Szépségfogászat - Fogpótlás

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Romboló folyamatot indít el a fogkő

Bár nem mindenki veszi komolyan, a fogkő eltávolítása igen fontos. Az alattomos probléma ugyanis nemcsak a szájban okozhat komoly gondokat.

Sokat hallhatunk manapság arról, hogy érdemes a fogorvoshoz elmenni fogkő-leszedetésre. Van, aki valóban rendszeresen elvégezteti a műveletet, míg más kevésbé vesz róla tudomást.

De mi is pontosan a fogkő? A fogak felszínének csúcsán lerakódott, kikristályosodott szenyneződésről van szó, amelyből sajnos az íny alá is jut.

Azért alakul ki, mert az ételmaradékok a fogra tapadnak, s kialakul a baktériumtenyészet. Mindez hozzájárul, hogy az íny eltávolodjon a fogtól, s kártékony folyamat induljon el.

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

A fogkövet csak szakember távolíthatja el megfelelően

Észre lehet venni a fogkövet?

A fogkő észrevehető, elszíneződés formájában. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fog és az íny határán sötétes színűvé válik a fog felszíne, netán feketébe hajlik az árnyalata, gyanakodhatunk fogkőre.

A vérző íny, amely fáj és megduzzad, valamint a rossz lehelet szintén a fogkő jele. Amennyiben azonban a fogkő már elkezdte romboló munkáját, a fogak is mozogni kezdhetnek.

Egyértelmű, hogy a kártékony folyamatoknak elejét kell venni. A legjobb, ha megelőzzük a problémát!

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogászati rendelőben dentálhigiénikus vagy fogorvos végzi a fogkő leszedését. Első lépésben a fog külső részén távolítják el, melyet legkorszerűbben ún. ultrahangos depurátor készülékkel lehet végezni, mely óvja a fogzománcot.

Második lépés az íny és a fog közötti fogkő leszedése. A művelet vége a fogak polírozása, mellyel a kisebb réseket is könnyedén meg lehet tisztítani. A polírozást az érzékenységet mérsékelő, pasztás fogpolírozással is zárhatja a fogász vagy dentálhigiénikus.

A fogkő eltávolítása mindenképp szakembert igényel, otthon legfeljebb annyit tehetünk, hogy gondoskodunk a probléma megelőzéséről.
Félévente célszerű a fogkövet leszedetni hozzáértő szakemberrel.

Kapcsolódó cikk:

Miben más a biológiai fogászat? 

Megnéztük már, van-e fogkövünk?

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

B.A.

 

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >