2021. 11. 21. - 15:04

Így fejlesztik az agyat a mesterséges intelligenciával bíró játékok

Így fejlesztik az agyat a mesterséges intelligenciával bíró játékok
A mesterséges intelligenciának számos felhasználási módja van, és ezek egyike a játék. Bizonyított tény, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező játékok képesek javítani az agyműködést. De pontosan hogyan is?

Az egyik ilyen tényező, hogy a mesterséges intelligencia játékok együtt "okosodnak" a felhasználóval. Ahogy valaki egyre jobb lesz az egyes játékokban, a számítógép is egy szinttel feljebb lép, és újra kihívás elé állítja. Soha nem lehet igazán úrrá lenni a számítógépen, mert az intelligenciája a játékoséval együtt növekszik. Az agyműködés ilyen szintű aktivitása pedig folyamatosan fejleszti is az elmét.

A mesterséges intelligencia tehát olyasvalami, amit soha nem lehet legyőzni. A siker lehetőségei ugyanakkor végtelenek, a mentális képességeik pedig folyamatos kihívást jelentenek. Játék közben a problémamegoldó képességek fejlődnek, mert kritikus gondolkodással, stratégiai tervezéssel és kreatív elemzéssel foglalkozik a játékos. Ezek az MI-játékok bár szórakoztatóak, de végső soron arról szólnak, hogy magával a mesterséges intelligencia rendszerrel versenyezzen valaki.

Serkenti az agyműködést és szellemi frissességet biztosít a mesterséges intelligencia
Serkenti az agyműködést és szellemi frissességet biztosít a mesterséges intelligencia

S ha már kritikus gondolkodás: talán ez az a terület, ami a legnyilvánvalóbb előnye a játék által fejlesztett agyműködésnek. Ha egy mesterséges intelligencia program ellen játszunk valamilyen online kihívás részeként, az a kritikus gondolkodás területén is nagyobb fejlődéshez vezet. Ez azt jelenti, hogy jobb döntéseket lehet majd hozni, és jobban át lehet látni az összetett helyzeteket. Idővel kevesebb gond lesz olyan kérdések megoldásával, amelyekkel más embereket egyszerűen összezavarnak.

Az agy kognitív funkciói is javulhatnak az efféle tevékenységek közben. Gyermekeken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a napi néhány percnyi mesterséges intelligencia játék okosabbá teheti őket. Ugyanúgy működik, mint a sakk, mivel egyszerre több agyterületet is foglalkoztat. Bizonyos készségekre pedig különböző típusú játékokkal lehet hangsúlyt fektetni.

Végül említést kell tenni a kognitív hanyatlásról, amit az öregedés természetes velejárójának tekintik, és ezt sokan egyszerűen elfogadják. A mesterséges intelligencia ereje azonban megállíthatja, hogy az agy lényegében szétessen. A mentális képességeket jó állapotban kell tartani, ugyanis ezeket használva lehet küzdeni a kognitív hanyatlás tünetei ellen. Hiszen az agy olyan, mint egy izom: ha nem használja valaki megfelelően, szinte biztos, hogy leépül.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.