Szépségfogászat - Fogpótlás

Szépségfogászat - Hogyan készül az onlay és inlay?

Szépségfogászat - Hogyan készül az onlay és inlay?

Az onlay, illetve inlay betétek célja a szépségfogászat terén az, hogy a foghiány egyáltalán ne legyen feltűnő – mintha sosem lett volna. Hogyan készítik azonban ezeket és miként helyezik a fogra?

Ha egy fog jelentős része le van törve, esetleg szuvasodás miatt el kellett távolítani, az onlay, vagy inlay betét alkalmazása a legcélszerűbb ahhoz, hogy a hiányt ne lehessen észrevenni.

Cikkünk első részében már szó volt az onlay és inlay használatának okáról, illetve arról, hogy miért előnyösek.

A fog onlay vagy inlay anyagát a pácienssel együtt választja ki a fogorvos

A fog onlay vagy inlay anyagát a pácienssel együtt választja ki a fogorvos

De hogyan készülnek, miként helyezik fel őket?

Az onlay és inlay betéteket ragasztással illesztik a foghoz, egy lépésben, gyorsan. Ezzel a foghiány tökéletesen lefedhető és a fogat is lezárják. A kezelés rövid időt vesz igénybe, s kevesebb kellemetlenséggel is jár.

Mielőtt azonban felhelyezik a betétet, a páciens fogáról röntgenfelvétel készül. Ezzel ellenőrzi a fogorvos, hogy a gyökércsúcson minden megfelelő-e. Gyulladás vagy bármilyen rejtett gond esetén azt kezelni kell, a pótlást csak problémamentes fogra rakják fel.

Ha minden rendben, a fogat kitisztítják, lenyomatot vesznek az alsó és a felső állcsontról, így a technikus kiváló pontossággal kidolgozhatja a harapást, valamint a fog formáját.

A fogba ideiglenes tömés kerül, beragasztás előtt 1 hétig ezzel él a páciens. Amennyiben véletlen kiesne, pótolni kell – nem szabad kivárni, hogy lepedék kerüljön a fogba.

A fogpótlás helye a fogon - az onlay, inlay vagy korona a megtisztított fogra kerül

A fogpótlás helye a fogon - az onlay, inlay vagy korona a megtisztított fogra kerül

A fogtechnikus a lenyomat alapján lenyomatot készít, aki a választott anyagból ezután elkészíti az onlay-t, az inlay-t vagy a koronát. Egy hét alatt kész, így már csak fel kell ragasztani a fogpótlást és ellenőrizni, megfelelő-e a harapás. Szükség esetén igazítanak rajta.

Miből vannak a fogpótlások?

Az onlay, valamint az inlay vagy grádiából, vagy ceramage-ból készül. Koronáknál 3 típus használatos, a préskerámia, a fém- és a cirkonkerámia. Van előnyök és hátrányuk is, ezekről a konzultáció során beszél az orvos a pácienssel.

Hogy végül melyikre esik a választás, azt befolyásolja az ár és az esztétika is. A biorezonanciás mérés során kiderül, hogy a szervezet mely anyagot tolerálja jól. Így kicsi az esély arra, hogy a későbbiekben allergia jelentkezzen vagy bármilyen egyéb, védekező reakció.

Kapcsolódó cikk:

Mi az onlay és miért van rá szükség?

Mi a teendő a letört fogakkal?

B.A.

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >