Szépségfogászat - Fogpótlás

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Bár nem mindenki veszi komolyan, a fogkő eltávolítása igen fontos. Az alattomos probléma ugyanis nemcsak a szájban okozhat komoly gondokat.

Sokat hallhatunk manapság arról, hogy érdemes a fogorvoshoz elmenni fogkő-leszedetésre. Van, aki valóban rendszeresen elvégezteti a műveletet, míg más kevésbé vesz róla tudomást.

De mi is pontosan a fogkő? A fogak felszínének csúcsán lerakódott, kikristályosodott szenyneződésről van szó, amelyből sajnos az íny alá is jut.

Azért alakul ki, mert az ételmaradékok a fogra tapadnak, s kialakul a baktériumtenyészet. Mindez hozzájárul, hogy az íny eltávolodjon a fogtól, s kártékony folyamat induljon el.

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

Észre lehet venni a fogkövet?

A fogkő észrevehető, elszíneződés formájában. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fog és az íny határán sötétes színűvé válik a fog felszíne, netán feketébe hajlik az árnyalata, gyanakodhatunk fogkőre.

A vérző íny, amely fáj és megduzzad, valamint a rossz lehelet szintén a fogkő jele. Amennyiben azonban a fogkő már elkezdte romboló munkáját, a fogak is mozogni kezdhetnek.

Egyértelmű, hogy a kártékony folyamatoknak elejét kell venni. A legjobb, ha megelőzzük a problémát!

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogászati rendelőben dentálhigiénikus vagy fogorvos végzi a fogkő leszedését. Első lépésben a fog külső részén távolítják el, melyet legkorszerűbben ún. ultrahangos depurátor készülékkel lehet végezni, mely óvja a fogzománcot.

Második lépés az íny és a fog közötti fogkő leszedése. A művelet vége a fogak polírozása, mellyel a kisebb réseket is könnyedén meg lehet tisztítani. A polírozást az érzékenységet mérsékelő, pasztás fogpolírozással is zárhatja a fogász vagy dentálhigiénikus.

A fogkő eltávolítása mindenképp szakembert igényel, otthon legfeljebb annyit tehetünk, hogy gondoskodunk a probléma megelőzéséről.
Félévente célszerű a fogkövet leszedetni hozzáértő szakemberrel.

Kapcsolódó cikk:

Miben más a biológiai fogászat? 

Megnéztük már, van-e fogkövünk?

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

B.A.

 

Ekkor a legjobb szülni

Ekkor a legjobb szülni

Kutatók nemrég kiderítették, hogy melyik a legalkalmasabb kor a szülésre.   
Amber Rose kisebb melleket kap

Amber Rose kisebb melleket kap

Tart a műtéttől a csinos modell– Amber Rose mellkisebbítő operáción esik át a napokban. A félelem mellett azonban nagyon izgatott is.
A házimunka segíthet a fogyásban?

A házimunka segíthet a fogyásban?

Sokan azt gondolják, hogy a otthoni takarítás is hozzájárul a fogyáshoz, hiszen ilyenkor is mozog az ember, de kutatók szerint ez kevés.   
Ed Sheeran megnősül

Ed Sheeran megnősül

Friss információk szerint a népszerű énekes még tavaly decemberben kérte meg kedvese kezét.   
Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyerek nevét?

Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyer...

Január 15-én megszületett Kim Kardashian és Kanye West harmadik gyermeke – a kislánynak azonban egyelőre nincs neve!
Kylie Jenner ideges

Kylie Jenner ideges

Bár hivatalosan máig nem jelentette be a csinos celeb, hogy gyermeket vár, egyre több hír lát napvilágot a téma kapcsán. Állítólag újabban idegesség gyötri Kyli...
Természetes sminklemosó – bőr irritáció ellen

Természetes sminklemosó – bőr irritáció ...

Előfordul, hogy a kereskedelemben kapható sminklemosó termékek a szem körül irritációt vagy bőrpírt okoznak. Szerencsére természetes módszerek is léteznek erre ...
Katy Perry a közösségi média áldozata?

Katy Perry a közösségi média áldozata?

A csinos énekesnő úgy gondolja, ő maga is a közösségi média áldozata – ezért sürgeti az embereket, találják meg az egészséges egyensúlyt ezen oldalak használatá...
Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

A légszennyezés sajnos látható nyomokat hagy rajtunk. Nemcsak allergiás kiütésekre számíthatunk miatta, hanem száraz bőrre, ráncokra, nyitott pórusokra is. Mit ...
David Beckhamék spórolnak?

David Beckhamék spórolnak?

Takarékoskodik David és Victoria Beckham – a sztárpár a hírek szerint a „pennyket is félreteszi”, azzal, hogy újabban nem vesz magának extravagáns dolgokat.
< >