Szépségfogászat - Fogpótlás

Fogápolás középkorúként: erre kell figyelni – 2.rész

Fogápolás középkorúként: erre kell figyelni – 2.rész

Középkorúként az embernek számos elfoglaltsága akad. A gyűlő feladatok, tennivalók pedig olykor az egészsége rovására mehetnek: nem fordít kellő figyelmet az egészségére. A fogápolás is ide tartozik – mi az, amit semmiképp nem kellene hanyagolni ezekben az években?

Amikor az ember középkorú lesz, több olyan feladattal egészülhetnek ki mindennapjai, melyek korábban nem voltak jellemzőek.

Egyre több teher hárulhat rájuk, s ezért sokan az egészségre, fogápolásra, ellenőrzésre szánt időből is lecsípnek.

Bár a változó kor elsősorban a nőknek okoz gondot, a szájüreg egészségét is befolyásoló hormonális változások mellett egyéb problémák is érinthetik a fogakat.

Cikkünk első részében a különféle fogbetegségekről esett szó.

A fogak elszíneződése a táplálkozás eredménye is

A fogak elszíneződése a táplálkozás eredménye is

Fontos azonban megemlíteni az elszíneződő fogak problémáját is a középkorban.

-Fog elszíneződés

Sokan veszik észre ebben az időszakban, hogy mintha fogaik már nem lennének annyira fehérek, mint korábban. Mi miatt alakulhat ki az elszíneződés?

Elsősorban a táplálkozást okolhatjuk. A színes ételeket, italokat - főként a teát, kávét, vörösbort. Ludasak lehetnek bizonyos gyógyszerek is, illetve a sav erózió: ennek hatására egyre kopik a zománc, s végül láthatóbbá válik a dentin, mely sárgásabb színű.

Tehetünk azonban ellene, hogy az elszíneződés rosszabb legyen: meg kell változtatni a táplálkozást, illetve fehérítést is lehet kérni a fogorvosnál.

Manapság a fogszakorvosoknál LED lámpás technikával és lézerrel is lehet fogat fehéríttetni, hosszantartó eredménnyel. Ha egyszer elvégeztettük, már otthon is hatékonyabban fehéríthetjük a fogainkat.

-Kiesett tömések és letört fogak

Problémát okozhatnak még középkorúként a kiesett tömések és a letört fogak.

A fogásznál érdemes kicseréltetni régi töméseinket

A fogásznál érdemes kicseréltetni régi töméseinket

Manapság sokkal jobb tömőanyagok állnak rendelkezésre, melyek jobban kiállják az idő próbáját, mint a régiek. Ráadásul a szervezetre nézve is kíméletesebbek.

A régi, s sajnos mára valóságos ellenségnek bizonyult amalgám töméseket érdemes kicseréltetni újakra. Mostanra sok közülük régi és letört, szuvasodott. Ha eltávolíttatjuk őket, a szervezetnek is jót teszünk, megszabadítjuk a nehézfém-terheléstől, nem beszélve arról, hogy szebbé tesszük mosolyunkat. Ha a tömés, illetve az alatta kialakult szuvasodás eltávolítása miatt nagyobb üreg jön létre a fogban, a hiányzó fog pótlása inlay és onlay betétekkel, valamint fogpótlásokkal is lehetséges.

Érdemes tudni, hogy az amalgám tömés fém és higany tartalma miatt számos módon kihathat a szervezetre. Ízületi fájdalmakat, fejfájást, hajhullást okozhat.

Az amalgámot teljes mértékben is van lehetőség kivonni a testből, amalgámeltávolító kúrák segítségével.

Kapcsolódó cikk:

Fogápolás középkorúként - mire kell figyelni?

Hogyan készül az onlay és az inlay?

B.A.

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >