Szépségfogászat - Fogpótlás

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Bár nem mindenki veszi komolyan, a fogkő eltávolítása igen fontos. Az alattomos probléma ugyanis nemcsak a szájban okozhat komoly gondokat.

Sokat hallhatunk manapság arról, hogy érdemes a fogorvoshoz elmenni fogkő-leszedetésre. Van, aki valóban rendszeresen elvégezteti a műveletet, míg más kevésbé vesz róla tudomást.

De mi is pontosan a fogkő? A fogak felszínének csúcsán lerakódott, kikristályosodott szenyneződésről van szó, amelyből sajnos az íny alá is jut.

Azért alakul ki, mert az ételmaradékok a fogra tapadnak, s kialakul a baktériumtenyészet. Mindez hozzájárul, hogy az íny eltávolodjon a fogtól, s kártékony folyamat induljon el.

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

Észre lehet venni a fogkövet?

A fogkő észrevehető, elszíneződés formájában. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fog és az íny határán sötétes színűvé válik a fog felszíne, netán feketébe hajlik az árnyalata, gyanakodhatunk fogkőre.

A vérző íny, amely fáj és megduzzad, valamint a rossz lehelet szintén a fogkő jele. Amennyiben azonban a fogkő már elkezdte romboló munkáját, a fogak is mozogni kezdhetnek.

Egyértelmű, hogy a kártékony folyamatoknak elejét kell venni. A legjobb, ha megelőzzük a problémát!

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogászati rendelőben dentálhigiénikus vagy fogorvos végzi a fogkő leszedését. Első lépésben a fog külső részén távolítják el, melyet legkorszerűbben ún. ultrahangos depurátor készülékkel lehet végezni, mely óvja a fogzománcot.

Második lépés az íny és a fog közötti fogkő leszedése. A művelet vége a fogak polírozása, mellyel a kisebb réseket is könnyedén meg lehet tisztítani. A polírozást az érzékenységet mérsékelő, pasztás fogpolírozással is zárhatja a fogász vagy dentálhigiénikus.

A fogkő eltávolítása mindenképp szakembert igényel, otthon legfeljebb annyit tehetünk, hogy gondoskodunk a probléma megelőzéséről.
Félévente célszerű a fogkövet leszedetni hozzáértő szakemberrel.

Kapcsolódó cikk:

Miben más a biológiai fogászat? 

Megnéztük már, van-e fogkövünk?

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

B.A.

 

Kylie Jenner babát vár

Kylie Jenner babát vár

A legfrissebb hírek szerint a legfiatalabb Kardashian testvér hamarosan szülői örömök elé néz, ugyanis állapotos.   
Okos babaágyat készítenek

Okos babaágyat készítenek

Ismét valami újdonsággal rukkol elő a technika, ugyanis terveznek egy olyan ágyat a babák számára, amely minden kényelmet megad nekik.   
Fergie: Végre fellélegezhetek…

Fergie: Végre fellélegezhetek…

A csinos énekesnő sokkal jobban érzi magát, mióta napvilágot láttak a válásáról szóló hírek. Fergie és a férje, Josh Duhamel ugyanis már jó ideje külön van, de ...
Így étkezz a normális emésztéshez

Így étkezz a normális emésztéshez

Ahogy idősödik az ember az anyagcseréje egyre jobban lelassul. Ez ellen azonban lehet tenni, méghozzá megfelelő étkezéssel.   
Demi Lovato szexuális hovatartozásáról vallott

Demi Lovato szexuális hovatartozásáról v...

A gyönyörű énekesnő kijelentette: nem tartozik senkinek magyarázattal arról, hogy melyik nemhez vonzódik. Demi Lovatót ugyanis megkritizálták a közösségi médiáb...
Hamarosan elindul a Kutatók éjszakája

Hamarosan elindul a Kutatók éjszakája

Ebben az évben ismét megrendezik a nagysikerű eseményt, amelynek országszerte különleges programjai lesznek.   
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
< >