Szépségfogászat - Fogpótlás

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban?

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban?

A fogászok általában kompozit anyagokra támaszkodnak a fogat helyreállító procedúrák során, így például a fogtömésekre. Ezek az anyagok azonban érzékenyek lehetnek a plakkokra, melyek fogszuvasodáshoz vezetnek. Most kifejlesztettek egy új anyagot.

Azok az anyagok, melyeket a fogorvosok a foghelyreállító eljárások során alkalmaznak, érzékenyek lehetnek a plakk-képződésre – a plakk olyan, ragadós biofilm, mely fogszuvasodást eredményez.

Egy új tanulmányban most a Pennsylvania Egyetem kutatói olyan fogászati anyagot fejlesztettek ki, amely antimikrobiális összetevőkkel is rendelkezik – s ez nemcsak elpusztítja a baktériumokat, hanem a biofilm képződését is gátolja. Ráadásul, néhány gyógyszerrel átitatott anyaggal ellentétben a környező szövetekre nézve minimálisan mérgező. Alacsony dózisban tartalmaz antimikrobiális hatóanyagot, mely csak a vele kapcsolatba kerülő baktériumokat öli meg.

Új anyagok várhatóak a fogászati eljárásokban - kisebb esélyt adva a szuvasodásnak

Új anyagok várhatóak a fogászati eljárásokban - kisebb esélyt adva a szuvasodásnak

„Az ilyen típusú fogászati anyagoknak két célt kell szolgálniuk – magyarázta Geelsu Hwang, a Penn Fogászati Iskolájának kutató docense. – Hatékonyan kell elpuszítaniuk a a kórokozó mikrobákat, s ellen kell állniuk a komoly mechanikai stressznek, melyet a rágás, harapás jelent. Számos terméknél nagy mennyiségre van szükség antimikrobiális hatóanyagokból, hogy maximalizálható lehet a pusztító hatékonyság, ám ez gyengítheti a mechanikai tulajdonságokat és mérgező lehet a szövetekre nézve. Az új anyagnak azonban egyedülálló mechanikai tulajdonságai vannak és tartós antibiofilm aktivitása, mérgező hatás nélkül.”

A tanulmányt a ACS Applied Materials and Interfaces szaklap közölte.

Az újonnan kifejlesztett anyag tulajdonképpen imidazolium antibakteriális szerrel készült gyantából áll. A hagyományos bioanyagokkal szemben – melyek lassan engedik ki a gyógyszert – ez az anyag nem oldható, ezért csak a vele kapcsolatba kerülő mikróbákat pusztítja el.

Mindez Geelsu Hwang szerint az antimikrobiális rezisztencia valószínűségét is csökkenti.

A szakember és kollégái tesztelték az anyag hatékonyságát – sikeres volt, mivel csupán elhanyagolható mennyiségű biofilm képződött a kísérleti anyagon, szemben a kompozittal – utóbbin idővel tartós biofilm mátrix alakult ki.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó választás a fogbeültetés?

Mi a különbség gingivitis és paradontitis között?

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >