2022. 01. 09. - 13:11

Újjávarázsolhatja a régi játékok megjelenését a mesterséges intelligencia

Újjávarázsolhatja a régi játékok megjelenését a mesterséges intelligencia
Programozáshoz értő rajongók egy csoportja felfedezte, hogy a gépi tanulás tökéletes eszköz a klasszikus játékok grafikájának javítására. Mindehhez a mesterséges intelligencia terén eredményeket elérő technológia cégek és egyetemek kutatási eredményeit használták fel.

Az alkalmazott technika az úgynevezett "AI upscaling". Lényege, hogy egy algoritmus egy alacsony felbontású képet kap, és a látott képzési adatok alapján olyan változatot dolgoz ki, amely ugyanúgy néz ki, de több pixel van benne. A felskálázás, mint általános technika, már régóta létezik, de a mesterséges intelligencia alkalmazása drasztikusan javította az eredmények sebességét és minőségét.

"Olyan volt, mint valami boszorkányság" - mondta Daniel Trolie, egy norvég tanár és diák, aki az MI segítségével frissítette a 2002-es RPG-klasszikus The Elder Scrolls III: Morrowind látványvilágát. "Úgy nézett ki, mintha csak egy hi-res (magas felbontású) textúracsomagot töltöttem volna le magától a játékot fejlesztő Bethesdától."


A mesterséges intelligenciával többek között a Morrowind grafikáját is feljavították

Trolie az r/GameUpscale subreddit egyik moderátora, ahol a rajongók a speciális fórumok és a Discordhoz hasonló csevegőalkalmazások mellett tippeket és trükköket osztanak meg arról, hogyan lehet a legjobban használni az MI-eszközöket.

Ezeket a fórumokat böngészve kiderülhet, hogy a modding olyan, mint a régi bútorok vagy műalkotások restaurálása. Szakképzett mesteremberek munkájáról van szó, amely türelmet és tudást igényel. Nem minden játék alkalmas a felskálázásra, és nem minden felskálázási algoritmus hoz hasonló eredményeket. A moddereknek ki kell választaniuk a megfelelő eszközt a munkához, mielőtt több száz órányi munkát fektetnek a végeredmény csiszolásába. Ez inkább egy szeretetteljes munka, nem pedig egy gyors megoldás.

A kemény idő- és energiabefektetés ellenére ez még mindig sokkal gyorsabb, mint a korábbi módszerek. Vagyis a grafika helyreállítása néhány hét alatt elvégezhető egyetlen elkötelezett modder által, ahelyett, hogy egy csapatnak évekig kellene dolgoznia. Ennek következtében az elmúlt egy-két évben robbanásszerűen sok új grafikát készítettek régi játékokhoz.

A címek skálája lenyűgöző, hiszen megtalálható köztük a Doom, a Half-Life 2, a Metroid Prime 2, a Final Fantasy VII és a Grand Theft Auto: Vice City. Még az olyan újabb játékok is, mint a 2010-es Mass Effect 2, megkapták az MI-felújítást. Ezek azonban minden esetben nem hivatalos frissítések, ami azt jelenti, hogy az új vizuális elemek telepítéséhez egy kis extra tudás szükséges.

Az algoritmus egyik része megpróbálja újra létrehozni az átmenetet az alacsony felbontásról a nagy felbontásra, míg egy másik része összehasonlítja a munkáját a képzési adatokkal, továbbá megnézi, hogy felismeri-e a különbséget, és ha nem, elutasítja a kimenetet.

A mesterséges intelligencia alkalmazása a képek felskálázására viszonylag egyszerű feladat, de tökéletesen illusztrálja a gépi tanulás alapvető előnyét. Míg a hagyományos algoritmusok az emberek által meghatározott szabályokra támaszkodnak, a gépi tanulási technikák az adatokból tanulva hozzák létre saját szabályaikat.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.