2022. 03. 31. - 10:40

Lendületet kaphatnak az okosváros-projektek és elsősegélynyújtók a 6G-vel

Lendületet kaphatnak az okosváros-projektek és elsősegélynyújtók a 6G-vel

Kutatók szerint az 5G és 6G hálózatok végre lendületet adnak az elsősegélynyújtóknak és az intelligens város-projekteknek.

Az 5G és a 6G hálózatokkal immár valóban lendületet kaphatnak az okosváros-projektek, de az elsősegélyt nyújtó szolgáltatások is – vélik a szakértők.
 
Az alacsonyabb késleltetési idő és a több eszköz támogatására való képesség azonban megnövekedett ellátási láncot és kiberbiztonsági kockázatokat jelent.
 
Noha az 5G és 6G hálózatok valóban nagymértékben segíthetik az elsősegélynyújtókat és az intelligens városi projekteket a megbízhatóbb kommunikációval, gyorsabb adatátvitellel és olyan új képességekkel, mint az intelligens edge számítástechnika, egy szövetségi jelentés szerint új fenyegetésekkel is szembesülhetünk általuk.
 
A bevezetett technológiákról a közelmúltban az amerikai Belbiztonsági Minisztérium Tudományos és Technológiai Igazgatósága (Department of Homeland Security's Science and Technology – DHS S&T) végzett mélyreható tanulmányt, hogy segítsen a közszféra tisztviselőinek az 5G következményeinek megértésében. Olvasd el: 
 
Az 5G és a 6G hálózatokkal lendületet kaphatnak az okosváros-projektek
Az 5G és a 6G hálózatokkal lendületet kaphatnak az okosváros-projektek
 
„A szervezeteknek egyensúlyban kell tartaniuk e képességek elfogadását a két technológia kockázataival és bizonytalanságaival” – mondta Mark Fry, az S&T technológiai szeniorja.
 
Az 5G globális bevezetése 2019-ben kezdődött el, a gyorsabb és rugalmasabb adatátvitel ígéretével.
 
Az új hálózati protokoll új technológiákat, például a vezető nélküli autók és az autonóm kézbesítő robotok működését teszi lehetővé, míg a DHS küldetése az érzékelőhálózatok és az autonóm rendszerek fejlődését éri majd el – írták a kutatók.
 
Az állami és a helyi önkormányzatok számára a bevezetés új eszközöket biztosít az elsősegélynyújtóknak, így például a kiemelt hálózatok, a földrajzi helymeghatározás és a kereső-mentő drónok alkalmazását.
 
A jelentés szerint az 5G képessége a több érzékelő és IoT-eszköz támogatására lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű adatot jobb, valós időben lehessen gyűjteni, feldolgozni és elemezni. Az 5G szélesebb körű elterjedésével a kormányzati létesítmények megfigyelőcsoportjai több kamerát helyezhetnek ki az Egyesült Államok határai mentén, valós idejű nyomon követést használhatnak a csempészet gyorsabb észlelésére, vagy reagálhatnak a bajba jutott migránsok mentőjelzőire. Olvasd el: 
 
Ugyanakkor, az 5G megnövekedett kockázatot jelent - a nem megbízható vagy hamisított összetevők bevezetése esetében, amely a rosszindulatú emberek számára megengedi, hogy értékes információkat és intelligenciákat hasznosítsanak.
 
Ennek eredményeként a végfelhasználói rendszerek, például a kormányzati számítógépek, telefonok és egyéb eszközök veszélybe kerülhetnek.
 
A 6G kiépítése a tervek szerint 2030-ban kezdődne el, ám amint ez megtörténik, az állami és helyi szervek egy teljesen digitális és összekapcsolt környezet felé fognak elmozdulni – áll a jelentésben.
 
A fejlesztések a hálózat hatékonyságának növekedéséhez vezetnek, lehetővé téve az optimalizálást a mesterséges intelligencia és a nagy teljesítményű edge számítástechnika révén, ami gyorsabb szolgáltatást nyújt távoli helyeken, valamint dinamikus választ tesz lehetővé a hálózati igényekre a felhőalapú hálózatokon keresztül.
 
Az autonóm járművek esetében a 6G szélesebb sávszélességű képességei jobb valós idejű információkkal javíthatják az intelligens közlekedést.
 
Az összekapcsolt járműveket fel lehet szerelni radarral, mellyel érkézelni tudják a közvetlen környezetükben lévő tárgyak helyzetét és a lehetséges akadályokat is észlelhetik.
 
Az információkat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül töltenék fel egy központi hálózatra, amely irányíthatja a jármű vezetését.
 
A szélesebb körű intelligens közlekedési rendszerek - mint például a forgalmi minták nyomon követése - az elsősegélynyújtó műveletekhez is használhatók lesznek.
 
A biztonságos 6G bevezetése előtt szükséges orvosolni az „örökölt” biztonsági réseket, a több eszköz ugyanis nagyobb támadási felületet hozhat létre a rendszerarchitektúrán belül a kiberbűnözők számára – jegyezte meg az S&T.
 
Olvasd el ezt is:  
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.