2017. 11. 06. - 11:50

Az állkapocs fájdalma – mi lehet az oka?

Az állkapocs fájdalma – mi lehet az oka?

A fog, az íny fájdalmáról már bőven olvashattunk, ám az állkapocsé ritkán kerül szóba – pedig jelen van. Miért, milyen esetekben fájhat az állkapocsízület?

Van egy szakterület az orvoslásban – a gnatológia -, amely az állkapoccsal, az ízületekkel és a rágóizmokkal foglalkozik. Az állkapocsnak ugyanis komoly szerepe van a rágásban, s szervezetünk egyik legbonyolultabb ízületének számít.

Összeköttetésben áll a koponyával, az alsó és a felső állkapocs egymástól nem elválasztható. Ahhoz azonban, hogy tökéletesen működhessen, hiánytalan fogazattal kell rendelkezünk. Ha nincsenek meg a fogak, az ízület akár nem megfelelő irányba is elmozdulhat, fájdalmat és rendellenességet váltva ki ezzel.

Kétféle oka lehet az állkapocs fájdalmának

Kétféle oka lehet az állkapocs fájdalmának

Az állkapocs rendellenességeinek alapvetően két csoportja van. Az ízület funkcionális zavarai mellett előfordulhatnak organikus betegségek – ezek a fejlődésre, növekedésre vonatkozó rendellenességek, gyulladások, daganatok vagy sérülések lehetnek.

Az organikus betegségek igen súlyosak, ezért jó hír, hogy csak igen ritkák. Akad közülük veleszületett rendellenesség, de az ízület valamilyen baleset, sérülés miatt is kimozdulhat normális helyzetéből. Ez az állkapocsficam. A ficamot azonnal helyre kell állítani, ha azonban ez a probléma máskor is előfordul vagy hosszabb ideje fennáll, operációval szokás helyrerakni az állkapcsot.

Törés esetén a területet rögzíteni kell.

Amennyiben az állkapocs reumás fájdalma van jelen, a fogak területén kell körülnézni: szükséges pótolni hiányzó fogakat, ha pedig gyulladt valamelyik, azt el kell távolítani.

Nagyon fontos, hogy a helyes rágást biztosítani kell, mert ennek híján az állkapocs problémája csak súlyosbodhat.  Nemcsak a rágás lehet problémás, hanem a beszéd, a száj mozgatása is. Amennyiben a bölcsességfog nincs jól kezelve, kiválthat az állkapocs-problémához hasonló panaszokat.

Az állkapocs funkcionális zavarai

Még a szakemberek számára sem teljesen világos, miért alakul ki organikus szabálytalanságok kizárhatósága esetén állkapocs-ízületi fájdalom.

De milyen tünetekkel jár ez?

Az állkapocs problémáit sokszor a hiányzó fogak okozhatják

Az állkapocs problémáit sokszor a hiányzó fogak okozhatják

Többnyire olyan fájdalom tapasztalható az állkapocsban, amely átsugárzik a fül és a halánték tájára, sőt akár az egyik arcfélre is. Nyomásra érzékeny lehet az állkapocsízület és a rágóizmok. Fájdalom érzékelhető, ha mozgatjuk az állkapocsot, a száj nyitása is problémás. Szájzár alakulhat ki. Gyakori, hogy a száj nyitása esetén kattanni halljuk az állkapocsízületet.

Érdemes tudni, hogy a tünetek többnyire csak az egyik oldalon jelentkeznek. Nők háromszor-négyszer sűrűbben tapasztalnak ilyesmit, mint a férfiak.

Leginkább a 20 és 40 éves korosztályban fordul elő állkapocs-probléma.

Az állkapocs nem megfelelő működésére hatással lehet az is, hogy a páciens csikorgatja a fogait, rosszul záródik az alsó- és a felső fogsora, vagy gyakori, hogy összeszorítja a fogait.

Az olyan problémák esetén, melyek lelki eredetűek lehetnek – ilyen a fogcsikorgatás és összeszorítás – érdemes pszichológus segítségét kérni.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogápolás középkorúként - mire kell figyelni?

Fogápolás középkorúként - 2. rész

B.A.

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.