Szépségfogászat - Fogpótlás

Szépségfogászat - Hogyan készül az onlay és inlay?

Szépségfogászat - Hogyan készül az onlay és inlay?

Az onlay, illetve inlay betétek célja a szépségfogászat terén az, hogy a foghiány egyáltalán ne legyen feltűnő – mintha sosem lett volna. Hogyan készítik azonban ezeket és miként helyezik a fogra?

Ha egy fog jelentős része le van törve, esetleg szuvasodás miatt el kellett távolítani, az onlay, vagy inlay betét alkalmazása a legcélszerűbb ahhoz, hogy a hiányt ne lehessen észrevenni.

Cikkünk első részében már szó volt az onlay és inlay használatának okáról, illetve arról, hogy miért előnyösek.

A fog onlay vagy inlay anyagát a pácienssel együtt választja ki a fogorvos

A fog onlay vagy inlay anyagát a pácienssel együtt választja ki a fogorvos

De hogyan készülnek, miként helyezik fel őket?

Az onlay és inlay betéteket ragasztással illesztik a foghoz, egy lépésben, gyorsan. Ezzel a foghiány tökéletesen lefedhető és a fogat is lezárják. A kezelés rövid időt vesz igénybe, s kevesebb kellemetlenséggel is jár.

Mielőtt azonban felhelyezik a betétet, a páciens fogáról röntgenfelvétel készül. Ezzel ellenőrzi a fogorvos, hogy a gyökércsúcson minden megfelelő-e. Gyulladás vagy bármilyen rejtett gond esetén azt kezelni kell, a pótlást csak problémamentes fogra rakják fel.

Ha minden rendben, a fogat kitisztítják, lenyomatot vesznek az alsó és a felső állcsontról, így a technikus kiváló pontossággal kidolgozhatja a harapást, valamint a fog formáját.

A fogba ideiglenes tömés kerül, beragasztás előtt 1 hétig ezzel él a páciens. Amennyiben véletlen kiesne, pótolni kell – nem szabad kivárni, hogy lepedék kerüljön a fogba.

A fogpótlás helye a fogon - az onlay, inlay vagy korona a megtisztított fogra kerül

A fogpótlás helye a fogon - az onlay, inlay vagy korona a megtisztított fogra kerül

A fogtechnikus a lenyomat alapján lenyomatot készít, aki a választott anyagból ezután elkészíti az onlay-t, az inlay-t vagy a koronát. Egy hét alatt kész, így már csak fel kell ragasztani a fogpótlást és ellenőrizni, megfelelő-e a harapás. Szükség esetén igazítanak rajta.

Miből vannak a fogpótlások?

Az onlay, valamint az inlay vagy grádiából, vagy ceramage-ból készül. Koronáknál 3 típus használatos, a préskerámia, a fém- és a cirkonkerámia. Van előnyök és hátrányuk is, ezekről a konzultáció során beszél az orvos a pácienssel.

Hogy végül melyikre esik a választás, azt befolyásolja az ár és az esztétika is. A biorezonanciás mérés során kiderül, hogy a szervezet mely anyagot tolerálja jól. Így kicsi az esély arra, hogy a későbbiekben allergia jelentkezzen vagy bármilyen egyéb, védekező reakció.

Kapcsolódó cikk:

Mi az onlay és miért van rá szükség?

Mi a teendő a letört fogakkal?

B.A.

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >