2017. 08. 03. - 10:10

Mit ne együnk, ha egészséges fogakat szeretnénk?

Mit ne együnk, ha egészséges fogakat szeretnénk?

Első körben mindenki azt mondaná: édességet. Ám a paletta ennél azért jóval szélesebb. Fogaink egészségét szem előtt tartva többféle élelmiszertől kell óvakodnunk. Mik ezek és miért?

Az egészséges táplálkozás ma már egyre több ember számára prioritás. Ennek a fogaink is „örülhetnek”, hiszen kevesebb édes, cukros, előnytelen étellel traktáljuk őket.

Való igaz, hogy az édességeket jobb elkerülni. Meg kell azonban különböztetni egymástól azokat az ételeket, amelyekben természetesen benne van a cukor – ezek a gyümölcsök és a zöldségek -, s azokat, melyekbe hozzáadott cukrot tesznek.

A gyümölcsökben, zöldségekben, a tejtermékekben megtaláljuk a természetes cukrot. Hozzáadottat azonban számos étel tartalmaz, ezekre érdemes odafigyelni: ilyenek a sütemények, a kóla, a ketchup, a lekvár is.

Az almával sem árt vigyázni - érdemes öblögetni fogyasztása után

Az almával sem árt vigyázni - érdemes öblögetni fogyasztása után

Az édességekre nincs olyan mértékben szükségünk, amennyire fogyasztjuk őket. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos, a foga egészsége szempontjából is. Természetesen ehetünk azért édes finomságokat időnként, de semmiképp sem gyakran.

Ami a fogakat illeti, érdemes viszont cukros étel vagy akár természetes cukrot tartalmazó, valódi narancslé után is kiöblítenünk a szánkat, így a cukrok kevésbé rongálják a fogakat.

Fontos, hogy a száj pH-értéke semleges legyen. A nyál hozzájárul ehhez – lúgos hatásával semlegesíti a savakat, s ezzel hozzájárul a pH visszaállításához.

Közvetlen étkezés után azonban nem javasolt fogat mosni – ugyanis a fogzománcot eleve gyengíti a szájban kialakult, savas hatás. A felmaródott réteget ezért nem tanácsos mindjárt fogkefével dörzsölni. Érdemes legalább 30 percet várni, s ezután fogat mosni étkezést követően. A nyálnak ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy semlegesítse a pH-t.

Mivel lehet helyettesíteni a cukros finomságokat?

Ha mindenképp szeretnénk nassolni, olyan élelmiszereket érdemes kipróbálni, mint a sajt, dió, teljes kiőrlésű keksz, mandula, saláta natúr joghurttal.

Az ásványvízből is a sima a legjobb, az ízesítettel hasonlóan járunk, mint a cukros italokkal, ételekkel, vagy órákon át iszogatott kávéval, teával: egész nap savas pH marad a szájban, s a hatására jobban romlanak a fogak.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó a barázdazárás? 

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.