Szépségfogászat - Fogpótlás

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Bár nem mindenki veszi komolyan, a fogkő eltávolítása igen fontos. Az alattomos probléma ugyanis nemcsak a szájban okozhat komoly gondokat.

Sokat hallhatunk manapság arról, hogy érdemes a fogorvoshoz elmenni fogkő-leszedetésre. Van, aki valóban rendszeresen elvégezteti a műveletet, míg más kevésbé vesz róla tudomást.

De mi is pontosan a fogkő? A fogak felszínének csúcsán lerakódott, kikristályosodott szenyneződésről van szó, amelyből sajnos az íny alá is jut.

Azért alakul ki, mert az ételmaradékok a fogra tapadnak, s kialakul a baktériumtenyészet. Mindez hozzájárul, hogy az íny eltávolodjon a fogtól, s kártékony folyamat induljon el.

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

Észre lehet venni a fogkövet?

A fogkő észrevehető, elszíneződés formájában. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fog és az íny határán sötétes színűvé válik a fog felszíne, netán feketébe hajlik az árnyalata, gyanakodhatunk fogkőre.

A vérző íny, amely fáj és megduzzad, valamint a rossz lehelet szintén a fogkő jele. Amennyiben azonban a fogkő már elkezdte romboló munkáját, a fogak is mozogni kezdhetnek.

Egyértelmű, hogy a kártékony folyamatoknak elejét kell venni. A legjobb, ha megelőzzük a problémát!

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogászati rendelőben dentálhigiénikus vagy fogorvos végzi a fogkő leszedését. Első lépésben a fog külső részén távolítják el, melyet legkorszerűbben ún. ultrahangos depurátor készülékkel lehet végezni, mely óvja a fogzománcot.

Második lépés az íny és a fog közötti fogkő leszedése. A művelet vége a fogak polírozása, mellyel a kisebb réseket is könnyedén meg lehet tisztítani. A polírozást az érzékenységet mérsékelő, pasztás fogpolírozással is zárhatja a fogász vagy dentálhigiénikus.

A fogkő eltávolítása mindenképp szakembert igényel, otthon legfeljebb annyit tehetünk, hogy gondoskodunk a probléma megelőzéséről.
Félévente célszerű a fogkövet leszedetni hozzáértő szakemberrel.

Kapcsolódó cikk:

Miben más a biológiai fogászat? 

Megnéztük már, van-e fogkövünk?

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

B.A.

 

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >