2021. 10. 31. - 12:13

A Sony mesterséges intelligencia segítségével szabja testre a videojátékok játékélményét

A Sony mesterséges intelligencia segítségével szabja testre a videojátékok játékélményét
Egy nemrég közzétett szabadalomból kiderült, hogy a Sony szórakoztatóipari vállalatnak sikerült egy olyan mesterséges intelligenciát programoznia, amely segít a felhasználóknak testre szabni videojáték-karaktereiket. Ez az új mesterséges intelligencia program az egyes felhasználók személyes tulajdonságai alapján tanul, ezeket az adatokat pedig a játékosprofilokból gyűjtöttek össze.

Az új mesterséges intelligencia program úgy működik, hogy a felhasználóhoz hozzárendel egy alapértelmezett játékprofilt, beleértve egy olyan stílust, amely azt szimulálja, hogyan is játssza az illető a játékot. Ez a profil aztán megtanulja automatizálni a játékmenetet az adott felhasználó sajátos játékstílusának megfelelően.

Ezen túlmenően a program figyelemmel kíséri a játékmódok egész sorát, hogy az alapértelmezett játékstílust az adott felhasználó egyedi preferenciáihoz igazítsa. Amint a program megtanulja a felhasználó játékstílusát, a mesterséges intelligencia akár át is veheti az irányítást, tehát lényegében automatizálhatja a játékfolyamatot, így segíthet a felhasználóknak a kihívások során.

A mesterséges intelligencia a játékélményt egyedivé és élvezetesebbé teheti
A mesterséges intelligencia a játékélményt egyedivé és élvezetesebbé teheti

Ennek a támogatott játékmódnak az a célja, hogy a felhasználók saját MI-karaktereiket irányíthassák a játékélményük támogatása érdekében. A Sony szerint egy ilyen mesterséges intelligencia potenciálisan segítheti a játékosokat olyan célok elérésében, amelyek korábban túl nagy kihívást jelentettek számukra.

Ily módon a mesterséges intelligenciával rendelkező karakter lényegében az emberi játékos szerepében játszhat, és az emberi játékos személyre szabott játékstílusát felhasználva teljesíthet bizonyos akadályokat, még úgy is, hogy közben a felhasználó esetleg mással foglalkozik.

A vállalat szerint az egyénre szabott, egyedi játékprofil létrehozásával az emberi játékosok lényegében megbízhatják az MI-t, hogy a játék egyes részeit a nevükben fejezze be, mind egyjátékos, mind többjátékos módban.

Mindezzel együtt a Sony elismerte annak lehetőségét is, hogy az MI-karakter elakadhat a játék bizonyos feladatainál. Ennek érdekében online információs útmutatókkal látták el a programot, hogy automatikusan segítséget kérjen. Ilyenkor azonban ahelyett, hogy teljesen átvenné az irányítást és a önállóan játszana egy játékot, az automatizált program nem lép közbe a felhasználó tudta és engedélye nélkül.

Ez az új mesterséges intelligencia program egyébként hasonlít több más, a Sony által tavaly szabadalmaztatott rendszerre, köztük a PlayStation 5 játékasszisztensekre. Ezekben a rendszerekben szerepel egy audioasszisztens, amely a felhasználókat támogatja a célok teljesítésében, valamint egy Cortana-szerű chatbot, amely az emberi szándék alapján dolgozza fel a hangutasításokat.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.