2017. 08. 01. - 09:40

Miért jó a fogröntgen?

Miért jó a fogröntgen?

A röntgen nemcsak az orvosok számára jelent segítséget – a fogászoknak is tökéletes a tájékozódás céljából. Mit kell tudni a fogászati röntgenekről, miért van szükség ezekre?

A fogorvosoknak éppúgy szükségük lehet röntgenfelvételre, mint az egyéb területen dolgozó doktoroknak.

A röntgen alapján a fogorvosok diagnosztizálni, mérni egyaránt tudnak, s képesek megítélni, milyen lépésekre lesz szükség.

Fontos, hogy a páciens fogáról helyben digitális röntgenfelvételt készítsenek, hiszen így sokkal egyszerűbb felmérni, mitől fáj a fog és mi váltja ki a panaszt. Ráadásul a beteg maga is láthatja, hol van a gond.

Probléma lehet, ha eldurvult egy fogszuvasodás, s eléri a gyökércsatornát, vagy begyulladt a gyökérkezelt fog. A fájdalmat kiváltó ínybetegségre szintén fény derülhet a röntgen alapján.

A megfelelő kezelés lépéseit az orvosnak tudnia kell - ebben segít a röntgen

A megfelelő kezelés lépéseit az orvosnak tudnia kell - ebben segít a röntgen

Az elváltozások röntgen alapján beazonosíthatók, s így hamar eldönthető, mit tegyünk a fog érdekében.

A mérés 3d CT fogászati felvétellel történik, s a paraméterek segítenek kiszámolni, hová lehet behelyezni mini vagy normál implantátumot. A felvételen ugyanis látszik, hogy milyen vastag a csont és miként illeszthető be az implantátum.

A beültetésnél ugyanis cseppet sem mindegy, mennyire erős a csont és elegendő-e, hogy a beültetés megvalósítható legyen, mivel az implantátum ebbe köt bele. Ennek hiányában más módszerre van szükség, vagy esetleg csontpótlásra.

A panoráma röntgen precíz mérésekre és helymeghatározásra kevésbé alkalmas. Az implantálásnál a három dimenziós CT a legalkalmasabb. A panorámaröntgen ugyanakkor feltárásos műtéteknél, bölcsességfog eltávolításnál, foghúzásnál jó szolgálatot tesz.

A röntgenről számos fontos információ kiderül

A röntgenről számos fontos információ kiderül

Ilyenkor figyelni kell a foghoz közel futó idegekre, az arcüreg közelségére. Az ideg megsérülése esetén ugyanis zsibbadás alakulhat ki. Ha az arcüreghez van közel, megtörténhet az arcüreg megnyílása, s erre a kezelés után különös figyelmet kell fordítani.

A röntgen sokat segít a gyökérkezelés lépéseinek meghatározásában is. Látjuk a csatornák számát, alakulását, tekeredésük irányát. A kezelést követően is fontos a felvétel, mert látni rajta, hogy a tömőanyag eléri-e a gyökércsúcsot, megfelelő-e a zárás.

Ezek a kisebb röntgenek egyébként csupán nyolcadát nyújtják a sugárzásnak, amely a normál röntgen során éri a pácienst.

Kapcsolódó cikk:

Félelem- és fájdalommentes fogászat - lézeres kezelések

Mi legyen a fémallergiás fogán?

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.