2017. 10. 08. - 12:03

Tudnivalók a napelemes rendszerekről

Tudnivalók a napelemes rendszerekről

Több érv is szól a napelemes rendszerek telepítése mellett, amelyekre igénybe ehető az állami támogatású lakástakarék-kassza finanszírozás, így akár részletre is megvásárolhatóak.

Jó tudni, hogy egy megfelelően kivitelezett napelemes rendszer nagyjából 10 év alatt termeli vissza az árát, ha nem számolunk az áramszolgáltatás időközbeni emelkedésével, mert ebben az esetben a megtérülési idő lerövidülhet. A megtérülést követően pedig még legalább 20 évig üzemel, amit további összegeket spórol meg a tulajdonosának. A napelemes rendszerek telepítésénél fontos szempont a környezetvédelem is, hiszen egy 3kW-os napelemes rendszer annyi CO2 kibocsátástól kíméli meg a környezetet évente, mint amennyit 15 fa képes semlegesíteni.

 

Napkollektort vagy napelemet válasszunk?

Lényeges különbség a két rendszer között, hogy a napelem villamos energiát állít elő, a napkollektor pedig vizet melegít. A két rendszer közül a napelem a rugalmasabb, mivel a villamos energiaa rengeteg módon felhasználható, esetleges túltermelésünket betáplálhatjuk a központi elektromos hálózatba, ha pedig épp kevesebbet termelünk, mint amennyire szükségünk van (pl. télen), akkor a hálózatból vételezve pótolhatjuk a hiányt anélkül, hogy ez fogyasztóink működését befolyásolná.

A napkollektor hátránya, hogy nyáron nagy mennyiségű, télen kevesebb meleg vizet termel, függetlenül attól, hogy nekünk épp mennyire van szükségünk, a tárolás pedig nehézkes. A napkollektorok akkor lehetnek igazán előnyösek számunkra, ha a tavasztól őszig tartó időszakban nagyobb a melegvíz igénye a háztartásnak.

  A környezetvédelem szempontjából is fontosak a napelemes rendszerek
A környezetvédelem szempontjából is fontosak a napelemes rendszerek

 

Villamos fűtés megtáplálása napelemmel

Manapság egyre gyakoribb igény, hogy a fűtés ne gázzal legyen megoldva, sokan azt is szívesen veszik, ha a földgáz egyáltalán nincs is bevezetve az ingatlanba. Olcsó alternatíva a fatüzelés, ez azonban odafigyelést, plusz munkát igényelhet, tehát nem minden esetben jöhet szóba. Jó megoldás lehet a hőszivattyú, ami villamos energiával működik.

Jelenleg a háztartásokban villamos hőfejlesztésre elektromos fűtőtestek, infrapanelek, villamos kályhák használatosak. Ezek energiaigénye természetesen fedezhető napelemekkel, azonban oda kell figyelni, hogy nappali fogyasztásmérőre legyenek kötve, mert csak így számolható el a fogyasztásuk. A fűtés teljes, villamos úton történő kiváltása leginkább a passzív házaknál, illetve kiváló hőszigetelésű épületeknél kifizetődő.

Fontos a gondos és szakszerű telepítés 
Fontos a gondos és szakszerű telepítés

 

Kivitelező választás – nem mindig az olcsó a legjobb

Amikor napelemes rendszer telepítésében gondolkodunk, fontos figyelembe venni, hogy ez egy hosszú, akár 30 évre szóló beruházás. Pontosan emiatt a hosszú idő miatt a beszerelt eszközök, illetve a hozzá tartozó alkatrészek minőségei is kifogástalan kell legyen, mindemellett fontos a szakszerű és gondos telepítés is.

A napelemek által termelt egyenáramot az ún. inverter alakítja át váltóárammá, így ez a berendezés a napelemes rendszerek nélkülözhetetlen eleme. Győződjünk meg róla, hogy a gyártó és a kivitelező megfelelő garanciális időt és szervizhátteret biztosít hozzá, hogy a napelemes rendszerünk teljes élettartama alatt problémamentes legyen az üzemeltetés. A felhasznált gyártmányok minősége mellett tájékozódjunk a tervező, kivitelező cég hátteréről, múltjáról, referenciáiról és hozzáállásáról is, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a tervezett rendszer azt fogja nyújtani, amit várunk tőle; és, hogy akár évek múltán is a rendelkezésünkre állnak, orvosolják az esetlegesen felmerülő problémákat.

Mindezek alapján elmondható, hogy ma már egy napelemes rendszer a környezettudatos, innovatív és egyben racionálisan gazdálkodó háztartások fémjele.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.