Szépségfogászat - Fogpótlás

Törés, repedés - Védjük a fogakat sportolás közben!

Törés, repedés - Védjük a fogakat sportolás közben!

A sport hozzátartozik az életünkhöz – minden évszakban megtalálhatjuk azt a mozgásformát, amely kielégít bennünket. Eközben viszont fogainkról sem szabad megfeledkeznünk – ha nem védjük őket, csúnya következménye lehet.

Mozogni fontos – ahhoz, hogy szervezetünk optimális működését fenntartsuk, a sportra is szükségünk van.

Igen ám, de lehet szó akármilyen sportágról, focitól kezdve a biciklizésig, fogaink veszélynek vannak kitéve. Elég egy óvatlan pillanat az eséshez, s máris foglecsempülés, törés lehet belőle.

Vannak olyan sportok is, amelyeknél az ember feje kimondottan ki van téve a külső behatásoknak, s így a sérülés lehetőségének. A csapat- és a küzdősportok főleg ilyenek. Gyermekek és felnőttek egyaránt veszélyben vannak.

Néha elég a figyelmetlenség biciklizés közben is - és törik a fog

Néha elég a figyelmetlenség biciklizés közben is - és törik a fog

Sok esetben már csak akkor fordulnak az emberek fogorvoshoz, amikor baj van, sportolás közben sérült vagy kitört egy (vagy több) fog.

Ezért is fontos gondoskodni a fogak megfelelő védelméről.

Hogyan védjük fogainkat?

Bizonyos sportoknál eleve használnak fejvédő felszerelést – például sisakot. Mellette azonban fogvédőt sem árt beszerezni. Két típus létezik: az egyik csupán a felső fogakra képez bevonatot, az alsó részébe csak beleharapni kell. Jobban kedvelt, mert nagyobb szabadságot biztosít, könnyű lélegezni benne. Többnyire az extrém sportolók alkalmazzák.

A másik fogvédő a teljes fogsort bevonja, a küzdősport művelőinek ajánlott. Az állkapcsot is rögzíteni tudja. Használatáról csak annyit kell tudni, hogy mielőtt a szájba helyezzük, meleg vízbe kell mártani és ráharapni – így az a fogsorra formálódik.

Ha fogpótlásunk van, akkor is nagyon lényeges a fogvédők használata.

A sportboltok általában rendelkeznek fogvédővel, számos méretben kínálják őket. Ha nem találunk megfelelőt, egyedileg is készíttethetünk a fogorvosnál.

Jó tudni, hogy speciális sportok esetén a fogvédőnek is annak kell lennie.

Milyen sérülések a legjellemzőbbek?

A leggyakrabban egyébként repedések és fogtörések történnek sportolás közben. Olykor a száj más része vagy az íny is sérül.

Bizonyos sportoknál előírás is a fej és a fogak védelme

Bizonyos sportoknál előírás is a fej és a fogak védelme

Manapság a szépség- és lézerfogászat segítségével szépen helyre lehet hozni egy páciens állkapcsát, fogait – ám sok esetben látni, hogy ha az illető használt volna fogvédőt, sokkal kisebb kár keletkezett volna.

Előfordul olyan is, hogy elsőre nem vehető észre a fog sérülése – külső nyoma nincs, de a fogat olyan trauma érte, amelytől elhal. Ez akkor történik meg, ha a fogat olyan behatás éri, mely nagymértékű mozgást generál a gyökércsúcsnál – s emiatt az erek és idegek sérülnek, elszakadnak.

A tünetekre érdemes figyelni: a fog elhalásának kezdetét jelzi ugyanis, ha teljes koronája szürkésre, rózsaszínesre színeződik.  Nagyon fontos ilyenkor felkeresni a fogorvost, koronával ugyanis még az elszíneződés is korrigálható.  Az ilyen fogra fokozottan figyelni kell.

Kapcsolódó cikk:

Hogyan mentsük meg a fogainkat?

Mit ne együnk, ha egészséges fogakat szeretnénk?

B.A.

 

 

 

 

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >