2023. 04. 25. - 15:05

Így ellenőrizd az abroncsok kopottságát: szakértő válaszol

Így ellenőrizd az abroncsok kopottságát: szakértő válaszol

Az autógumik állapotát mindig rendszeresen ellenőrizni kell annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedhessünk az utakon. Mezey Tamás, az Autógumi Pláza webáruház társtulajdonosa elárulta nekünk azt a fontos mozzanatot, amelyet minden sofőrnek erősen ajánlott időnként elvégeznie abroncsain.

„A legfontosabb lépés egy téli és egy nyári gumi állapotának vizsgálatakor egyaránt a kopottság mértékének megállapítása. Gyakran hallunk a bűvös 1,6 milliméteres számról, ha profilmélységről van szó – jogszabály szerint ugyanis, ha ezen érték alá kopik az abroncsok mintaárok mélysége, mindenképp kötelező új szettre váltani. Itt kell megemlítenünk, hogy szakmai berkeken belül a 3mm alatti profilmélység esetén már javasolt a csere. Sokan azonban nem tudják, hogyan kell pontosan ellenőrizni az autógumik aktuális profilmélységét" - mondta Mezey Tamás.

„Szerencsére erre több módszer is létezik: az egyik, ha egyszerűen megkeressük az abroncsokon a kopásjelzőket. A gumi közepén végig futó hosszanti árokban lévő kis blokkok a kopás előrehaladtával egyre inkább láthatóvá válnak. Ezek a kis buckák 1,6 mm méretűek, ami azt jelenti, hogy amint egy vonalba kerülnek a futófelülettel, elérkezett a gumicsere ideje. Azonban semmiképp nem érdemes megvárni, amíg ilyen mértékben elhasználódnak abroncsaink: egy 3-4 milliméteres profilmélységet elért autógumi szettet már mindenképp ajánlott lecserélni" - javasolta a szakértő.

Hozzátette: a kopásjelzőket az abroncsgyártók jól látható módon fel szokták tüntetni betűkkel (TWI rövidítés) vagy számokkal. Egyesek különféle színű gumirétegeket használnak a kopottság mértékének jelzésére. „Utóbbira létezik egy másik megoldás, mégpedig a mélységmérő használata. Igazából bármilyen mérőeszköz – pl. vonalzó, colostok stb. – megfelelő, ami pontos skálákkal rendelkezik. Azonban ne hagyatkozzunk csupán a mért értékekre! Ha már nem érezzük meglévő autógumink használatakor, hogy biztonságot nyújtana, ne kockáztassunk és cseréljük le azokat újakra" - hívta fel a figyelmet Mezey Tamás.

J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.