2022. 07. 16. - 12:58

YouTube-videókat nézve tanult meg Minecraftozni a mesterséges intelligencia

YouTube-videókat nézve tanult meg Minecraftozni a mesterséges intelligencia
Egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia azok után tanult meg játszani a Minecrafttal, hogy nem kevesebb, mint 70 ezer órán keresztül nézett YouTube-videókat, amelyekben emberek játszanak a játékkal.

Ha valamit megtanítottak nekünk a filmek, akkor az az, hogy elkerülhetetlenül egy olyan jövő felé tartunk, ahol a robotok egyre fejlettebbek és okosabbak lesznek. Most úgy tűnik, egy lépéssel közelebb kerültünk az embert helyettesítő robotok felé, méghozzá egy olyan mesterséges intelligenciával, amely megtanult Minecraftozni.

Az OpenAI egy tweetben osztotta meg a sikerét, melyben az okos mesterséges intelligencia látható akció közben: fákat vág ki, hogy fatárgyakat készítsen, követ bányászik, miután felkorbácsolt egy csákányt és gyémántokat fedez fel egy barlang mélyén.

"Finomhangolással a modellünk képes megtanulni a gyémántból készült szerszámok készítését, vagyis egy olyan feladatot, amelyhez a gyakorlott embereknek általában több mint 20 perc kell" - írja az OpenAI blogbejegyzésében.


Minecraftozni is megtanult a mesterséges intelligencia

"Egy neurális hálózatot képeztünk ki arra, hogy kompetens módon játsszon Minecraftot, egy nagy, nem címkézett, emberi Minecraft-játékról készült videós adathalmazon és egy kis mennyiségű címkézett vállalkozói adaton történő, előzetes edzéssel" - áll az OpenAI Twitter-bejegyzésében. Az említett videós adathalmaz egyébként 70.000 órányi tartalmat jelent arról, hogy az emberek online játszanak a Minecrafttal.

A vállalat szerint lenyűgöző, hogy a mesterséges intelligencia más feladatokat is el tud végezni, amelyeket az emberi játékosok tevékenységének megfigyeléséből tanult meg, például úszni, vadászni és főzni. Az "oszlopugrás" művészetét is tökéletesítette: e népszerű technika lényege, hogy az ember leugrik és egy blokkot helyez maga alá, így egy rögtönzött oszlopot tud kialakítani, tehát magasabb helyekre juthat el.

Bár korábban már láttunk gépeket kiválóan teljesíteni olyan játékokban, mint a sakk és a Go, egy olyan mesterséges intelligencia azonban, amely a Minecrafthoz hasonló nyílt végű játékban ugyanolyan jól (vagy jobban) tud játszani, mint az ember, hihetetlen teljesítménynek számít.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.