Szépségfogászat - Fogpótlás

Miért jó a fogröntgen?

Miért jó a fogröntgen?

A röntgen nemcsak az orvosok számára jelent segítséget – a fogászoknak is tökéletes a tájékozódás céljából. Mit kell tudni a fogászati röntgenekről, miért van szükség ezekre?

A fogorvosoknak éppúgy szükségük lehet röntgenfelvételre, mint az egyéb területen dolgozó doktoroknak.

A röntgen alapján a fogorvosok diagnosztizálni, mérni egyaránt tudnak, s képesek megítélni, milyen lépésekre lesz szükség.

Fontos, hogy a páciens fogáról helyben digitális röntgenfelvételt készítsenek, hiszen így sokkal egyszerűbb felmérni, mitől fáj a fog és mi váltja ki a panaszt. Ráadásul a beteg maga is láthatja, hol van a gond.

Probléma lehet, ha eldurvult egy fogszuvasodás, s eléri a gyökércsatornát, vagy begyulladt a gyökérkezelt fog. A fájdalmat kiváltó ínybetegségre szintén fény derülhet a röntgen alapján.

A megfelelő kezelés lépéseit az orvosnak tudnia kell - ebben segít a röntgen

A megfelelő kezelés lépéseit az orvosnak tudnia kell - ebben segít a röntgen

Az elváltozások röntgen alapján beazonosíthatók, s így hamar eldönthető, mit tegyünk a fog érdekében.

A mérés 3d CT fogászati felvétellel történik, s a paraméterek segítenek kiszámolni, hová lehet behelyezni mini vagy normál implantátumot. A felvételen ugyanis látszik, hogy milyen vastag a csont és miként illeszthető be az implantátum.

A beültetésnél ugyanis cseppet sem mindegy, mennyire erős a csont és elegendő-e, hogy a beültetés megvalósítható legyen, mivel az implantátum ebbe köt bele. Ennek hiányában más módszerre van szükség, vagy esetleg csontpótlásra.

A panoráma röntgen precíz mérésekre és helymeghatározásra kevésbé alkalmas. Az implantálásnál a három dimenziós CT a legalkalmasabb. A panorámaröntgen ugyanakkor feltárásos műtéteknél, bölcsességfog eltávolításnál, foghúzásnál jó szolgálatot tesz.

A röntgenről számos fontos információ kiderül

A röntgenről számos fontos információ kiderül

Ilyenkor figyelni kell a foghoz közel futó idegekre, az arcüreg közelségére. Az ideg megsérülése esetén ugyanis zsibbadás alakulhat ki. Ha az arcüreghez van közel, megtörténhet az arcüreg megnyílása, s erre a kezelés után különös figyelmet kell fordítani.

A röntgen sokat segít a gyökérkezelés lépéseinek meghatározásában is. Látjuk a csatornák számát, alakulását, tekeredésük irányát. A kezelést követően is fontos a felvétel, mert látni rajta, hogy a tömőanyag eléri-e a gyökércsúcsot, megfelelő-e a zárás.

Ezek a kisebb röntgenek egyébként csupán nyolcadát nyújtják a sugárzásnak, amely a normál röntgen során éri a pácienst.

Kapcsolódó cikk:

Félelem- és fájdalommentes fogászat - lézeres kezelések

Mi legyen a fémallergiás fogán?

B.A.

 

 

 

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >