2017. 09. 11. - 11:30

Baleset vagy gyengülés? Miért törnek a fogaink? – 1.rész

Baleset vagy gyengülés? Miért törnek a fogaink? – 1.rész

Egy letört foggal bizony lehet vesződségünk. Mit tehetünk, hogy már megtörtént a baj? Egyáltalán milyen körülmények között törnek jobban a fogak?

Egy fogtörés bizony nem túl kellemes dolog, különösen, ha látványos helyen hiányzik egy darab a fogunkból.

Vajon miért törik el egy fog? Vannak-e olyan körülmények, melyek hozzájárulnak ehhez, s mit lehet ellene tenni? Íme a válasz a kérdésekre.

A fogak gyakran valamilyen ütés, esés következtében, tehát baleset miatt törnek el.

Oka lehet azonban a fogtörésnek az is, hogy a szuvasság miatt meggyengülnek a falai. A gyengülést kiválthatja, ha gyökérkezelték és megszűnt a vérellátása. A rideggé vált fog kevésbé áll ellen különféle behatásoknak, s a harapást is ide sorolhatjuk.

A letört fogak nagy galibát okozhatnak

A letört fogak nagy galibát okozhatnak

Előfordulhat az is, hogy túl magasra sikerült egy fog tömése. Ilyen esetben ráharapáskor állandóan azt az egy fogat éri nagy terhelés, s ez repedéshez, töréshez vezethet.

A harapás helyzete szintén adhat okot aggodalomra, mert túl nagy nyomást rakunk egy adott fogra.

Gyakori gond a fogcsikorgatás. Ez a rossz szokás, valamint a fogak sűrűn történő összeszorítása is gyengítheti a fogat, se ezzel a törését okozhatja.

Milyen baj lehet a letört fogból?

Amellett, hogy éles a széle, egy letört fog a szákban a nyelvet és a nyálkahártyát is felsértheti. A törött fog állandóan karcolhatja a nyelvet, így gyógyulni sem tud és még nagyobb seb vagy duzzanat alakulhat ki.

Problémát válthat ki azonban az is, hogy a letört fog nem ér össze a vele szemben elhelyezkedővel, így kevésbé vehet részt a rágásban – ahhoz, hogy normálisan megrághassuk az ételeket, kellő mennyiségű fogpárra van szükség a szánkban.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Törés, repedés - hogyan védjük fogainkat sportolás közben?

Miért kell nekünk dentálhigiénikus?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.