2017. 09. 12. - 10:00

Mi a teendő a letört fogakkal?

Mi a teendő a letört fogakkal?

A fogtörés igen kellemetlen és gyorsan megoldandó probléma. Fontos óvnunk a fogainkat, ám ha már megvan a baj, tudnunk kell, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

Egy – vagy több – fogtörésre aligha számítunk, mégis ilyen-olyan okból megtörténik a baj. Néha elég egy kis figyelmetlenség, vagy egy baleset, s máris oda a fog. Leggyakrabban valamilyen ütés, nyomás vagy túl kemény dologra ráharapás eredménye a fogtörés.

Az okokról és a kezeletlenül hagyott fogakból származó gondokról előző cikkünkben olvashattunk, lássuk, mi a teendő a letört fogakkal.

Amennyiben a fogat nem javíttatjuk meg, az egyik fő probléma az lesz, hogy a letört fog nem illeszkedik a vele szemben elhelyezkedőhöz. Elkezd lassan kiemelkedni a helyéről, a letört fog pótlásakor ezért fontos kezelni annak párját is – különben nem lesz tökéletes a harapás.

Olykor még fogszabályozásra is szükség lehet, hogy megelőzzük a fogtörést

Olykor még fogszabályozásra is szükség lehet, hogy megelőzzük a fogtörést

A fog ugyanis az eredeti állapotot „keresi”, amikor még összeért a párjával és ez deformálódáshoz vezethet.

Ha a fog azért tört le, mert szuvassá vált, a nyílt fog jobban ki van téve baktériumoknak, lepedéknek, így begyulladhat. Amennyiben egy fogat gyökérkezeltek, hasonló lehet a helyzet – bár a csatornákat úgymond szigetelik, így is ki lehet téve a baktériumoknak.

Hogyan kezelik a letört fogakat?

Egy letört fogat aszerint kezelnek, hogy miért történt a törés és az milyen mértékű. Ezután az orvos röntgent készít, s megnézi, van-e gyulladás a gyökereknél. A diagnózis felállítását kezelési terv követi.

A pácienssel az orvos természetesen közösen választja meg, miként gyógyítja a fogat.

Ha a szuvasodás már érinti az ideget, gyökérkezelni kell. A fogat ezután 3 hónapon át ellenőrzik, s ún. onlay-t készítenek rá – egy kerámia és műanyag alapú betétet. A gyökérkezelt fogak gyengévé válnak, meg kell erősíteni őket, mert különben újra eltörhetnek.

Kisebb törés esetén – például amit harapás okozott -, esztétikus tömőanyaggal pótolnak. Ilyenkor viszont érdemes a páciensnek fogszabályozó szakorvost is felkeresnie, hiszen gond van a harapásával, ami azt jelenti, hogy a fog nagy eséllyel ismét eltörhet.

Fogcsikorgatásból és szorításból származó törések megelőzhetőek, ha a páciens visel napközben is hordható sínt.

Érdemes azonban tudni: a lehetséges problémák elkerülhetőek, ha rendszeresen járunk fogorvoshoz – ha időben kiderül, hogy szuvas egy fog, vagy rossz a harapás.

Kapcsolódó cikk:

Baleset vagy gyengülés? Miért törnek a fogaink?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.