2021. 05. 26. - 12:25

Katasztrófavédelmi egységet segíthet a 6G hálózat

Katasztrófavédelmi egységet segíthet a 6G hálózat

Bár még az 5G hálózat sem tört be teljesen a világ számos országába, szakértők már a 6G-n dolgoznak. A napjainkban zajló történések egyre indokoltabbá teszik a hatodik generációs internet fejlődését, mely távoli egészségügyi ellátást és hatékonyabb katasztrófavédelmet is lehetővé tesz.

A hatodik generációs (6G) internet-hálózatok alkalmazási lehetőségeiről egyre többet hallani. S bár még az 5G sem rendelkezik kellő lefedettséggel, szakemberek a 6G fejlesztésében látják a kommunikáció sokszoros sebességét és hatékonyságát, amely olyan területeken jelenthet hatalmas segítséget, mint a kórházi környezet, a távgyógyítás és a katasztrófavédelem. Jelen cikkünkben az utóbbira kerül a hangsúly.
 
A katasztrófavédelmi egység rendszerre minden veszélyes vagy vészhelyzetre való reagálás során szükség van ahhoz, hogy egészségügyi szolgáltatásokat lehessen nyújtani. Magába foglalja a katasztrófavédelmi központokat, a sürgősségi mobilszolgáltatást (EMS), a helyszíni kórházakat, a nyilvános terek megfigyelését is.
 
Katasztrófahelyzet esetén katasztrófavédelmi központot hoznak létre egy kórházban vagy egy külön intézményben, a gyors reagálás, az egészségügyi szolgáltatások és a kommunikáció érdekében, hogy ezek az osztályok között zökkenőmentesek legyenek, s az utóhatásokat is figyelemmel kísérhessék.
 
A katasztrófavédelem is nagy hasznát veheti a 6G hálózatnak a gyors kommunikáció és reagálás miatt
A katasztrófavédelem is nagy hasznát veheti a 6G hálózatnak a gyors kommunikáció és reagálás miatt
 
Az EMS a katasztrófa-elhárítási egység egyik legfontosabb szolgáltatása, szükséges a gyors reagáláshoz. Biztosítja vészhelyzetben a kórházon kívüli, illetve kórházba kerülés előtti, bármilyen egészségügyi ellátást, földi vagy a légi mentőkön keresztül, a sürgősségi helyzetek súlyosságától függően.
 
Az okos ambulanciák ma már kifinomult orvosi felszerelést tartalmaznak, hogy a diagnózist és a kezelést is felgyorsítsák elővigyázatossági intézkedések meghozatalával, az egészségügyi személyzet frissítésével, magas színvonalú videohívások és azonnali távoli konzultáció révén, amely a mobilhálózaton keresztül zajlik.
 
A telemedicina segít, hogy akár a kórházba szállított betegek számát is csökkentsék, mert ez is biztosít egészségügyi ellátást. Egyes országokban fejlett technológiákkal felszerelt, önálló ambulanciákat is bevezettek a gyors reagálás biztosítása, valamint a személyzet fertőzési lehetőségtől való megkímélése érdekében.
 
Természetes, hogy a katasztrófaelhárítási egységnek szükséges kommunikálnia más EMS-hez kapcsolódó osztályokkal: tűzoltósággal, rendőrséggel, akár a biztosítótársaságokkal is.
 
Mindez erős, stabil kommunikációt és koordinációt igényel a központosított ellenőrzés érdekében. Egy járvány során például elengedhetetlen az EMS-személyzet tájékoztatása a szükséges óvintézkedések megtételéhez, mielőtt egészségügyi ellátást nyújtanának a betegeknek – így meggátolható, hogy ők maguk is betegek legyenek.
 
A pandémiás időszakban 2020-21-ben egyértelműen kiderült: a fertőzések terjedésének akadályozása a legfontosabb kérdés - az emberek közötti távolság fenntartása révén. Ezért az EMS mellett elengedhetetlen a nyilvánosság figyelemmel kísérése annak biztosítására, hogy a járványügyi óvintézkedéseket betartsák a jogsértések felderítéséhez és a szükséges intézkedések meghozatalához.
 
Ezek a feladatok, a kültéri fertőtlenítéssel együtt, megvalósíthatók a katasztrófavédelmi központ drón-telepítésével. A gyorsreagálású rendszer kifejlesztéséhez a megbízható kommunikációs rendszer rendelkezésre állása nélkülözhetetlen.
 
Természeti katasztrófa és járványok idején az egészségügyi személyzetre hatalmas nyomás nehezedik. A helyszíni kórházak létfontosságúak ilyen helyzetekben, hiszen a betegeket el kell szigetelni, felszabadítva más kórházakat és lehetővé téve a korlátozott kórházi erőforrásokhoz, így az eszközökhöz való jobb hozzáférést.
 
Jelenleg ezeket a kórházakat a fertőzött betegek karanténba helyezésére és megfelelő ellátásra használják.
 
A robot- és a drón-technológiák különösen megnyitják az utat a klinikusok és a betegek közötti interakció minimalizálásához. Ezen technológiákat számos feladat elvégzéséhez lehet használni – így például étel- és egészségügyi felszerelések szállítására, mintavételre, a betegek területének fertőtlenítésére.
 
A betegek állapotára vonatkozó, kritikus fontosságú jeleket IoMT (orvosi dolgok internete) alapú intelligens orvosi eszközökön át is figyelemmel lehet kísérni, beleértve az okos hőmérőket és karkötőket.
 
Mi több, a városi kórházi szakemberek konzultációt nyújthatnak a terepen levő kórház betegei számára távoli egészségügyi és távorvosi szolgáltatások segítségével.
 
A kommunikáció szempontjából tehát egy katasztrófavédelmi egység számos kihívást tapasztal meg - az önálló ambulanciák, drónok esetében a nagy mobilitás nagyszámú átadást eredményez, ennek következtében növekszik a látencia és csökken a kommunikációs kapcsolat megbízhatósága. Az a kommunikáció tehát, amely valóban tökéletesen megbízható, igazi kihívást jelent.
 
Az okos, autonóm ambulanciákon az összegyűjtött adatok valós idejű továbbítása nagy adatátviteli sebességet igényel. A terepi kórházakban általában hiányzik a hálózati kapcsolat a korlátozott vagy nem elérhető kommunikációs hálózatok miatt.
 
Ami a biztonsági támadásokat illeti: az önálló mentőegységek vagy ambulanciák dedikált rövid hatótávolságú kommunikációjához használt jeleket manipulálni, de akár vezérelni is lehet. Ugyanígy, felmerül annak a kockázata, hogy az okos karkötők, melyeket a betegek viselnek, alkalmasak lehetnek a figyelemmel kísérésükre és helyzetük meghatározására. A kommunikációs jelek kiszolgáltatottak lehetnek a zavaró és hamis támadásoknak, ezért is van nagy szükség a fokozott biztonságot jelentő 6G hálózat kifejlesztésére.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.