Szépségfogászat - Fogpótlás

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 1.rész

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 1.rész

Aki idős, annak sem kell lemondania a tökéletes szájápolásról – a dolgos évek után ugyan adódhatnak problémák a hallással, látással, mozgással, s a fogakkal is. Ám gondos fog- és szájápolás esetén a fog-gondok elkerülhetők, kordában tarthatók.

A korral sajnos járnak bizonyos változások. A nyugdíjhoz közeledve, vagy már azon túl is számos szép élmény vár az idősebb korosztályra, ám kétségtelen, hogy a mozgást, a hallást, látást ilyenkor már zavarhatják bizonyos problémák. Ugyanígy, a fogak terén azok elvesztése és fogsorra cserélésre okozhat gondot.

Ha a fogat bizonyos mértékű szuvasodás vagy törés jellemzi, számos esetben elkerülhetetlen annak eltávolítása. Igaz: a korábban mentehetetlennek ítélt fogakat ma már jó eséllyel meg tudják őrizni a fogorvosok. Ennek köszönhetően esélyes, hogy akik néhány év múlva lesznek 60 év felettiek, már kisebb valószínűséggel viselnek fogsort.

A fogakra idős korban is vigyázni kell - megfelelő pótlással szép fogsor érhető el

A fogakra idős korban is vigyázni kell - megfelelő pótlással szép fogsor érhető el

A nem teljes fogazatnak számos hátránya van. Ahhoz, hogy megfelelően emésszünk, 11 pár fog szükségeltetik. A kielégítő rágás csak így valósulhat meg, a gyomor enélkül nehezebben dolgozza fel az ételt. Az emésztési gondokat elkerülendő, a hiányzó fogakat mindenképpen pótolni kell.

Ennek módja a híd-, a fogsor vagy az implantátum készítése.

A műfogsor-problémák

Műfogsort viselni sokszor igen kényelmetlen – nem állja ki igazán az idő próbáját, s állandó jelleggel koptatja a csontot, különösen az alsó fogsornál. A fogsort újra kell készíteni, s a páciensnek minden alkalommal meg kell szoknia azt. A csontozat teljességének megőrzéséhez az elveszített fogat lehetőség szerint azonnal szükséges pótolni.

Mozgó, laza fogsor esetén megoldást jelenthet a mini implantátumra illeszthető fogsor. Utóbbit a mini implantátum patentszerűen stabilan tartja, nem mozdul el. Nagy előnye emellett, hogy egyszerűen ki lehet venni és könnyű tisztítani.

A jól bevált fogsort is stabilabbá tehetjük azzal, hogy a mai műfogsorokat már át lehet alakítani – képes a mini implantátum műfogsorrögzítő rendszer elemeinek befogadására. E rendszer nagymértékben növeli a komfortérzetet.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogápolás középkorúként - mire kell figyelni? 1.rész

Fogápolás középkorúként: erre kell figyelni - 2.rész

B.A.

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >