2017. 07. 24. - 11:35

Mi legyen a fémallergiás fogán?

Mi legyen a fémallergiás fogán?

Csak hazánkban az emberek egyharmada küzd valamilyen allergiával. Nem kell hát meglepődni, ha kiderül, hogy a fémet se bírja valaki. Igen ám, de milyen fogkorrekcióra számíthat ebben az esetben?

Sajnos, manapság egyre többféle allergiával néznek szembe az emberek. Ezek közül igen gyakori a fémallergia is, melyet a fogászati kezeléseknél is figyelembe kell venni – hiszen a fogászatban megtalálhatók a fémek, mi több, használatos a nikkel, a króm, a higany, az ezüst, az arany, a kobalt is.

A higany nemcsak az allergiás tünetek miatt jelent veszélyt, a szervezetre nézve rákkeltő is. Mint köztudott, a higany az amalgám tömések jó részét alkotja, ezért is érdemes azokat fehérekre cseréltetni.

Fémallergiásoknak ideálisak a műanyag fogszabályozó készülékek

Fémallergiásoknak ideálisak a műanyag fogszabályozó készülékek

A fémallergiások könnyen észrevehetik tüneteiket a bőrükön: begyullad fülbevalótól, nyaklánctól, óra viselésétől.

A fogászaton nagyon fontos előre tudni, van-e fémallergiája a páciensnek. Így ugyanis az orvos nem fog allergént használni, a szervezettel össze nem egyeztethető anyagokat a kezelések során.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy teljesen fémmentes anyagokat alkalmazzanak.

Még a fogszabályozás is megoldható

Azok a páciensek, akiknél kivehető fogszabályzóval lehet korrigálni a problémát, szilikonból készült készüléket hordhatnak, személyre szabottan elkészítve.

Felnőtteknél a porcelán, rögzített fogszabályozó brekettek jöhetnek szóba. A készülékhez olyan ívet alkalmaznak, amelyre nem allergiás a páciens.

A fogpótlások terén a régóta használt cirkon/cirkónium-oxid, de préskerámiákból is gyártanak fogpótlásokat. Ezek szintén nélkülözik a fémet.

Kapcsolódó cikk:

Mozgatható fogszabályozó - és alig látszik

A retainer két plusz előnye

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.