2022. 06. 16. - 10:26

A türelem, mint állandó állapot jelentősége a mindennapokban

A türelem, mint állandó állapot jelentősége a mindennapokban

A türelem kapcsán leginkább elterjedt nézőpont jellemzően az, hogy az inkább egyfajta velünk született tulajdonság, mintsem egy tudatosan gyakorolt állapot, amiből az következik, hogy bizonyos emberek egész egyszerűen csak türelmetlenek az életük során, és ez ellen semmit nem képesek tenni.

A saját magunkhoz és környezetünkhöz való türelmesség valójában természetessé tehető még a rohanásra kiélezett mindennapok során is.
 
Türelmesnek lenni lényegében a saját magunkra való odafigyelést jelenti, amely során tudatosan szemléljük a környezetünkben és belsőnkben végbemenő folyamatokat, történéseket, ami végül nem csupán a saját lelkiállapotunkra, hanem a közvetlen környezetünkre is pozitív hatást gyakorol. Szerencsére egy fejleszthető tulajdonságról van szó, amely szinte azonnal több boldogságot és kiegyensúlyozottságot képes hozni az életünkbe akár napokon vagy heteken belül.
 
 
 
 
Türelmesnek lenni nem pusztán azért fontos, mert mások is ezt várják el tőlünk és szeretettel fordulnak majd felénk, ennél valójában sokkal többről van szó. A türelem az élet rengeteg területén képes előbbre vinni minket, sokszor pedig olyan döntések meghozatalában segíthet, amelyeknek talán csak évekkel vagy évtizedekkel később érezhetjük a pozitív hatásait. Sosem tudhatod, hogy türelmes hozzáállással milyen értékes emberi kapcsolatokra teszel majd szert, vagy éppen mennyit lendíthet előre a karriered terén.
Türelem az emberi kapcsolatokban
 
A türelem állandó jelenléte szinte azonnal javít az emberi kapcsolatokon, legyek szó munkahelyről, családról vagy közeli barátokról. Kellő türelem tanúsítása olyan helyzetekben is, amikor az alapvetően nem könnyű feladat, egy sokkal pozitívabb képet fog alkotni rólunk az emberekben, valamint a saját belső nyugalmunk is egyensúlyba kerül, hiszen számos konfliktus és kellemetlenség elkerülhetővé vagy feloldhatóvá válik ilyen módon.
 
Ez persze csak néhány olyan pozitív példa, amit türelemmel el tudunk hozni a saját életünkbe. Minden hosszútávú cél egyik alappillére a türelem: ezek közé tartozik többek között a jó szokások kialakítása is, amit pusztán pillanatnyilag fellángoló, folyamatosan kimerülő motivációval nehéz megvalósítani.
 
Amennyiben pedig képesek vagyunk állandóan a türelmes hozzáállásra törekedni, egyik napról a másikra azon kapjuk magunkat, hogy ez a lelkiállapot már teljesen természetesen, különösebb erőfeszítés nélkül keletkezik meg bennünk, aminek egészen pozitív világnézet-formáló hatása lesz. Természetesen a munka, személyes kapcsolatok és különféle célok terén elért eredmények mind boldogságot hozhatnak az életünkbe, a legfontosabb talán mégis az a belső nyugalom, amit kizárólag türelemmel valósíthatunk meg. Ha képesek vagyunk kellő türelemmel kezelni a kialakult helyzeteket, még a legnagyobb nehézségek is könnyedén, felesleges stresszelés nélkül válnak megoldhatóvá.
 
Ez persze nem megy egyik napról a másikra, de egészen pici lépésekkel már ma elkezdheted megvalósítani az új, türelmesebb éned, amelyik elfogadással és szeretettel áll a körülötte lévő világhoz – és saját magához is.
A témáról meghallgathatsz egy izgalmas beszélgetést a Semmittevés Podcast adásában ezen a linken: https://semmitteves.hu/13-turelem/
 
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.