2021. 12. 09. - 11:22

Nyerőgépek és babonák

Nyerőgépek és babonák

Mindenkinek van legalább egy olyan barátja, aki babonás, és egy szerencsehozó nyúllábbal a kulcstartóján mászkál, vagy épp rituálészerű szertartásokat aktivál, ha egy fekete macska keresztezi az útját.

 
Még Michael Jordan, minden idők egyik legjobb kosárlabdázója is ragaszkodott ahhoz, hogy a Chicago Bulls meze alá minden fontos meccsén felöltse egyetemi kosárlabda trikóját is azzal a megfontolással, hogy szerencsét hozzon neki. Vajon tényleg ez a különleges öltözet segítette őt abban, hogy a világ egyik legjobb kosárlabdázója legyen? A válasz nyilván az, hogy valószínűleg semmilyen módon nem, bár a közelmúltban készült néhány kísérlet, amely azt mutatja, hogy a babona bizonyos forgatókönyvekben tényleg hasznos lehet. Vajon a nyerőgépek világában is segítenek a hiedelmek? Nézzük!
 
 
Az említett tanulmány a németországi Kölni Egyetemen zajlott, ahol egy 41 diákból álló csoportot teszteltek babonás szerencsebájaikkal és anélkül. Ironikus módon azok, akik el tudták hozni szerencsetárgyaikat, jobban teljesítettek a teszteken. Ebből a tesztből az volt a következtetés, hogy akár valóságosak a babonák, akár nem, hatással lehetnek arra, hogy az emberek mennyire hisznek magukban, és mennyire hajlandóak megpróbálni elérni céljaikat. Ami azonban a nyerőgép szisztémát illeti, ez a minta nyilván nem fogja megsokszorozni az esélyeket. Ezekbe a gépekbe olyan házelőny van beépítve, amely még több milliárd pörgetés után sem legyőzhető, így a keményebb próbálkozásra való hajlandóság nem sokat segít. A nyerőgépeken történő játék fő célja az, hogy a lehető legtöbb szórakozást nyújtsa, nem pedig az, hogy olyan ügyessé válj, hogy abbahagyhasd ezáltal a napi munkát. Vizsgáljunk meg néhány olyan babonát, amelyek sok játékosban benne vannak a nyerőgépes ügyködések során, és vegyük végig, vajon miért is balgaság a legtöbbjük. Ezek többségében szerencsejátékos tévedéseken alapulnak, mert általánosságban azt feltételezik, hogy ha egy dolog a szokásosnál többször történik egy adott időszak alatt, akkor az a jövőben ritkábban fog megtörténni.
 
Gépváltások
 
Az egyik legelterjedtebb babona, amelyet a pénznyerő automaták játékosai élnek, az, hogy azt gondolják, hogy a gépváltás számít az eredményeik tekintetében. Az igazság az, hogy minden gép egyforma. E szabály alól az egyetlen kivétel, ha egy géphely könnyebben felkelti a pincér figyelmét, ebben az esetben az ülésnek van némi hozzáadott értéke.
 
Húzd meg a kart a gomb megnyomása helyett
 
Ez az egyik legviccesebb babona, amelyet az emberek a nyerőgépeken való játék során emlegetnek, egyszerűen azért, mert abszurd. Ha úgy gondolod, hogy a kaszinók mindent megtesznek azért, hogy szándékosan úgy programozzák a kart, hogy szerencsésebb legyen, mint a gombok megnyomása, akkor van néhány eladó alufóliagolyóm, amely érdekelhet.
 
Várj ki egy adott időt az egyes pörgetések között
 
Ez a legenda semmiféle logikát nem rejt magában, mivel az eredményt vezérlő véletlenszám-generátort nem érdekli, hogy mennyi idő telik el a pörgetések között. Az eredmény ugyanolyan random lesz, ha 100 évet vársz, mint akkor, ha a lehető leggyorsabban nyomsz rá.
 
Tét csökkentése nyerő szériában, tét emelése, ha a gép már régen perkált
 
Egy klasszikus esete a szerencsejátékosok tévedésének az a hiedelem, hogy ha valaki nyert egy adott gépen, akkor a játékautomata a közeljövőben biztos nem fog pénzt adni, míg ha egy másik régóta nem csengetett, akkor ott várható nyereményeső. Valójában ezeknek a dolgoknak egyike sem garantált, mivel az egyes pörgetések eredményének semmi köze nincs egy újabb pörgetés eredményéhez – tudd, hogy a főnyeremény beütésének valószínűsége minden pörgetésnél pontosan azonos minden egyes alkalommal.
 
Részegen játszani
 
Az utolsó általános mítosz, amellyel foglalkozunk, az az, amikor az emberek azt hiszik, hogy részegen jobban teljesítenek. A nyerőgépekben nincs olyan opció, hogy „jobban játszunk”, csak játék van és kész. Lehet, hogy jobban szórakozott valaki részegen, de ennek semmi köze a játék végkifejletéhez. A játékgépek kimenetelét meghatározó véletlenszám-generátorok nem tartalmazzák a „játékos szórakozási szintje” változót a fejlett algoritmusaikban.
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.