2022. 04. 11. - 12:20

6G-ért küzd a Qualcomm, a Samsung és Amerika

6G-ért küzd a Qualcomm, a Samsung és Amerika

Speciális engedélyezési kategóriát indított el a 95 GHz és 3 THz közötti frekvenciákhoz 2019-ben az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság. A vállalatok mára megkapták az FCC-licenceket a 6G kutatására.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) már 2019-ben elindította a Spectrum Horizons Experimental licencet – azaz egy speciális engedélyezési kategóriát a 95 GHz és 3 THz közötti frekvenciákhoz.
 
Ám annak ellenére, hogy az első ilyen típusú engedélyt csak 2022-ben adták ki, a cégek már megkapták az FCC-licenceket a 6G kutatására.
 
Az FCC adatbázisa alapján elsősorban a versenytársak, a Samsung és a Qualcomm kaptak engedélyt a terahertz alatti frekvenciákkal való kísérletezésre. Mindkét vállalat arról tájékoztatta a bizottságot, hogy új vezeték nélküli kommunikációs rendszertechnológiákat kívánnak kifejleszteni.
 
A két cég nyilvánosan elérhető alkalmazásai alapján következtetni lehet arra, hogyan képzelik el a 6G jövőjét ezek a vállalatok. Olvasd el: Elektromágneses spektrumkezelést tanulmányoz Amerika
 
6G-ért harcol a Qualcomm, a Samsung és Amerika
6G-ért harcol a Qualcomm, a Samsung és Amerika
 
Samsung 
 
A dél-koreai vállalat engedélyét 2021 decemberben adták ki és 2024 januárjáig szól. A Samsung egy 6G vezeték nélküli kommunikációs rendszer prototípusát teszteli majd, amely egy fázissoros adót és vevőt tartalmaz – a célja az, hogy felülmúljon egy cellás bázisállomást és mobileszközt.
 
Az FCC a 133-148 GHz közötti tartományban végzett munkákra adott engedélyt. A kísérletek a texasi Plano-ban, 500 méteres körzetben zajlanak majd. Olvasd el: Engedélyt kapott 6G technológia-fejlesztésre a Keysight
 
A végpontok közötti teszt célja a nagy hatótávolságú cellás kommunikáció megvalósíthatóságának ellenőrzése a terahertz alatti spektrumban, a lefedettség, az átviteli sebesség, a késleltetés és a nyaláb irányíthatósága tekintetében - írta a Samsung kérelmében.
 
Bejelentése alapján a tesztben a legfontosabb újítás az indium-foszfidot (InP), vagyis egy összetett szervetlen félvezetőt alkalmazó, nagy teljesítményű fázistömb lenne; emellett adaptív sugárformálás terahertzes vivőfrekvenciákon és teljes digitális sugárformálás a többnyalábú kommunikációs rendszerek támogatására.
 
Qualcomm
 
A Qualcomm licencét 2022 januárjában adták ki és 2024 februárjában jár le. A kísérleti licenc lehetővé teszi a Qualcomm számára, hogy új vezeték nélküli kommunikációs rendszertechnológiákat fejlesszen ki a 132,5-147,5 GHz-es működési tartományban a kaliforniai San Diego-ban – fejtette ki a vállalat az FCC-nek.
 
Hozzátették, hogy a kísérletek prototípus adó- és vevőkészülékeket is tartalmaznak majd.
 
„A nagyobb teljesítményű adók rögzítve lesznek, bel- és kültéren helyezkednek el. A mobil eszközök az adó lefedettségi tartományán belül működnek. A BW (sávszélesség) átvitel négy, egyenként 2,5 GHz-es alvivőből áll, OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) modulációval. A helyhez kötött adók sugárirányító antennatömböket használnak majd” – részletezi a Qualcomm az alkalmazását alátámasztó egyik dokumentumban.
 
Úgy tűnik tehát, hogy a 6G némi lendületet kapott az Egyesült Államok nyilvános szférájában -  különösen, hogy más nemzetek – elsősorban Kínakomoly előrehaladást produkál az 5G-vel és 6G-vel kapcsolatos kutatások terén.
 
Az Egyesült Államok Kongresszusa jelenleg legalább két olyan törvényjavaslatot tekint át, amelyek célja egy 6G munkacsoport felállítása.
 
Február végén tanácsadó csoportot is indított annak kivizsgálására, hogyan segítheti elő az ügynökség a vezeték nélküli kommunikáció következő generációjának fejlődését.
 
Márciusban az Egyesült Államok Képviselőházának Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága meghallgatást rendezett az 5G és azon túli vezeték nélküli lehetőségek feltárására.
 
Egy spektrumstratégia összeállítását vitatták meg, amely Amerikát az 5G és a 6G globális vezetőjévé tenné - különösen Kína spektrumkiosztási erőfeszítéseivel szemben.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.