Szépségfogászat - Fogpótlás

Az állkapocs fájdalma – mi lehet az oka?

Az állkapocs fájdalma – mi lehet az oka?

A fog, az íny fájdalmáról már bőven olvashattunk, ám az állkapocsé ritkán kerül szóba – pedig jelen van. Miért, milyen esetekben fájhat az állkapocsízület?

Van egy szakterület az orvoslásban – a gnatológia -, amely az állkapoccsal, az ízületekkel és a rágóizmokkal foglalkozik. Az állkapocsnak ugyanis komoly szerepe van a rágásban, s szervezetünk egyik legbonyolultabb ízületének számít.

Összeköttetésben áll a koponyával, az alsó és a felső állkapocs egymástól nem elválasztható. Ahhoz azonban, hogy tökéletesen működhessen, hiánytalan fogazattal kell rendelkezünk. Ha nincsenek meg a fogak, az ízület akár nem megfelelő irányba is elmozdulhat, fájdalmat és rendellenességet váltva ki ezzel.

Kétféle oka lehet az állkapocs fájdalmának

Kétféle oka lehet az állkapocs fájdalmának

Az állkapocs rendellenességeinek alapvetően két csoportja van. Az ízület funkcionális zavarai mellett előfordulhatnak organikus betegségek – ezek a fejlődésre, növekedésre vonatkozó rendellenességek, gyulladások, daganatok vagy sérülések lehetnek.

Az organikus betegségek igen súlyosak, ezért jó hír, hogy csak igen ritkák. Akad közülük veleszületett rendellenesség, de az ízület valamilyen baleset, sérülés miatt is kimozdulhat normális helyzetéből. Ez az állkapocsficam. A ficamot azonnal helyre kell állítani, ha azonban ez a probléma máskor is előfordul vagy hosszabb ideje fennáll, operációval szokás helyrerakni az állkapcsot.

Törés esetén a területet rögzíteni kell.

Amennyiben az állkapocs reumás fájdalma van jelen, a fogak területén kell körülnézni: szükséges pótolni hiányzó fogakat, ha pedig gyulladt valamelyik, azt el kell távolítani.

Nagyon fontos, hogy a helyes rágást biztosítani kell, mert ennek híján az állkapocs problémája csak súlyosbodhat.  Nemcsak a rágás lehet problémás, hanem a beszéd, a száj mozgatása is. Amennyiben a bölcsességfog nincs jól kezelve, kiválthat az állkapocs-problémához hasonló panaszokat.

Az állkapocs funkcionális zavarai

Még a szakemberek számára sem teljesen világos, miért alakul ki organikus szabálytalanságok kizárhatósága esetén állkapocs-ízületi fájdalom.

De milyen tünetekkel jár ez?

Az állkapocs problémáit sokszor a hiányzó fogak okozhatják

Az állkapocs problémáit sokszor a hiányzó fogak okozhatják

Többnyire olyan fájdalom tapasztalható az állkapocsban, amely átsugárzik a fül és a halánték tájára, sőt akár az egyik arcfélre is. Nyomásra érzékeny lehet az állkapocsízület és a rágóizmok. Fájdalom érzékelhető, ha mozgatjuk az állkapocsot, a száj nyitása is problémás. Szájzár alakulhat ki. Gyakori, hogy a száj nyitása esetén kattanni halljuk az állkapocsízületet.

Érdemes tudni, hogy a tünetek többnyire csak az egyik oldalon jelentkeznek. Nők háromszor-négyszer sűrűbben tapasztalnak ilyesmit, mint a férfiak.

Leginkább a 20 és 40 éves korosztályban fordul elő állkapocs-probléma.

Az állkapocs nem megfelelő működésére hatással lehet az is, hogy a páciens csikorgatja a fogait, rosszul záródik az alsó- és a felső fogsora, vagy gyakori, hogy összeszorítja a fogait.

Az olyan problémák esetén, melyek lelki eredetűek lehetnek – ilyen a fogcsikorgatás és összeszorítás – érdemes pszichológus segítségét kérni.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogápolás középkorúként - mire kell figyelni?

Fogápolás középkorúként - 2. rész

B.A.

 

 

 

 

 

 

 

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >