2022. 09. 20. - 17:32

Mesterséges intelligencia – Robotfoci bajnokságokra mehetünk szurkolni

Mesterséges intelligencia – Robotfoci bajnokságokra mehetünk szurkolni

A RoboCup egy világméretű robotfoci-torna szervezet, amelyet 1997 óta rendeznek meg. A torna különböző versenyekből áll, köztük az autonóm robotfocisták versenyéből. Ennek célja, hogy segítsen meghatározni a legjobb gyakorlatokat a jövőbeli robotfoci-mérkőzésekhez és az autonóm technológiák területén végzett kutatás és fejlesztés előmozdítása.

 
A RoboCup egyik szabálya kimondja, hogy minden csapatnak teljesen autonóm robotfocistákból kell állnia. Ez azt jelenti, hogy az emberi edzők nem léphetnek kapcsolatba a robotjátékosaikkal a mérkőzés során. Ezt a szabályt azért vezették be, hogy teszteljék a robotok önálló működésre és önálló döntések meghozatalára való képességét. Ez a korlátozás kihívást jelenthet a csapatok számára, mivel minden játékosnak képesnek kell lennie az autonóm működésre. Ugyanakkor ez lehetőséget is jelent a csapatok számára, hogy fejlesszék mesterséges intelligencia stratégiáikat és javítsák motorvezérlésüket.
 
A RoboCup versenyeken elért előrelépések a mesterséges intelligencia és az autonóm technológiák terén lenyűgözőek. A korábbi években a versenyeken áttörést értek el a gépi tanulás terén, amelyet aztán más területeken, például a digitális focistáknál is alkalmaztak. Ezek a digitális labdarúgók számítógépes szimulációkban versenyeznek egymással, és a jobb ellenfelek elleni játékkal fejleszthetik képességeiket.
 
Összesített foci
 
 
Mesterséges intelligencia – Robotfoci bajnokságokra mehetünk szurkolni
 
A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült
 
 
A RoboCupban használt humanoid robotokat is a versenyen fejlesztették ki. Gyorsabbá és mozgékonyabbá válnak, sokkal hamarabb és jobban képesek megtanulni a játékot, mint korábban bármikor. Ez a számítási teljesítmény növekedésének és a gépi tanulási algoritmusok fejlődésének köszönhető. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia technológiák fejlődése szerves részét képezte a RoboCup versenyek sikerének. Ennek eredményeképpen a mérkőzések minősége folyamatosan javul, és az emberi játékosoknak egyre nehezebb legyőzniük a robotfocistákat. Számos áttörést értek el ezeken a területeken, miközben a csapatok számítógépes szimulációkban versenyeznek egymással. Ezek az előrelépések javulást eredményeztek a motorvezérlésben és a robotok azon képességében, hogy megtanulják a futballt.
 
Ezeknek az előrelépéseknek az alkalmazásai nem csak a robotfocistákra korlátozódnak. Más területeken, például a katasztrófaelhárításban vagy a kereső - és mentőműveletekben is felhasználhatók. A RoboCup révén kifejlesztett készségek más olyan területeken is alkalmazhatók, ahol a robotoknak autonóm módon kell működniük.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.