2022. 04. 27. - 11:25

A rugalmasság kulcsfontosságú a 6G jövőjében

A rugalmasság kulcsfontosságú a 6G jövőjében

A 6G által bevezetett paradigmaváltáshoz olyan innovatív tesztelési megközelítésekre lesz szükség, amelyek képesek alkalmazkodni a következő és az utáni generáció változó meghatározásához – állítják a szakemberek.

A rugalmasság kulcsfontosságú a 6G jövőjét illetően – állapította meg a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) és a Keysight vállalat közös jelentése. Olvasd el: Engedélyt kapott a 6G-technológia fejlesztésére a Keysight
 
Véleményük szerint a 6G által bevezetett paradigmaváltáshoz innovatív tesztelési megközelítésekre lesz szükség, amelyek tudnak alkalmazkodni a „következő és az azt követő generáció” változó definíciójához.
 
A mobilszolgáltatók felgyorsítják az 5G néven már ismert, rugalmas, alacsony késleltetésű, több gigabit/másodperc sebességű kommunikációs hálózat kiépítését. 
 
A technológia ígérete alapján mindez nemcsak gyorsabb adatátviteli sebességet, hanem rugalmasabb és programozhatóbb hálózatot is biztosít, mely nagy megbízhatósággal és alacsony késleltetéssel párosul.
 
Ez szükséges a biztonságos, megbízható vezeték nélküli ökoszisztémák létrehozásához, amelyek a hagyományos okostelefon-használati modelleken túlmutató iparágak számára is előnyösek lesznek – ilyen például a gyártás, a szállítás és az egészségügy.
 
Sokan még csak most ismerkednek az 5G előnyeivel – de a technológiai és kommunikációs cégek a következő generáció, a 6G felé tekintenek. Olvasd el: Felejtsük el az 5G-t? Gyorsan halad a 6G-kutatás
 
A rugalmasság kulcsfontosságú a 6G jövőjében
A rugalmasság kulcsfontosságú a 6G jövőjében
 
Bár a 6G tényleges „munkaköri leírása” még készülőben van, a technológiával kapcsolatos remények alapján egy mindent átható, zökkenőmentes internet válik majd lehetővé, amely nemcsak az emberek eszközeit köti össze a hálózattal, hanem lehetővé teszi az érzékelők, járművek és sok más termék és technológia elérését, melyek zökkenőmentesen és megbízhatóan kommunikálnak egymással.
 
Például olyan járművekét, amelyek nemcsak a felhővel tudnak kommunikálni, hanem egymással is – ez nyilvánvalóan hatékonyabb közlekedést és biztonságosabb utazást eredményez – szögezik le a szakemberek. Olvasd el: 
 
„A 6G jelenleg még nincs meghatározva, ezért nagyfokú rugalmasságra van szükség ahhoz, hogy a vállalatok eligazodjanak a lehetséges irányváltások terén - mondta Greg Jue, a Keysight Technologies fejlett technológiákat tesztelő szolgáltató 6G rendszermérnöke. - Rugalmasságot igényel, hogy a termék változtatható és a fejlesztés eltolható legyen, ahogyan az is, hogy az új platformot tesztelni lehessen.”
 
Az 5G és a 6G közötti különbségek nem csupán abban mutatkoznak meg, hogy milyen sávszélesség-gyűjtemény alkotja majd a jövőben a 6G-t és hogyan csatlakoznak a felhasználók a hálózathoz - hanem a hálózatba és az eszközökbe épített intelligenciában is. Olvasd el: Nokia: A 6G egyesíti majd a fizikai és a digitális világot
 
„A 6G szövetét létrehozó hálózatok gyűjteményének másként kell működnie egy kiterjesztett valóság (AR) fejhallgató, mint egy mobileszközön lévő e-mail kliens esetében – magyarázta Shahriar Shahramian, a Nokia Bell Laboratories kutatásvezetője. - A kommunikációs szolgáltatóknak rengeteg technikai kihívást kell megoldaniuk annak érdekében, hogy a különféle technológiákon alapuló hálózatok zökkenőmentesen működjenek”.
 
Az eszközöknek ugrálniuk kell a különböző frekvenciák között és szükséges módosítaniuk az adatátviteli sebességet.
 
Alkalmazkodniuk kell az adott alkalmazás igényeihez is, amely lokálisan, a felhő szélén vagy egy közszolgáltatáson is futhat.
 
„A 6G egyik bonyolult része az lesz, hogyan hozzuk össze a különböző vezeték nélküli technológiákat, hogy igazán jól működjenek együtt, anélkül, hogy a végfelhasználó erről tudna – jegyezte meg Shahramian. – Ez az átadás meglehetősen nehéz része a folyamatnak.”
 
Bár a jelenlegi 5G hálózat lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy zökkenőmentesebb átadásokat tapasztaljanak meg, miközben az eszközök különböző hálózatokon mozognak – nagyobb sávszélességet és alacsonyabb késleltetést biztosítva –, a 6G egy öntudatos hálózatot is bevezet majd, amely képes támogatni és elősegíteni a jelenleg még küszködő, feltörekvő technológiákat.
 
Ilyenek például a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság technológiák, valamint az önvezető autók.
 
A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulási technológiát – melyeket integrálnak majd az 5G-be, amint ez a szabvány felfejlődik -, kezdetektől fogva a 6G-be építik be, hogy egyszerűsítsék a technikai feladatokat, például a rádiójelek optimalizálását és az adatforgalom hatékony ütemezését.
 
„Végül ezek a technológiák lehetővé tehetik a rádióhullámok számára, hogy egymástól és a környezetüktől tanuljanak” – mondta el a Nokia két kutatója a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás (ML) jövőjéről a kommunikációs hálózatokban.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.