Szépségfogászat - Fogpótlás

Az állkapocs fájdalma – mi lehet az oka?

Az állkapocs fájdalma – mi lehet az oka?

A fog, az íny fájdalmáról már bőven olvashattunk, ám az állkapocsé ritkán kerül szóba – pedig jelen van. Miért, milyen esetekben fájhat az állkapocsízület?

Van egy szakterület az orvoslásban – a gnatológia -, amely az állkapoccsal, az ízületekkel és a rágóizmokkal foglalkozik. Az állkapocsnak ugyanis komoly szerepe van a rágásban, s szervezetünk egyik legbonyolultabb ízületének számít.

Összeköttetésben áll a koponyával, az alsó és a felső állkapocs egymástól nem elválasztható. Ahhoz azonban, hogy tökéletesen működhessen, hiánytalan fogazattal kell rendelkezünk. Ha nincsenek meg a fogak, az ízület akár nem megfelelő irányba is elmozdulhat, fájdalmat és rendellenességet váltva ki ezzel.

Kétféle oka lehet az állkapocs fájdalmának

Kétféle oka lehet az állkapocs fájdalmának

Az állkapocs rendellenességeinek alapvetően két csoportja van. Az ízület funkcionális zavarai mellett előfordulhatnak organikus betegségek – ezek a fejlődésre, növekedésre vonatkozó rendellenességek, gyulladások, daganatok vagy sérülések lehetnek.

Az organikus betegségek igen súlyosak, ezért jó hír, hogy csak igen ritkák. Akad közülük veleszületett rendellenesség, de az ízület valamilyen baleset, sérülés miatt is kimozdulhat normális helyzetéből. Ez az állkapocsficam. A ficamot azonnal helyre kell állítani, ha azonban ez a probléma máskor is előfordul vagy hosszabb ideje fennáll, operációval szokás helyrerakni az állkapcsot.

Törés esetén a területet rögzíteni kell.

Amennyiben az állkapocs reumás fájdalma van jelen, a fogak területén kell körülnézni: szükséges pótolni hiányzó fogakat, ha pedig gyulladt valamelyik, azt el kell távolítani.

Nagyon fontos, hogy a helyes rágást biztosítani kell, mert ennek híján az állkapocs problémája csak súlyosbodhat.  Nemcsak a rágás lehet problémás, hanem a beszéd, a száj mozgatása is. Amennyiben a bölcsességfog nincs jól kezelve, kiválthat az állkapocs-problémához hasonló panaszokat.

Az állkapocs funkcionális zavarai

Még a szakemberek számára sem teljesen világos, miért alakul ki organikus szabálytalanságok kizárhatósága esetén állkapocs-ízületi fájdalom.

De milyen tünetekkel jár ez?

Az állkapocs problémáit sokszor a hiányzó fogak okozhatják

Az állkapocs problémáit sokszor a hiányzó fogak okozhatják

Többnyire olyan fájdalom tapasztalható az állkapocsban, amely átsugárzik a fül és a halánték tájára, sőt akár az egyik arcfélre is. Nyomásra érzékeny lehet az állkapocsízület és a rágóizmok. Fájdalom érzékelhető, ha mozgatjuk az állkapocsot, a száj nyitása is problémás. Szájzár alakulhat ki. Gyakori, hogy a száj nyitása esetén kattanni halljuk az állkapocsízületet.

Érdemes tudni, hogy a tünetek többnyire csak az egyik oldalon jelentkeznek. Nők háromszor-négyszer sűrűbben tapasztalnak ilyesmit, mint a férfiak.

Leginkább a 20 és 40 éves korosztályban fordul elő állkapocs-probléma.

Az állkapocs nem megfelelő működésére hatással lehet az is, hogy a páciens csikorgatja a fogait, rosszul záródik az alsó- és a felső fogsora, vagy gyakori, hogy összeszorítja a fogait.

Az olyan problémák esetén, melyek lelki eredetűek lehetnek – ilyen a fogcsikorgatás és összeszorítás – érdemes pszichológus segítségét kérni.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogápolás középkorúként - mire kell figyelni?

Fogápolás középkorúként - 2. rész

B.A.

 

 

 

 

 

 

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >