2021. 12. 05. - 13:12

Wi-Fi 6E támogatással érkezhet az Apple 2022-es Mixed Reality headsetje

Wi-Fi 6E támogatással érkezhet az Apple 2022-es Mixed Reality headsetje
Az év elején több pletyka is arról szólt, hogy az Apple egy új Mixed Reality headseten dolgozik, amely 2022-ben kerülhet piacra. A Bloomberg riportere, Mark Gurman és az Apple elemzője, Ming-Chi Kuo szerint a headset Wi-Fi 6E támogatással fog rendelkezni, és várhatóan sokba fog kerülni.

Bár szerették volna, ha hamarabb megjelenik, az Apple AR/VR headsetje késni fog a gyártásban a bonyolult tervezés miatt. Ming-Chi Kuo Apple-elemző azonban megosztott néhány részletet a készülő különlegességgel kapcsolatban.

A vegyes valóságot használó headsetek egyik legnagyobb problémája jelenleg a számítógéphez való vezetékes csatlakozás követelménye. Hogy elkerüljék ezeket a problémákat és jobb élményt nyújtsanak a felhasználóknak, az Apple headsetje várhatóan támogatni fogja a Wi-Fi 6/6E protokollt.

A Wi-Fi 6 - vagy 802.11ax - a Wi-Fi legújabb generációja, amely a mobileszközökre és a tárgyak internetére (IoT) van optimalizálva. Az új protokoll nem csak a nagyobb sebességet támogatja, de felkészültebb a nagyobb számú kapcsolatra is.

Koncepciórajz az Apple készülő prémium headset-jéről
Koncepciórajz az Apple készülő prémium headset-jéről

Mivel a Mixed Reality, azaz kevert valóságot használó headseteknek a nagyon nagy felbontású tartalmak és az alacsony késleltetés miatt nagyobb sávszélességre van szükségük, Kuo arra számít, hogy ezek az eszközök mind felkarolják a Wi-Fi 6 támogatását.

Érdemes megjegyezni, hogy az Apple új eszköze nem az első lesz ezzel a technológiával, hiszen a Facebook népszerű Oculus Questje már támogatja a Wi-Fi 6-ot, amely akár 120Hz-es streamelést is lehetővé tesz, szemben a Wi-Fi 5 használatakor alkalmazott 90Hz-es vagy annál is alacsonyabb frekvenciával.

Kuo jegyzetében azt írja, hogy nemcsak az Apple, hanem a Meta és a Sony is várhatóan 2022-ben mutatják be az új AR/VR eszközeiket, amikben már beépített Wi-Fi 6/6E lesz. A hosszú távú jövőre nézve Kuo úgy véli, hogy a vállalatok az 5G mmWave-et is elfogadják majd a vegyes valóságot használó headsetekhez, hogy tovább javítsák a vezeték nélküli élményt, és csökkentsék a számítógép vagy más eszköz szükségességét.

A pletykák szerint az Apple kevert valóság headsetje rendkívül prémium kategóriás lesz, fejlett érzékelőkkel, 8K kijelzőkkel és szupererős chipekkel. A Bloomberg-es Mark Gurman szerint az eszköz "igen drága", akár 3000 dollár, vagyis körülbelül 960.000 forint is lehet majd.

Ming-Chi Kuo egy korábbi jegyzete alapján az Apple új AR/VR headsetjének gyártása várhatóan 2022 negyedik negyedévében kezdődik.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.