2017. 10. 05. - 10:05

Szépségfogászat - Hogyan készül az onlay és inlay?

Szépségfogászat - Hogyan készül az onlay és inlay?

Az onlay, illetve inlay betétek célja a szépségfogászat terén az, hogy a foghiány egyáltalán ne legyen feltűnő – mintha sosem lett volna. Hogyan készítik azonban ezeket és miként helyezik a fogra?

Ha egy fog jelentős része le van törve, esetleg szuvasodás miatt el kellett távolítani, az onlay, vagy inlay betét alkalmazása a legcélszerűbb ahhoz, hogy a hiányt ne lehessen észrevenni.

Cikkünk első részében már szó volt az onlay és inlay használatának okáról, illetve arról, hogy miért előnyösek.

A fog onlay vagy inlay anyagát a pácienssel együtt választja ki a fogorvos

A fog onlay vagy inlay anyagát a pácienssel együtt választja ki a fogorvos

De hogyan készülnek, miként helyezik fel őket?

Az onlay és inlay betéteket ragasztással illesztik a foghoz, egy lépésben, gyorsan. Ezzel a foghiány tökéletesen lefedhető és a fogat is lezárják. A kezelés rövid időt vesz igénybe, s kevesebb kellemetlenséggel is jár.

Mielőtt azonban felhelyezik a betétet, a páciens fogáról röntgenfelvétel készül. Ezzel ellenőrzi a fogorvos, hogy a gyökércsúcson minden megfelelő-e. Gyulladás vagy bármilyen rejtett gond esetén azt kezelni kell, a pótlást csak problémamentes fogra rakják fel.

Ha minden rendben, a fogat kitisztítják, lenyomatot vesznek az alsó és a felső állcsontról, így a technikus kiváló pontossággal kidolgozhatja a harapást, valamint a fog formáját.

A fogba ideiglenes tömés kerül, beragasztás előtt 1 hétig ezzel él a páciens. Amennyiben véletlen kiesne, pótolni kell – nem szabad kivárni, hogy lepedék kerüljön a fogba.

A fogpótlás helye a fogon - az onlay, inlay vagy korona a megtisztított fogra kerül

A fogpótlás helye a fogon - az onlay, inlay vagy korona a megtisztított fogra kerül

A fogtechnikus a lenyomat alapján lenyomatot készít, aki a választott anyagból ezután elkészíti az onlay-t, az inlay-t vagy a koronát. Egy hét alatt kész, így már csak fel kell ragasztani a fogpótlást és ellenőrizni, megfelelő-e a harapás. Szükség esetén igazítanak rajta.

Miből vannak a fogpótlások?

Az onlay, valamint az inlay vagy grádiából, vagy ceramage-ból készül. Koronáknál 3 típus használatos, a préskerámia, a fém- és a cirkonkerámia. Van előnyök és hátrányuk is, ezekről a konzultáció során beszél az orvos a pácienssel.

Hogy végül melyikre esik a választás, azt befolyásolja az ár és az esztétika is. A biorezonanciás mérés során kiderül, hogy a szervezet mely anyagot tolerálja jól. Így kicsi az esély arra, hogy a későbbiekben allergia jelentkezzen vagy bármilyen egyéb, védekező reakció.

Kapcsolódó cikk:

Mi az onlay és miért van rá szükség?

Mi a teendő a letört fogakkal?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.