2021. 10. 19. - 00:00

A pókertörténelem legemlékezetesebb pillanatai

A pókertörténelem legemlékezetesebb pillanatai

A póker már évszázadok óta velünk van és ezalatt a szalonok asztalától napjainkig hosszú utat tett meg.

A játék az évek során globális jelenséggé vált, és a pókerjátékosok száma (legyen szó hobbi vagy profi játékosokról), az egekig szökött.
 
Számos mérföldkő volt a póker viszonylag új története során, melyek közül némelyik erősen pozitív, míg mások negatív hatással voltak a játékra.
 
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az utóbbi évtizedek jelentősebbek voltak a póker szempontjából, mint az összes ezt megelőző évszázad együttvéve, ezért most nézzük azokat a momentumokat, melyekről mindenkinek tudnia kell.
 
Ebben a cikkben egy rövid időutazásra invitálom Önöket, melynek során megemlékezünk a legnagyobb és legfontosabb eseményekről, melyek örökre jó, vagy éppen rossz irányba terelték a póker történetét.
 
1998. január 1. – Elindul az első online póker oldal
 
1998 kissé korainak tűnhet a póker szempontjából, hiszen a legtöbb nagy eseményre jó néhány évvel később került csak sor. Azonban ez volt az a nap, 1998 legelső napja, amikor Planet Poker néven elindult az első online pókerterem.
 
Az oldalt Randy Blumer és Mike Caro, pókerlegenda és A póker titkai című világsikerű könyv szerzője indították el.
 
Azokban a napokban aligha akadt olyan, aki hallott volna az online pókerről, ezért hatalmas sikernek számított, amikor a terem februárban elérte első mérföldkövét, miszerint egész éjszaka működő játékasztalt üzemeltetett – mindezt ma már nehéz elképzelni!
 
Az oldalnak persze számtalan, főként technikai nehézséggel kellette megküzdenie, amikor növekedni kezdett.
 
A lassú internet sebesség, az állandó szétcsatlakozások, és egyéb hasonló problémák miatt az akkori online pókerélmény egészen másként festett, mint a mai.
 
Ám ennek ellenére mégis hatalmas mérföldkőnek számított. A fenti páros úttörő munkája indította el azt a lavinát, ami a későbbi milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát.
 
A Planet Poker 2007-ben beszüntette valódi készpénzes működését, de 2017-ig még előfizetéses alapú játékpénzes oldalként működött.
 
2003. május – Chris Moneymaker megnyeri a WSOP Main Event döntőjét
 
2003-ban egy – akkoriban még - ismeretlen atlantai könyvelő mindössze 86 dolláros kezdő tétjével egy online oldalon keresztül jutott be a WSOP 2003-as döntőjébe.
 
Még abban az évben a WSOP Main Event összesen 839 résztvevővel és ámulatba ejtő 2,5 millió dolláros fődíjjal büszkélkedhetett!
 
Ez még az őrült magas tétek és hatalmas résztvevői létszámok ideje előtt volt, tehát a 2,5 millió dolláros főnyeremény maga volt a póker álom! Különösen a találó nevű Moneymaker („pénzcsináló”) álma volt, akit a legnagyobb jóindulattal sem lehetett volna profi játékosnak nevezni. És mégis, Moneymaker eljutott a döntős asztalig, sőt, egészen a legendás Sammy Farhával vívott döntőig! Akkoriban a tapasztalt profi, Farha volt a 2003-as Main Event döntőjének kedvenc játékosa.
 
Ám Moneymakernek más tervei voltak!
 
Chris a WSOP történetének egyik legendás blöffjét hajtotta végre: a legjobb lapja mindössze egy király volt, Farhanak azonban már szűkösek voltak a készletei, bedőlt a cselnek és bedobta kiváló lapjait, egy kilences párt. A szerencse végig Chris mellett állt és segítette a világbajnoki cím, valamint a 2,5 millió dollár elnyerésében. Ez indította útjára azt a láncreakciót, melyet később a „Moneymaker hatásnak” kereszteltek el. Világszerte hirtelen emberek millióit kezdte vonzani a pókerezés ötlete.
 
Ő volt az első, aki online kvalifikálta magát és világbajnok lett, ezzel pedig az online pókerezés teljesen új korszakát nyitotta meg.
 
„Ha én meg tudom nyerni, akkor bárki képes rá.” - nyilatkozta Moneymaker a bajnokság után.
 
Ezért mindenki úgy gondolta, hogy mindössze néhány dollárral online „bevásárolhatja” magát a bajnokságra, ahelyett, hogy kifizetné a teljes 10,000 dolláros összeget.
 
És megszületett az álom!
 
A következő években robbanásszerűen megnőtt az online pókerezés és a World Series of Poker iránti érdeklődés.
 
Mit rejteget a jövő a póker számára?
 
A cikkünkben ismertetett események óriási hatással voltak a játékra és egyben meghatározó szerepet játszanak annak jövőjében is.
 
Valószínűleg a jövőben még több mérföldkövet látunk majd. Csak nézzük meg, milyen új póker fellendülést okozott a globális pandémia – ezen a ponton bármi megtörténhet!
 
Az évek során jó pár negatív mérföldkővel is találkoztunk, ezért reméljük, hogy most jó lapokat kapunk és újra beköszönthet a póker aranykora!
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.