2023. 07. 24. - 12:10

Gyönyörű a mesterséges intelligenciával befejezett Beatles-dal

Gyönyörű a mesterséges intelligenciával befejezett Beatles-dal

Ringo Starr, a legendás zenekar egykori dobosa gyönyörűnek és megindítónak nevezte az utolsó Beatles-dalt, melyet Paul McCartney mesterséges intelligencia segítségével fejezett be.

Mint arról már sokat lehetett hallani, a közelmúltban elkészült az utolsó Beatles-dalként emlegetett szám, melyet Paul McCartney mesterséges intelligencia alkalmazásával fejezett be.
 
Nem mindenki ért egyet a dologgal, viták is övezték a dal készülését. A Beatles dobosa azonban, a most 83 éves Ringo Starr meglehetősen elégedett a művel. Úgy fogalmazott, „gyönyörű és megindító”.
 
A zenész a Variety-nek beszélt arról, hogyan készült a dal hiteles múltbeli felvételek felhasználásával, beleértve a néhai John
Lennon és George Harrison felvételeit.
 
 
„Ez nem a mesterséges intelligencián múlik. Nem mintha bármit is színlelnénk. Ez John hangja, Paul hallható éneklés közben és basszusgitározva, George a ritmusgitáron és én doboknál.”
 
Ami újdonság, az McCartney basszusgitározása és az ő dobos munkája – a felvételt ő személy szerint  hónapokkal ezelőtt készítette. Minden más azonban a múltból származik.
 
„Ez egy gyönyörű dal. A körülötte zajló őrület ellenére is csodálatos...és ez az utolsó számunk” – fogalmazott a Variety-ben Ringo Starr.
 
A lap egyébként beszámol arról, hogy ezt a dalt Paul, Ringo és George először az 1990-es években próbálta meg elkészíteni olyan daltöredékek felhasználásával, amelyeket John Lennon írt.
 
Azt azonban a mesterséges intelligencia tette lehetővé, hogy Paul McCartney „kimásolja” John Lennon énekét egy régi demószámból.
 
Azt még mindig nem tudni pontosan, melyik dalról van szó, de találgatások szerint a Now and Then  című, ki nem adott 1978-as szerzemény az.
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.