2022. 05. 21. - 14:08

Az EA Sports szerint a videojátékok mesterséges intelligenciája nagy ugrás előtt áll

Az EA Sports szerint a videojátékok mesterséges intelligenciája nagy ugrás előtt áll
A játékkonzolok legújabb generációinak számítási kapacitása, valamint a következő szériák fejlesztési irányvonalai egyaránt azt mutatják, hogy egyre nagyobb szerephez fog jutni a mesterséges intelligencia a játékok terén.

A PlayStation 5 és az Xbox Series X számítási teljesítménye lényegesen nagyobb, mint bármelyik korábbi szériás konzolé. A PS5 10,28 teraflop számítási teljesítménnyel büszkélkedhet, szemben a PlayStation 4 1,8 teraflopjával, az Xbox Series X pedig 12 teraflopos teljesítménnyel rendelkezik.

Bár ezek a számok a legtöbb ember számára nem sokat mondanak, a fejlesztők számára okosabb, élethűbb karakterek létrehozását teszik lehetővé.

A mesterséges intelligencia szerepe a játékokban műfajonként változik. Az akciójátékokban a felhasználók például olyan ellenfelet szeretnének, akivel a harc valódi küzdelem, és az ellene tanúsított diadal ténylegesen győzelemként élhető meg. De ott vannak a szerepjátékok, ahol az MI gyakran társak képében jelenik meg, akik mellettünk harcolnak.

A sportjátékokban egyszerre akár 21 mesterséges intelligencia karaktert is lehet látni a képernyőn, melyek mindegyike gyakran valós személyeken alapul.

Mindez pedig különleges kihívást jelent, az EA Sports fejlesztői azonban azt mondják, soha nem voltak még ennyire izgatottak.

"A mesterséges intelligencia nagyon is alkalmas arra, hogy meghatározza ezt a konzolgenerációt - mondta Sean Ramjagsingh, az EA Sports alelnöke és általános igazgatója. - Az új konzolok fejlett számítási teljesítménye extra képességeket nyit meg számunkra a fejlesztés szempontjából. A valós adatok rögzítése, illetve az adatok felhasználása a különböző technológiák meghajtására olyan területek, amelyek rengeteg lehetőséget rejtenek számunkra a jövőre nézve."


Új és élvezetesebb élményt ígér a mesterséges intelligencia a játékokban

Az EA különböző sporttulajdonai között különböző módon kezelik az MI-képzést, de a zászlóshajó Madden NFL sorozat talán a legfejlettebb módszereket használja.

Az NFL 1920 óta vezet statisztikákat a mérkőzésekről és a játékosokról. De 2014-ben a Next Gen Stats nevű program keretében minden játékos vállvédőjére RFID-címkéket szereltek, később pedig a játékvezetői mezekre, a first down-jelzőkre és a végzóna szélén lévő oszlopokra is. Ezek segítségével a liga pontosabb adatok kincsestárát tudta rögzíteni, beleértve a játékosok sebességét, a pálya helyét és a mozgásmintákat.

A tavaly debütált Madden NFL 22 mélyen integrálta ezeket az adatokat, lehetővé téve, hogy a képernyőn megjelenő játékosok minden eddiginél valósághűbbek legyenek.

"A játékosok útvonaladatait valódi játékosoktól vettük, és felhasználtuk a Madden új részében - magyarázta Connor Dougan, a franchise vezető játéktervezési igazgatója. - Rengeteg értékes adat áll rendelkezésünkre, amit felhasználhatunk a legrealisztikusabb ábrázoláshoz. Például a Baltimore Ravens pisztoly formációt alkalmaz, szemben a San Francisco 49ers-szel, akik gyorsan megszabadulnak a labdától és sokat helyezkednek a kezdések előtt. Többek között ezeket az adatokat használjuk a játékok modellezéséhez".

Dougan hozzátette, hogy a jól működő mesterséges intelligencia különösen fontos a Maddenben, mivel a játékok 70%-át konzol vagy számítógép ellen játsszák.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.