2017. 11. 07. - 10:20

Hogyan kezelhetők az állkapocs problémák?

Hogyan kezelhetők az állkapocs problémák?

Nemcsak a fogakkal vagy az ínnyel lehet gondunk. Az állkapocs fájdalma szintén komoly probléma, melynek okát mielőbb ki kell deríteni, illetve orvosolni szükséges. Hogyan kezelhető?

Amennyiben gondunk akad az állkapcsunkkal, annak kezelése nemigen tűr halasztást. Cikkünk első részében a lehetséges problémákról esett szó.

Most lássuk, milyen lehetőséges vannak a kezelésre.

Milyen tünetek esetén kell orvosi segítséget kérnünk?

Ha az állkapocs bármely része eltörött, azonnal kórházba kell menni, hogy helyrerakják. Hasonlóan szakorvosi segítséget igényel, ha az állkapocs érezhetően el – vagy kimozdult, az ízületben sugárzó fájdalom tapasztalható.

Ha panaszunk van, a fogorvosnál fontos elvégeztetni egy alapos vizsgálatot: az állkapocs helyzetét alaposan fel kell mérni: tudni kell, milyen a helyzete, az ízület állapota. Amennyiben gondunk van a bölcsességfogunkkal vagy hiányoznak fogaink, esetleg kopnak, csikorognak, kattog az állkapocs, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Fel kell figyelni arra is, ha rágás, nyelés, harapás, beszéd során fájdalmat érzünk az állkapocs táján.

Az állkapocs problémáját mindenképpen fogorvossal kell kezeltetni

Az állkapocs problémáját mindenképpen fogorvossal kell kezeltetni

Bár otthoni terápiákkal is lehet valamelyest segíteni a panaszokon, szakmai segítséget kell igénybe vennünk, mert ha magunk próbáljuk megoldani a problémát, többet ártunk, mint használunk.

A fogorvos vagy a gnatológus segíthet, utóbbi kifejezetten az állkapocs problémáival foglalkozik.

Addig is, mivel enyhíthetőek az állkapocs fájdalmai?

1.Alkalmazzunk hideg-meleg borogatást

Jegeljük 10 percen át a fájdalmas területet, majd mozgassuk meg óvatosan az állkapcsot – a gyakorlatokra vonatkozóan érdemes kikérni a fogorvos tanácsát. Ezután fektessünk arcunkra meleg törölközőt, 5 percre. Napi többször érdemes megismételni a kezelést.

2.Puha és pépes ételek

Fájó állakapoccsal természetesen nehéz szilárd ételeket enni – ezért főként tört burgonyával, krémsajttal, tojással, joghurttal, párolt zöldségekkel és gyümölcsökkel próbálkozzunk.

Bármilyen ételt eszünk is, igyekezzünk minél apróbbra vágni. Minimális rágás esetén nem történhet nagy baja az állkapocsnak.

3.Gyógyszeres kezelés

Gyulladáscsökkentő készítményeket vény nélkül is lehet kapni, de a fogorvos által javasolt gyógyszerek is sokat segíthetnek. Különösen jót tehetnek az izomlazítók és a stresszoldók, ha a fogösszeszorítás a probléma. Fogcsikorgatásra és fogszorításra olykor antidepresszánst is ajánlhatnak.

A terápiákról következő cikkünkben lesz szó.

Kapcsolódó cikk:

Az állkapocs fájdalma: mi lehet az oka?

Fogápolás középkorúként: mire kell figyelni?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.