2021. 04. 21. - 09:40

Mesterséges intelligencia - 6G-technológiákat finanszíroz Németország

Mesterséges intelligencia - 6G-technológiákat finanszíroz Németország

A német kormány április közepén bejelentette: azt tervezi, 2025-ig 700 millió eurót biztosít a 6G technológiák kutatásának finanszírozására.

Egyre inkább a 6G terjedését segítenék Németországban. A német kormány 2021 április közepén jelentette be, hogy 2025-ig 700 millió eurót biztosít a 6G technológiák kutatásának finanszírozására.
 
A német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium (BMBF) közleményében azt is feltárta, hogy a napokban kezdeményezi az első német kutatás elindítását a 6G technológiával kapcsolatban. Olvasd el: Az önjáró járművek korát csak a 6G hozhatja el?
 
A minisztérium közölte: a finanszírozási intézkedés célja első lépésben egy innovációs ökoszisztéma megalapozása - a 6G-vel összefüggő, jövőbeni kommunikációs technológiák számára.
 
„Nem árt a holnaputánra is gondolnunk. A kezdetektől segítenünk kell a kommunikációs technológiák új, kulcsfontosságú technológiái és szabványai kialakítását. A digitális átalakulás felgyorsította és hangsúlyossá tette az erős hálózati infrastruktúra szükségességét. A 4G-vel először szembesülhettünk a vezeték nélküli, szélessávú internettel és egyszerűbb gépi alkalmazások is lehetővé váltak. Az 5G-nek viszont már nálunk is fontos követelményei vannak – ami a digitális hálózatot a következő szintre emeli ”- mondta el Anja Karliczek szövetségi kutatási miniszter.
 
Németország óriási összeget biztosít a 6G technológiák kutatásának finanszírozására
Németország óriási összeget biztosít a 6G technológiák kutatásának finanszírozására
 
A szakembere hozzátette: a 6G a jövő mobil-adattechnológiája lesz. Meghatározza, sőt forradalmasítja az emberek kommunikációját a következő évtizedben.
 
A 6G-vel az adatok több mint 100-szor gyorsabb továbbítására lesz lehetőség az 5G-hez képest. Ez hatalmas előnyökkel jár a mobil- kommunikáció terén, minden egyes ember, de az ipar és a mezőgazdaság számára is.
 
Ezért kell most jelentős összegeket befektetni a 6G technológiák kutatásába – hangsúlyozta Anja Karliczek.
 
Mint mondta, csak ilyen módon erősíthetik hosszú távon Németország és Európa technológiai szuverenitását. „Nem szeretnénk a jövőben másoktól függni. Ehhez azonban, ha úgy tetszik, új kezdetre és hatalmas beruházásokra van szükség, a holnap és a holnapután technológiáiba.” Olvasd el: Amerika vezet, Kína emelkedőben, az EU lemaradóban a mesterséges intelligencia terén
 
A kutatási projekt kezdetnek 200 millió eurós finanszírozásban részesül, de még idén bejelntik a további kezdeményezéseket is.
 
A beruházásokat a szövetségi kormány jövőbeni csomagja teszi lehetővé - ebből 685 millió eurót szánnak a 6G kutatásra, amelyet további BMBF tevékenységek egészítenek majd ki.
 
Az első finanszírozási intézkedés keretében a jövőbeni kommunikációs technológiákat kutatják, azért, hogy technológiai szempontból előkészítsék a mobilkommunikáció következő generációját és az ahhoz szükséges száloptikai hálózatokat.
 
Az új 6G ökoszisztéma tehát a technológia minden szintjét átfogja majd. Komplett rendszert dolgoznak ki és tesztelnek laboratóriumi keretek között, minden szükséges alkatrésszel együtt.
 
A következő lépésben további finanszírozási intézkedéseket terveznek a 6G technológia gyors átültetésének biztosítására különféle innovatív termékekbe.
 
6G-kutatóközpontokat hoznak létre a kezdeti projekt keretében, hogy ösztönözzék az együttműködést a kutatóintézetekkel és egyetemekkel a 6G területén.
 
A kutatóközpontok mellett azonban a minisztérium a jövőbeni kommunikációs technológiák és a 6G platformját is finanszírozza.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.