2022. 04. 22. - 11:00

Japán metafelszín-megoldás született az 5G és 6G szolgáltatásokhoz

Japán metafelszín-megoldás született az 5G és 6G szolgáltatásokhoz

A japán Kyocera vállalat kifejlesztett egy technológiát, amely képes meghatározott irányba átirányítani a vezeték nélküli hálózati jeleket, megoldást kínálva az 5G és 6G szolgáltatásokhoz.

Újabb lépés történt az 5G és 6G hatékony fejlesztése felé. A japán Kyocera technológiai vállalat kifejlesztett egy Transmissive Metasurface elnevezésű metafelszín-technológiát, amely meghatározott irányba tudja átirányítani a vezeték nélküli hálózati jeleket.
 
Ezzel javítja az 5G és végső soron a 6G hálózatok lefedettségét és teljesítményét, egyben segít leküzdeni a „látótávolság” problémáit a nagyfrekvenciás vezeték nélküli hálózatoknál.
 
A panel nagyfrekvenciás milliméterhullámú jeleket segít előidézni 28 GHz-es és magasabb frekvenciasávokban, olyan helyeken, ahol bizonyos akadályok miatt lehetetlen a kommunikáció – lehetővé válik a szolgáltatási területek kiterjesztése a ma használatos, hagyományos Reflective Metasurface technológiákon túl is. Olvasd el: 6G-ért küzd a Qualcomm, a Samsung és Amerika
 
Japán metafelszín-megoldás született az 5G és 6G szolgáltatásokhoz
Japán metafelszín-megoldás született az 5G és 6G szolgáltatásokhoz
 
Mint azt a feltaláló cég bejelentésében kifejtette, a hagyományos Reflective Metasurface eszközt segítő rádióhullámok széles szögben igen, szűk szögekben azonban nem irányíthatók a metafelületen túlra. A Kyocera új Transmissive Metasurface technológiája ugyanakkor szűk szögben is képes hajlítani, hogy elkerülje az átvitelt gátoló akadályokat, s ezzel tovább bővíti az 5G és végül a 6G lefedettséget.
 
Egy nagy épület például blokkolhatja az 5G hálózati átvitelt, de a Kyocera Transmissive Metasurface eszköze lefelé irányíthatja a jelet, hogy elérje a mögötte és alatta lévő kisebb épületeket a jobb lefedettség érdekében. Olvasd el: Elektromágneses spektrumkezelést tanulmányoz Amerika
 
A Kyocera hozzátette: a meglévő technológia nem használható a gyakorlati alkalmazáshoz szükséges méretű metafelületi panelek kifejlesztésére, szabadalmaztatott technológiája azonban lehetővé teszi, hogy bármilyen méretet tervezzenek és több helyen megoldható legyen a metafelületek telepítése – ilyen például egy otthoni terasz vagy lakás erkély is.
 
A cég már tesztelte a technológiát. Állítja, hogy a metafelületen keresztül olyan jelerősségeket képes szállítani, amelyek gyakorlatilag megegyeznek a látótávolsággal, azt azonban nem osztotta meg, mikor kerülhet a technológia kereskedelmi forgalomba.
 
A Kyocera azt árulta még el, hogy jelenleg fejleszti a panel átlátszó változatát, amely „tájbarátabb” lenne. Dolgoznak emellett egy újrakonfigurálható intelligens felületen (RIS) – olyan paneltechnológián, amely módosítja a rádióhullámok irányát, azzal, hogy az elemek fázisát a metafelületen elektromosan megváltoztatja. Mindez intelligens jelkörnyezetet hozhat létre, amely adaptív módon változtatja a jel irányát a használt eszközöktől függően.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.