2022. 05. 04. - 13:03

A sportfogadás online jövője az e-sport? Milyen események várnak?

A sportfogadás online jövője az e-sport? Milyen események várnak?

Az elmúlt évtizedekben az internet a mindennapjaink részévé vált. Egyre több tevékenység és szolgáltatás lett elérhető vagy került át az online térbe. Az oktatás, a vásárlás és a munkavégzés mellett ma már a szórakozásra is számtalan online lehetőség létezik, például az sportfogadás online. Nem csoda tehát, hogy az e-sport is töretlenül növeli rajongótáborát, és napról napra egyre népszerűbbé válik.

Miért lett az utóbbi években több e-sport esemény?
 
Az internet rohamos fejlődése mellett az elmúlt pár év pandémiás időszaka is kedvezett az e-sportok népszerűbbé válásának. A lezárások miatt rengeteg sportrendezvény maradt el, vagy korlátozottan volt látogatható. De az egyéni sporttevékenységek lehetőségei is megcsappantak, így sokan próbálták ki az elektronikus sportokat – azaz e-sportokat – mint szórakozási formát. Az e-sport magában foglalja a videó- és számítógépes játékok versenyszerű használatát.
 
Az e-sport, hasonlóan más sportágakhoz, rengeteg érdeklődőt, rajongót vonz. Nemcsak az online térben, hanem elő rendezvények keretében is szerveznek bajnokságokat, amelyek egyre nagyobb közönség előtt zajlanak. Az e-sport-eseményeket gyakran online platformokon (YouTube, Twitch) közvetítik. Ezekre az eseményekre a sportfogadás online is lehetséges, így nem kell fogadóirodába mennünk ahhoz, hogy megtegyük a téteket – ez pedig sokak számára bizonyulhat vonzó alternatívának.
 
Az e-sport jövője
 
Az e-sport nemcsak a fiatalabb korosztály körében hódít, hanem már az 50 év felettiek között is egyre népszerűbbé válik. A játékszoftver-gyártók kínálatában rengeteg típusú játék található, így mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének legmegfelelőbbet.
 
Az e-sportok közül leginkább azok népszerűek, amelyek nemcsak egyéni, hanem többjátékos (multiplayer) módot is biztosít a játékosoknak. A valós idejű stratégiai (RTS), a belsőnézetes lövöldözős (FPS) vagy az úgynevezett MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) típusú játékok a legelterjedtebbek az e-sportok kedvelői között. A League of Legends és a DOTA az online többjátékos csatamező (MOBA) népszerű képviselői. Az FPS-ek közül a Call of Duty illetve a Counter Strike Global Offensive játékcímek tűnnek fel legtöbbször a különböző e-sport bajnokságokon. A foci- es más sportszimulátor-játékok sem maradnak ki a bajnokságok kínálatából, ilyen az EA Sports által készített FIFA.
 
Az elektronikus sport szerveződése az ezredforduló után kapott új lendületet. Európában, Dél-Koreában illetve az Egyesült Államokban egyre több e-sport szervezet alakult, amelyek regisztrálják és nyilvántartják az e-sport versenyzőket és csapatokat.
 
A Nintendo vállalat indította útjára a Wii Games Summer 2010 elnevezésű bajnokságot, amelyet számos más szoftvergyártó által szervezett esemény követett.
 
A sportfogadás online változatában is népszerűvé vált az e-sport, a különböző e-bajnokságok elterjedésével. Az elektronikus sportokra történő online sportfogadásoknak számos előnye van. Ezek a sportágak nagyobb volumennel rendelkeznek, kevésbé jellemző rájuk a holtszezon, mint a hagyományos sportágakra. Tehát egyre több fogadási lehetőséget találhatsz az e-sportok között. Általában nincs meghatározott nagyságú tét, így te határozhatod meg, mennyit kockáztatsz.
 
A jövőben pedig jó eséllyel még inkább elterjednek majd az e-sport bajnokságok és ezek közvetítései, illetve a hozzájuk kapcsolódó sportfogadások is. Érdemes tehát megismerkedni ezzel a sportfogadási formával!
 
A magyar vonatkozás
 
Természetesen Magyarország sem maradhat ki a globális trendekből, idehaza is egyre népszerűbb az e-sport. A Magyar E-sport Szövetség fogja össze a játékosokat és csapatokat, képviseli őket a nemzetközi e-sport világában. Igyekszik együtt tartani a teljes e-sport-társadalmat, adatbázisokkal, illetve részt vesz a különböző e-sport-bajnokságok szervezésében is. Természetesen a bajnokságok szponzorációjában is közreműködnek.
 
A hazai megmérettetések közül a CS:GO Masters bajnokság a Counter Strike akciójátékban jártas csapatok versenye indul áprilisban a selejtezőkkel. A GS:GO döntők pedig júniusban kerülnek megrendezésére. Ez nemcsak a játékosok számára izgalmas lehetőség, az online sportfogadások kedvelőinek is új terepet biztosítanak ezek a bajnokságok.
 
Az e-sport nemcsak nemzetközi, hanem hazai szinten is egyre népszerűbb – és még korántsem érte el lehetőségeinek csúcsát!
 
Kikapcsolódást nyújthat a játékosok számára, hírnevet és elismerést szerezhet nekik, de még a bajnokságot követő nézők részére is rengeteg izgalmat rejt, továbbá a sportfogadás online kedvelőinek új fogadási- és szórakozási lehetőséget nyitnak meg az e-sportbajnokságok.  Mindehhez pedig ráadásul senkinek sem kell kimozdulnia az otthonából – élvezze bármely oldalról az e-sportokat.
 
J.M
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.