2017. 07. 10. - 12:20

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Bár nem mindenki veszi komolyan, a fogkő eltávolítása igen fontos. Az alattomos probléma ugyanis nemcsak a szájban okozhat komoly gondokat.

Sokat hallhatunk manapság arról, hogy érdemes a fogorvoshoz elmenni fogkő-leszedetésre. Van, aki valóban rendszeresen elvégezteti a műveletet, míg más kevésbé vesz róla tudomást.

De mi is pontosan a fogkő? A fogak felszínének csúcsán lerakódott, kikristályosodott szenyneződésről van szó, amelyből sajnos az íny alá is jut.

Azért alakul ki, mert az ételmaradékok a fogra tapadnak, s kialakul a baktériumtenyészet. Mindez hozzájárul, hogy az íny eltávolodjon a fogtól, s kártékony folyamat induljon el.

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

Észre lehet venni a fogkövet?

A fogkő észrevehető, elszíneződés formájában. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fog és az íny határán sötétes színűvé válik a fog felszíne, netán feketébe hajlik az árnyalata, gyanakodhatunk fogkőre.

A vérző íny, amely fáj és megduzzad, valamint a rossz lehelet szintén a fogkő jele. Amennyiben azonban a fogkő már elkezdte romboló munkáját, a fogak is mozogni kezdhetnek.

Egyértelmű, hogy a kártékony folyamatoknak elejét kell venni. A legjobb, ha megelőzzük a problémát!

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogászati rendelőben dentálhigiénikus vagy fogorvos végzi a fogkő leszedését. Első lépésben a fog külső részén távolítják el, melyet legkorszerűbben ún. ultrahangos depurátor készülékkel lehet végezni, mely óvja a fogzománcot.

Második lépés az íny és a fog közötti fogkő leszedése. A művelet vége a fogak polírozása, mellyel a kisebb réseket is könnyedén meg lehet tisztítani. A polírozást az érzékenységet mérsékelő, pasztás fogpolírozással is zárhatja a fogász vagy dentálhigiénikus.

A fogkő eltávolítása mindenképp szakembert igényel, otthon legfeljebb annyit tehetünk, hogy gondoskodunk a probléma megelőzéséről.
Félévente célszerű a fogkövet leszedetni hozzáértő szakemberrel.

Kapcsolódó cikk:

Miben más a biológiai fogászat? 

Megnéztük már, van-e fogkövünk?

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.