2017. 10. 26. - 10:00

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 1.rész

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 1.rész

Aki idős, annak sem kell lemondania a tökéletes szájápolásról – a dolgos évek után ugyan adódhatnak problémák a hallással, látással, mozgással, s a fogakkal is. Ám gondos fog- és szájápolás esetén a fog-gondok elkerülhetők, kordában tarthatók.

A korral sajnos járnak bizonyos változások. A nyugdíjhoz közeledve, vagy már azon túl is számos szép élmény vár az idősebb korosztályra, ám kétségtelen, hogy a mozgást, a hallást, látást ilyenkor már zavarhatják bizonyos problémák. Ugyanígy, a fogak terén azok elvesztése és fogsorra cserélésre okozhat gondot.

Ha a fogat bizonyos mértékű szuvasodás vagy törés jellemzi, számos esetben elkerülhetetlen annak eltávolítása. Igaz: a korábban mentehetetlennek ítélt fogakat ma már jó eséllyel meg tudják őrizni a fogorvosok. Ennek köszönhetően esélyes, hogy akik néhány év múlva lesznek 60 év felettiek, már kisebb valószínűséggel viselnek fogsort.

A fogakra idős korban is vigyázni kell - megfelelő pótlással szép fogsor érhető el

A fogakra idős korban is vigyázni kell - megfelelő pótlással szép fogsor érhető el

A nem teljes fogazatnak számos hátránya van. Ahhoz, hogy megfelelően emésszünk, 11 pár fog szükségeltetik. A kielégítő rágás csak így valósulhat meg, a gyomor enélkül nehezebben dolgozza fel az ételt. Az emésztési gondokat elkerülendő, a hiányzó fogakat mindenképpen pótolni kell.

Ennek módja a híd-, a fogsor vagy az implantátum készítése.

A műfogsor-problémák

Műfogsort viselni sokszor igen kényelmetlen – nem állja ki igazán az idő próbáját, s állandó jelleggel koptatja a csontot, különösen az alsó fogsornál. A fogsort újra kell készíteni, s a páciensnek minden alkalommal meg kell szoknia azt. A csontozat teljességének megőrzéséhez az elveszített fogat lehetőség szerint azonnal szükséges pótolni.

Mozgó, laza fogsor esetén megoldást jelenthet a mini implantátumra illeszthető fogsor. Utóbbit a mini implantátum patentszerűen stabilan tartja, nem mozdul el. Nagy előnye emellett, hogy egyszerűen ki lehet venni és könnyű tisztítani.

A jól bevált fogsort is stabilabbá tehetjük azzal, hogy a mai műfogsorokat már át lehet alakítani – képes a mini implantátum műfogsorrögzítő rendszer elemeinek befogadására. E rendszer nagymértékben növeli a komfortérzetet.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogápolás középkorúként - mire kell figyelni? 1.rész

Fogápolás középkorúként: erre kell figyelni - 2.rész

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.