2017. 12. 12. - 09:10

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban?

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban?

A fogászok általában kompozit anyagokra támaszkodnak a fogat helyreállító procedúrák során, így például a fogtömésekre. Ezek az anyagok azonban érzékenyek lehetnek a plakkokra, melyek fogszuvasodáshoz vezetnek. Most kifejlesztettek egy új anyagot.

Azok az anyagok, melyeket a fogorvosok a foghelyreállító eljárások során alkalmaznak, érzékenyek lehetnek a plakk-képződésre – a plakk olyan, ragadós biofilm, mely fogszuvasodást eredményez.

Egy új tanulmányban most a Pennsylvania Egyetem kutatói olyan fogászati anyagot fejlesztettek ki, amely antimikrobiális összetevőkkel is rendelkezik – s ez nemcsak elpusztítja a baktériumokat, hanem a biofilm képződését is gátolja. Ráadásul, néhány gyógyszerrel átitatott anyaggal ellentétben a környező szövetekre nézve minimálisan mérgező. Alacsony dózisban tartalmaz antimikrobiális hatóanyagot, mely csak a vele kapcsolatba kerülő baktériumokat öli meg.

Új anyagok várhatóak a fogászati eljárásokban - kisebb esélyt adva a szuvasodásnak

Új anyagok várhatóak a fogászati eljárásokban - kisebb esélyt adva a szuvasodásnak

„Az ilyen típusú fogászati anyagoknak két célt kell szolgálniuk – magyarázta Geelsu Hwang, a Penn Fogászati Iskolájának kutató docense. – Hatékonyan kell elpuszítaniuk a a kórokozó mikrobákat, s ellen kell állniuk a komoly mechanikai stressznek, melyet a rágás, harapás jelent. Számos terméknél nagy mennyiségre van szükség antimikrobiális hatóanyagokból, hogy maximalizálható lehet a pusztító hatékonyság, ám ez gyengítheti a mechanikai tulajdonságokat és mérgező lehet a szövetekre nézve. Az új anyagnak azonban egyedülálló mechanikai tulajdonságai vannak és tartós antibiofilm aktivitása, mérgező hatás nélkül.”

A tanulmányt a ACS Applied Materials and Interfaces szaklap közölte.

Az újonnan kifejlesztett anyag tulajdonképpen imidazolium antibakteriális szerrel készült gyantából áll. A hagyományos bioanyagokkal szemben – melyek lassan engedik ki a gyógyszert – ez az anyag nem oldható, ezért csak a vele kapcsolatba kerülő mikróbákat pusztítja el.

Mindez Geelsu Hwang szerint az antimikrobiális rezisztencia valószínűségét is csökkenti.

A szakember és kollégái tesztelték az anyag hatékonyságát – sikeres volt, mivel csupán elhanyagolható mennyiségű biofilm képződött a kísérleti anyagon, szemben a kompozittal – utóbbin idővel tartós biofilm mátrix alakult ki.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó választás a fogbeültetés?

Mi a különbség gingivitis és paradontitis között?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.