2022. 03. 31. - 14:30

A virtuális valóság növelheti az egészségügy hatékonyságát

A virtuális valóság növelheti az egészségügy hatékonyságát
Bár a modern technológiák önmagukban nem tudják kiváltani a hagyományos orvoslás több évszázados módszereit, az biztos, hogy rendkívül hatékonyan egészíthetik ki azokat. Ilyen a virtuális valóság is, amelyet az egészségügy számos területén alkalmaznak napjainkban.

Jelenleg is folynak a kutatások azzal kapcsolatban, milyen segítséget nyújthat a virtuális valóság alkalmazása a mentális egészség területén. A VR-t többek között már jelenleg is sikeresen alkalmazzák a poszttraumás stresszbetegség (PTSD) kezelésére, de bizonyítottan más mentális problémák, például depresszió, fóbiák, függőség, stressz és szorongás kezelésére is alkalmas.

Azáltal, hogy új módszereket kínál a test ellazítására és nyugalomban tartására, a VR segít a szorongás és a stressz enyhítésében. A terápiás VR néven ismert módszer során a felhasználók VR-headsetet viselnek és olyan szimulációt élnek át, amelyet kifejezetten az elme megnyugtatására fejlesztettek ki.

A Complementary Therapies in Medicine című szaklapban 2020 augusztusában megjelent tanulmány szerint a szorongás, illetve fóbiák esetében a virtuális valóság támogató terápiaként használható, tehát nem a hagyományos kezelések helyettesítésére.

A VR-t egyre gyakrabban használják terápiás eszközként a pszichológiában vagy a pszichiátriában, ugyanakkor még nem készült átfogó szintézis és a szakirodalom kritikai áttekintés azzal kapcsolatban, hogy meghatározzák az előremozdító jövőbeli irányokat.

A virtuális valóság hasznos kiegészítője lehet a hagyományos orvoslásnak
A virtuális valóság hasznos kiegészítője lehet a hagyományos orvoslásnak

Míg az USA élen jár a VR egészségügyi rendszerbe való integrálásában, Ázsia egyáltalán nincs lemaradva. A közelmúltban számos tevékenység zajlott ezen a téren, az egyik legjelentősebbet pedig a Samsung nevéhez fűződik. A dél-koreai elektronikai óriás 2017-ben kifejlesztette VR-headsetjének, a Gear VR-nek egy új alkalmazását, melynek köszönhetően az orvosok hatékonyabban tudják diagnosztizálni a mentális zavarokat.

2018-ban a Travelers Companies, a Samsung Electronics America, a Cedars-Sinai, a Bayer és az AppliedVR bejelentette, hogy új tanulmányt indítanak egy olyan digitális fájdalomcsillapító készlet hatékonyságának vizsgálatára, amely terápiás VR-t és viselhető technológiát használ. Ez a módszer a hát és a végtagok akut ortopédiai sérüléseivel kapcsolatos fájdalom kezelésének nem gyógyszeres kiegészítésére lesz használható.

De említést érdemel a tajvani okostelefon-gyártó HTC is, mely 2016-ban lépett be erre a területre a HTC Vive nevű VR-eszközzel, melyet azóta világszerte használnak műtéti szimulációra és orvosi képzésre. Mindemellett 2018-ban a HTC egészségügyi részlege, a DeepQ bejelentette, hogy a Taipei Orvosi Egyetemmel együttműködve elkészült a világ legnagyobb VR anatómiai laboratóriuma.

Nem utolsó sorban ott van a japán HoloEyes startup cég, akik VR-sebészetet tettek lehetővé az országban. Szoftverjük kétdimenziós CT (komputertomográfiás) és MRI (mágneses rezonanciás képalkotó) felvételeket alakít át 3D képekké a VR platformokon való használatra, s már több japán kórházban is használják olyan eljárásokhoz, mint az ortopédiai- vagy éppen májműtétek.

Az egészségügyi ágazat fordulóponthoz érkezett. A COVID-19 világjárvány és az olyan újonnan megjelenő technológiák, mint a VR, segíteni fognak az egészségügyi ágazat jövőjének alakításában.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.