2022. 02. 07. - 13:04

Képernyőidő-mítoszok és tények

Képernyőidő-mítoszok és tények

A következőkben szó lesz arról, hogy a képernyő előtt eltöltött idő hogyan befolyásolja mindennapjainkat, hogyan hat a szemünkre, életvitelünkre.

Sokan azt gondolják, hogy bármilyen erős fény, ami a szemünkre hatással van, maradandó károsodást okozhat. A Nap az egyik levakítóbb fény, amellyel rendszeresen találkozunk, és köztudott, hogy károsíthatja a szemünket. Bizonyos szempontból érdemes arra is gondolni, hogy még az enyhe fényforrások is, mint a számítógépek és az okostelefonok képernyője, káros hatással vannak szemünkre, ha egy bizonyos időt töltünk előttük. Ez valamennyire igaz, bár nem olyan mértékben, ahogyan sokan feltételezik.
 
A fény hatása szemünkre
 
A nap a fénysugarak széles spektrumát állítja elő. Fehér színe a következő színek együtteséből tevődik össze: vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék, indigó és lila. Fontos, hogy a Nap ultraibolya (UV) sugarakat is termel, melyek  láthatatlanok, azonban hosszabb idő elteltével, könnyen maradandó károsodást okozhatnak. Míg az UV fény által okozott bőrkárosodásról sokan tudnak, fontos kiemelni, hogy a napsugarak ugyanolyan károsító hatással vannak, leginkább a  szemünkre. A régi katódsugaras képernyők használat közben valóban kis mennyiségű UV-sugarakat bocsátanak ki, viszont az újabb, mai képernyőkről ez már nem mondható el. Modern eszközeink (az izzóktól a táblagépekig) által kibocsájtott fény, a kékfény. Ennek a fénytípusnak rövid a hullámhossza és viszonylag nagy az energiája. Bár a kékfény nem minden esetben veszélyes, sokkal nagyobb mennyiségben érkezik a Napból, így a készülékeinken keresztüljutó kékfény hosszabb távon némi szemkárosodást is okozhat. Kérdéses, hogy ezen sorokból kiindulva, milyen tévhitek és hiedelmek alakultak ki a köztudatban, melyek többnyire félrevezetőek.
 
A képernyőidő egészségtelen?
 
Nem egészen: nagyszülőkkel találkozni, vagy filmet nézni a családdal, egészséges képernyőidő. Végtelenül görgetni a „játék kicsomagoló” videókat a YouTube-on, egészségtelen képernyőidő. Korábban már megállapították, hogy a digitális képernyőhasználat önmagában alig, vagy egyáltalán nincs hatással a gyermek pszichológiai jólétére.  Ehelyett inkább arról van szó, hogy a szülők hogyan szabják meg a képernyőidőre vonatkozó szabályokat, illetve aktívan részt vesznek- e gyermekeik ellenőrzésében számítógép/laptop/tablet/mobiltelefon használat közben.
 
Depressziót okozó videojátékok?
 
Az olyan játékoknál, mint a Fortnite és a Minecraft, sokan aggódnak, hogy függőség alakulhat ki a sok játékidő miatt, pedig mértékkel játszva minden kontrollálható. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy egyes játékok javíthatják a szem-kéz koordinációt, a problémamegoldó készségeket és az elme információfeldolgozási képességét. A felnőttek közül is rengetegen játszanak online. Erre példa a legjobbmagyarkaszinok.com oldal, melyen temérdek online játékkal találkozhatunk. Egy nemrégiben publikált tanulmány azt is kimutatta, hogy a képernyő előtt eltöltött idő minden formája közül a videojáték volt az egyetlen, amely semleges hatást gyakorolt a tinédzserek depressziójára. Ennek ellenére a videojátékok nem tudják helyettesíteni az edzést vagy a barátokkal eltöltött időt.
 
Minden oktatási alkalmazás ugyanolyan
 
Egyes „oktatási” applikációk mögött álló fejlesztők nem rendelkeznek pedagógiai vagy oktatói háttérrel. Egy egyetemi tanulmány kifejtette, hogy a lányok jobban teljesítettek, mint a fiúk, amikor a tanulmányhoz tervezett tanulási alkalmazást használták. A helyzet az, hogy a fiúk és a lányok eltérő módon fejlődnek (2 és 5 éves kor között a lányok jobb impulzuskontrollal és jobb koordinációval rendelkeznek). Honnan lehet tudni tehát, hogy mi tanulságos gyermekek számára, és mi az, ami csak egy addiktív alkalmazás? Célszerű a legjobb alkalmazások listájából válogatni.
 
A képernyő előtti időkorlát csak gyerekekre vonatkozik
 
A felnőttek átlagosan napi 11 órát töltenek a képernyő előtt. Sok szülő próbálja megtalálni a helyét ebben az új, digitális világban, amelyet a közösségi média és a technológia használat csak nehezít. Egy kutatás szerint a szülők ugyanazokkal a képernyőidő-problémákkal küzdenek, mint gyermekeik. A tinédzserek szülei csaknem 60 százaléka azt mondja, néha kötelességének érzi, hogy azonnal válaszoljon az SMS-ekre, és 36 százalékuk úgy gondolja, hogy túl sok időt tölt a telefonjával. Az egészséges képernyőidő-felhasználás modellje mindenkinek a segítségére lehet.
 
Túl késő korlátokat szabni az otthonokban
 
A konzisztens limit-beállítás segíthet a gyermekeknek visszatérni az egészségesebb digitális életmód felé, bármilyen életkorban. Beszélni kell a gyermekkel az új képernyőidő házirendjének beállításáról. Ezután fontolóra kell venni az időkorlátok, szűrők, alvásidő és kikapcsolási idők testreszabását. Ez segít egyensúlyban tartani a képernyő előtt töltött időt a házi feladattal, tevékenységekkel és alvással töltött idővel. Természetesen ez nem csak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is egyaránt segítség lehet, hiszen sokan nem tudják megfelelően beosztani az idejüket és túl sok időt töltenek el egyszerre a képernyő előtt, vagy egyszerűen csak túlzásba esnek napi szinten, amihez segítséget nyújthat egy kötött napirend felállítása.
 
G.B.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.