2022. 06. 07. - 11:15

Közel a 6G élesben? – Három nagyágyú kötött egyezséget

Közel a 6G élesben? – Három nagyágyú kötött egyezséget

Életre kelti a 6G látásmódot a Nokia, a Docomo és az NTT – partneri kapcsolatot létesítenek a 6G kulcsfontosságú technológiáinak közös meghatározására és fejlesztésére.

Nagy bejelentést tett a Nokia a napokban Finnországban. A vállalat partnerségre lép a DOCOMO-val és az NTT-vel – az együttműködés a 6G kulcsfontosságú technológiák közös meghatározása és fejlesztése érdekében jön létre.
 
A partnerség a feltörekvő 6G-technológiák kétféle bizonyítására összpontosít: egy mesterséges intelligencia-natív légi interfészre, valamint a terahertz (THz) alatti rádióelérésre.
 
Ezek célja, hogy bemutassák a mesterséges intelligencia (MI) alapú 6G légi interfész teljesítménynövekedését a hagyományos légi interfésszel összehasonlítva, valamint láttassák, hogy nagy adatsebességű nyalábformázott hozzáférés egy 140 GHz-es nagyfrekvenciás sávban is elérhető.
 
A Nokia és a DOCOMO egyaránt hosszú múltra tekint vissza az úttörő kutatások terén, amelyek új vezeték nélküli technológiákat keltenek életre. Olvasd el: A Nokia szerint a jövőben nem az okostelefon lesz a leggyakoribb interfész
 
Közel a 6G élesben? – Három nagyágyú kötött egyezséget
Közel a 6G élesben? – Három nagyágyú kötött egyezséget
 
Az 1990-es években a 3G-től kezdve a 4G-ig, majd a mai 5G-ig - beleértve az 5G O-RAN együttműködést is -, ezek a vállalatok valóban megvalósították ötleteiket és határokat feszegettek, hogy optimalizált élményeket hozzanak létre a felhasználók számára.
 
Az új bejelentéssel a Nokia, a DOCOMO és az NTT közösen folytatja a következő generációs technológiák kialakítását.
 
A 6G nemcsak a meglévő technológiákra és rendszerekre épít, hanem kiterjeszti és átalakítja a hálózatok képességeit – véli a Nokia. A vállalat hozzáteszi: a 6G egyesíti az emberi, a fizikai és a digitális világot, hogy velünk született emberi potenciálunkat felszabadítsa. Olvasd el: Nokia: A 6G egyesíti a fizikai és digitális világot
 
Ennek eléréséhez a Nokia hat kulcsfontosságú technológiát képzelt el – ezek lennének a jövő 6G hálózatainak létfontosságú elemei. Ide tartoznak az új spektrumtechnológiák, a mesterséges intelligencia natív légi interfésze, a hálózat mint érzékelő, az extrém csatlakozási lehetőségek, a kognitív, automatizált és speciális architektúrák, valamint a biztonság és a bizalom. Olvasd el: A rugalmasság kulcsfontosságú a 6G jövőjében
 
A hat kulcsfontosságú technológiai komponens közül a partnerség kezdetben az MI-alapú tanult hullámforma előnyeinek bemutatására fókuszál, a középső sávban mélytanuló vevővel ellátott adóban, valamint a nagy adatsebességű beltéri kommunikáció tesztelése a THz alatti sávban.
 
Ezek a technológiák jelentős mértékben javíthatják a telepítési rugalmasságot és az 5G-n túl növelhetik a hálózati átvitelt a megfelelő spektrumsávokban, anélkül, hogy szükségszerűen emelnék az energiafogyasztást.
 
A nagy sebességű hozzáférés biztosítása fontos lesz a továbbfejlesztett és új használati esetek lehetővé tételét illetően a 6G-korszakban - mint például a multimodális vegyes valóságú távjelenlét és a távoli együttműködés, a digitális iker-létrehozás és az együttműködő robotok.
 
A tervek szerint a DOCOMO és az NTT Japánban, valamint a Nokia németországi, stuttgarti telephelyén hoz létre kísérleti és demonstrációs környezeteket, s még 2022-ben megkezdik a kívánt tesztek és mérések elvégzését.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.