2017. 08. 31. - 09:40

Miért jó, ha nincs szervezetünkben amalgám?

Miért jó, ha nincs szervezetünkben amalgám?

Sokan szeretnék manapság eltávolíttatni amalgám töméseiket – ennek oka pedig az, hogy ebben az anyagban erősen mérgező higany is található. Mit érdemes tudni róla?

Az amalgám tömések kivetetése egyre elterjedtebb napjainkban. Oka azonban nemcsak az esztétikusabb látvány. Az amalgámban részben mérgező higany található, melytől valóban nem árt megtisztítani a szervezetet.

Az amalgám egy ötvözet, a higany és más fémek, főként ezüst kombinációja. Higanyt ötven százalékban tartalmaz, s bár szilárdan kerül a szánkba, később folyamatosan oldódik – elkerülhetetlen a szervezetbe kerülése. Ez pedig azt eredményezi, hogy lassan, de mérgezi a testünket. Az egyetlen előnye az, hogy olcsó – ezért egész generációknak készítettek ilyen fogtöméseket.

A fogtöméseket nem árt kicseréltetni, ha amalgámból vannak

A fogtöméseket nem árt kicseréltetni, ha amalgámból vannak

Fokozott a probléma, ha több, különböző időben készült amalgámtömés van valakinek a szájában, mert ezeknek más lehet az összetétele. A nyállal kombinálva ezek oldódni kezdenek, még ha minimális mennyiségben is.

A higany, mint nehézfém, egyszerűen lerakódik a szervezetben, károsítja az immunsejtek működését, s gyengíti a test védekezőképességét.

Az aminosavakba is beépül, s kiszorít fontos ásványi anyagokat – így a cinket vagy a szelént is. Idegrendszeri károsodást is okozhat. A szájüregben nyálkahártya-elváltozásokhoz vezethet, fekélyes sebek is kialakulhatnak. Könnyű őket azonosítani, ugyanis általában amalgámtömés mellett bukkannak fel.

Érdemes cserélni

Fontos tehát az amalgám töméseket újakra cserélni, mert a testet folyamatosan terheljük vele. Azzal azonban, ha kicseréljük a tömést, még nem távolítjuk el a nehézfém terhelést a szervezetből. Javasolt ilyenkor egy teljes méregtelenítő kúra elvégzése, amely hónapokig eltarthat.

Folyamatos vitaminbevitellel, szelén- és cinkpótlással, sok folyadékkal segíthetjük a szervezet átmosását.

Kapcsolódó cikk:

Védjük a fogakat sportolás közben!

Fogágybetegség: hogy mentsük meg a fogainkat?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.