Szépségfogászat - Fogpótlás

Hogyan kezelhetők az állkapocs problémák?

Hogyan kezelhetők az állkapocs problémák?

Nemcsak a fogakkal vagy az ínnyel lehet gondunk. Az állkapocs fájdalma szintén komoly probléma, melynek okát mielőbb ki kell deríteni, illetve orvosolni szükséges. Hogyan kezelhető?

Amennyiben gondunk akad az állkapcsunkkal, annak kezelése nemigen tűr halasztást. Cikkünk első részében a lehetséges problémákról esett szó.

Most lássuk, milyen lehetőséges vannak a kezelésre.

Milyen tünetek esetén kell orvosi segítséget kérnünk?

Ha az állkapocs bármely része eltörött, azonnal kórházba kell menni, hogy helyrerakják. Hasonlóan szakorvosi segítséget igényel, ha az állkapocs érezhetően el – vagy kimozdult, az ízületben sugárzó fájdalom tapasztalható.

Ha panaszunk van, a fogorvosnál fontos elvégeztetni egy alapos vizsgálatot: az állkapocs helyzetét alaposan fel kell mérni: tudni kell, milyen a helyzete, az ízület állapota. Amennyiben gondunk van a bölcsességfogunkkal vagy hiányoznak fogaink, esetleg kopnak, csikorognak, kattog az állkapocs, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Fel kell figyelni arra is, ha rágás, nyelés, harapás, beszéd során fájdalmat érzünk az állkapocs táján.

Az állkapocs problémáját mindenképpen fogorvossal kell kezeltetni

Az állkapocs problémáját mindenképpen fogorvossal kell kezeltetni

Bár otthoni terápiákkal is lehet valamelyest segíteni a panaszokon, szakmai segítséget kell igénybe vennünk, mert ha magunk próbáljuk megoldani a problémát, többet ártunk, mint használunk.

A fogorvos vagy a gnatológus segíthet, utóbbi kifejezetten az állkapocs problémáival foglalkozik.

Addig is, mivel enyhíthetőek az állkapocs fájdalmai?

1.Alkalmazzunk hideg-meleg borogatást

Jegeljük 10 percen át a fájdalmas területet, majd mozgassuk meg óvatosan az állkapcsot – a gyakorlatokra vonatkozóan érdemes kikérni a fogorvos tanácsát. Ezután fektessünk arcunkra meleg törölközőt, 5 percre. Napi többször érdemes megismételni a kezelést.

2.Puha és pépes ételek

Fájó állakapoccsal természetesen nehéz szilárd ételeket enni – ezért főként tört burgonyával, krémsajttal, tojással, joghurttal, párolt zöldségekkel és gyümölcsökkel próbálkozzunk.

Bármilyen ételt eszünk is, igyekezzünk minél apróbbra vágni. Minimális rágás esetén nem történhet nagy baja az állkapocsnak.

3.Gyógyszeres kezelés

Gyulladáscsökkentő készítményeket vény nélkül is lehet kapni, de a fogorvos által javasolt gyógyszerek is sokat segíthetnek. Különösen jót tehetnek az izomlazítók és a stresszoldók, ha a fogösszeszorítás a probléma. Fogcsikorgatásra és fogszorításra olykor antidepresszánst is ajánlhatnak.

A terápiákról következő cikkünkben lesz szó.

Kapcsolódó cikk:

Az állkapocs fájdalma: mi lehet az oka?

Fogápolás középkorúként: mire kell figyelni?

B.A.

 

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >