Szépségfogászat - Fogpótlás

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban?

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban?

A fogászok általában kompozit anyagokra támaszkodnak a fogat helyreállító procedúrák során, így például a fogtömésekre. Ezek az anyagok azonban érzékenyek lehetnek a plakkokra, melyek fogszuvasodáshoz vezetnek. Most kifejlesztettek egy új anyagot.

Azok az anyagok, melyeket a fogorvosok a foghelyreállító eljárások során alkalmaznak, érzékenyek lehetnek a plakk-képződésre – a plakk olyan, ragadós biofilm, mely fogszuvasodást eredményez.

Egy új tanulmányban most a Pennsylvania Egyetem kutatói olyan fogászati anyagot fejlesztettek ki, amely antimikrobiális összetevőkkel is rendelkezik – s ez nemcsak elpusztítja a baktériumokat, hanem a biofilm képződését is gátolja. Ráadásul, néhány gyógyszerrel átitatott anyaggal ellentétben a környező szövetekre nézve minimálisan mérgező. Alacsony dózisban tartalmaz antimikrobiális hatóanyagot, mely csak a vele kapcsolatba kerülő baktériumokat öli meg.

Új anyagok várhatóak a fogászati eljárásokban - kisebb esélyt adva a szuvasodásnak

Új anyagok várhatóak a fogászati eljárásokban - kisebb esélyt adva a szuvasodásnak

„Az ilyen típusú fogászati anyagoknak két célt kell szolgálniuk – magyarázta Geelsu Hwang, a Penn Fogászati Iskolájának kutató docense. – Hatékonyan kell elpuszítaniuk a a kórokozó mikrobákat, s ellen kell állniuk a komoly mechanikai stressznek, melyet a rágás, harapás jelent. Számos terméknél nagy mennyiségre van szükség antimikrobiális hatóanyagokból, hogy maximalizálható lehet a pusztító hatékonyság, ám ez gyengítheti a mechanikai tulajdonságokat és mérgező lehet a szövetekre nézve. Az új anyagnak azonban egyedülálló mechanikai tulajdonságai vannak és tartós antibiofilm aktivitása, mérgező hatás nélkül.”

A tanulmányt a ACS Applied Materials and Interfaces szaklap közölte.

Az újonnan kifejlesztett anyag tulajdonképpen imidazolium antibakteriális szerrel készült gyantából áll. A hagyományos bioanyagokkal szemben – melyek lassan engedik ki a gyógyszert – ez az anyag nem oldható, ezért csak a vele kapcsolatba kerülő mikróbákat pusztítja el.

Mindez Geelsu Hwang szerint az antimikrobiális rezisztencia valószínűségét is csökkenti.

A szakember és kollégái tesztelték az anyag hatékonyságát – sikeres volt, mivel csupán elhanyagolható mennyiségű biofilm képződött a kísérleti anyagon, szemben a kompozittal – utóbbin idővel tartós biofilm mátrix alakult ki.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó választás a fogbeültetés?

Mi a különbség gingivitis és paradontitis között?

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >