Szépségfogászat - Fogpótlás

Mit ne együnk, ha egészséges fogakat szeretnénk?

Mit ne együnk, ha egészséges fogakat szeretnénk?

Első körben mindenki azt mondaná: édességet. Ám a paletta ennél azért jóval szélesebb. Fogaink egészségét szem előtt tartva többféle élelmiszertől kell óvakodnunk. Mik ezek és miért?

Az egészséges táplálkozás ma már egyre több ember számára prioritás. Ennek a fogaink is „örülhetnek”, hiszen kevesebb édes, cukros, előnytelen étellel traktáljuk őket.

Való igaz, hogy az édességeket jobb elkerülni. Meg kell azonban különböztetni egymástól azokat az ételeket, amelyekben természetesen benne van a cukor – ezek a gyümölcsök és a zöldségek -, s azokat, melyekbe hozzáadott cukrot tesznek.

A gyümölcsökben, zöldségekben, a tejtermékekben megtaláljuk a természetes cukrot. Hozzáadottat azonban számos étel tartalmaz, ezekre érdemes odafigyelni: ilyenek a sütemények, a kóla, a ketchup, a lekvár is.

Az almával sem árt vigyázni - érdemes öblögetni fogyasztása után

Az almával sem árt vigyázni - érdemes öblögetni fogyasztása után

Az édességekre nincs olyan mértékben szükségünk, amennyire fogyasztjuk őket. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos, a foga egészsége szempontjából is. Természetesen ehetünk azért édes finomságokat időnként, de semmiképp sem gyakran.

Ami a fogakat illeti, érdemes viszont cukros étel vagy akár természetes cukrot tartalmazó, valódi narancslé után is kiöblítenünk a szánkat, így a cukrok kevésbé rongálják a fogakat.

Fontos, hogy a száj pH-értéke semleges legyen. A nyál hozzájárul ehhez – lúgos hatásával semlegesíti a savakat, s ezzel hozzájárul a pH visszaállításához.

Közvetlen étkezés után azonban nem javasolt fogat mosni – ugyanis a fogzománcot eleve gyengíti a szájban kialakult, savas hatás. A felmaródott réteget ezért nem tanácsos mindjárt fogkefével dörzsölni. Érdemes legalább 30 percet várni, s ezután fogat mosni étkezést követően. A nyálnak ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy semlegesítse a pH-t.

Mivel lehet helyettesíteni a cukros finomságokat?

Ha mindenképp szeretnénk nassolni, olyan élelmiszereket érdemes kipróbálni, mint a sajt, dió, teljes kiőrlésű keksz, mandula, saláta natúr joghurttal.

Az ásványvízből is a sima a legjobb, az ízesítettel hasonlóan járunk, mint a cukros italokkal, ételekkel, vagy órákon át iszogatott kávéval, teával: egész nap savas pH marad a szájban, s a hatására jobban romlanak a fogak.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó a barázdazárás? 

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

B.A.

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >