2018. 05. 07. - 15:07

Idén több napelemes rendszer épül, mint eddig valaha

Idén több napelemes rendszer épül, mint eddig valaha
A Tiszta Energiák Kft. napelemes rendszerek hazai piacának egyik meghatározó szereplője. Véleményük szerint idén több napelemes rendszer épül ki, mint amennyi 2018 előtt összesen létesült az országban, ezzel elérhetik az ötmilliárd forintos éves árbevételt.
A napelemes szektor idei bummját több ok is előidézte. Egyrészt a lakossági beruházásokat támogatja az MFB, a vállalkozások és az állami intézmények beruházásait pedig az uniós pályázatok forrásai hajtják. Emellett a naperőművek építésére támogatást lehetett kérni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál. A MEKH-hez több mint kétezer kérelem érkezett be 2016. december végéig, ezen a beruházások megvalósítása pedig  két éven át erős fellendülést eredményez a naperőművek piacán.
 
 
Pusztai József, a Tiszta Energiák Kft. egyik tulajdonosa szerint átlagos méretű családi ház esetében mintegy 10 év alatt térül meg a napelemes beruházás, rezsicsökkentés nélkül pedig akár 7-8 évre is csökkenhetne ez az idő. Hangsúlyozta, hogy energiafogyasztás csökkentésére kellene törekedni, illetve arra, hogy a csökkentett volument megújuló energiából váltsuk ki.
 
 
Idén több napelemes rendszer épül, mint eddig valaha
A napelemes rendszerek után kereslet megugrása a Tiszta Energiák megrendelésében is látszik
 
 
A napelemes rendszerek utáni kereslet megugrott az elmúlt években: a háztartási méretű kiserőművek száma 2016-ban meghaladta a 20 ezret, 2015-ben és 2016-ban évi mintegy öt-hatezerrel nőtt a számuk. A piaci bumm a Tiszta Energiák megrendelésében is látszik, idén minimum megduplázódik a bevételük, és akár az ötmilliárdot is elérheti. A vállalkozás pár éve született meg, az ötletgazda Pusztai József volt, aki a TerraSolar Hungary Kft-nél napelemes rendszerek tervezésével, eladásával, a kivitelezés menedzselésével foglalkozott különböző országokban.
 
 
Idén több napelemes rendszer épül, mint eddig valaha
A Tiszta Energiák Kft. három tulajdonossal indult: Mokry Tamással, Nagy Gábor Imrével és Pusztai Józseffel
 
 
2009 körül már itthon is el kezdett beindulni a napelemes piac: elhárultak az akadályok a napelemes rendszerek villamosenergia-hálózatra kapcsolásának útjából, illetve annak ügyintézése is kezdett kialakulni. A minimális tőkével indult vállalkozás végül három tulajdonossal kezdte meg működését: Mokry Tamással, Nagy Gábor Imrével és Pusztai Józseffel. Természetesen a vállalkozás lassan indult be, az első pár évben  minden bevételt visszaforgattak, majd 2012-ben Tamás eladta a lakását, és egy ideig abból működött a cég. „Úttörők voltunk a piacon, a beruházásokhoz szükséges engedélyeztetési dokumentációt az áramszolgáltatók velünk együtt tanulták meg” – emlékszik a kezdetekre József.
 
 
Idén több napelemes rendszer épül, mint eddig valaha
A mintegy 40 főt foglalkoztató cég fennállása óta már több mint ezer napelemes rendszert telepített 
 
 
A mintegy 40 főt foglalkoztató cég fennállása óta már több mint ezer napelemes rendszert telepített szerte az országban, illetve volt egy időszak, amikor Németországban is igen aktívak voltak. Főként tetőbe integrált több száz, esetenként ezer napelemes rendszert kiviteleztek. Mintegy 200 partnerük van, akiknek képzést is nyújtanak. Segítségükkel sok villanyszerelő vállalkozásból napelemes rendszert telepítő cég lett. 2016-ban volt egy nagyobb törés, mivel az uniós pályázatok kifutottak, újak még nem jelentek meg, viszont eközben a lakossági ügyfélkör megkopott. "Míg újra felfuttattuk azt, jelentős veszteséget termeltünk. Azóta arra törekszünk, hogy a lakossági piaccal, illetve a nagykereskedelemmel biztos alapot teremtsünk” – magyarázza Nagy Gábor Imre. 
 
 
 
/T.D.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.