2021. 02. 13. - 08:00

Amerika vezet, Kína emelkedőben, az EU lemaradóban a mesterséges intelligencia terén

Amerika vezet, Kína emelkedőben, az EU lemaradóban a mesterséges intelligencia terén

Jelenleg az Egyesült Államok áll az élen a mesterséges intelligencia fejlesztésében és alkalmazásában. Kína gyorsan növekszik, az Európai Unió azonban lemaradásban van – derült ki egy új felmérésből.

Kiemelkedő a rivalizálás Amerika és Kína között, a jelenlegi állás szerint azonban az Egyesült Államok vezet a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztése és alkalmazása terén. Kína szorosan a nyomában van, fejlődése igen gyors. Az Európai Unió azonban lemaradást mutat - derült ki egy kutatási jelentésből, melyet a Monday közölt.
 
Az Informatikai és Innovációs Alapítvány tanulmánya 30 különféle mutató felhasználásával értékelte a mesterséges intelligenciát – beleértve az emberi tehetséget, a kutatási tevékenységet, a kereskedelmi fejlesztést és a hardver- illetve szoftverberuházásokat. Olvasd el: Tarolni fog a kínai ipari internet?
 
Ebben a tekintetben Amerika vezet, összességében 44,6 ponttal a 100 pontos skálán. Kína követi 32, az Európai Unió pedig 23,3 ponttal - áll a 2020. évi adatokon alapuló jelentésben.
 
Amerika vezet, Kína szorosan mögötte, az EU lemaradóban van a mesterséges intelligencia terén
Amerika vezet, Kína szorosan mögötte, az EU lemaradóban van a mesterséges intelligencia terén
 
A kutatók rámutattak: az Egyesült Államok vezető szerepet tölt be olyan kulcsfontosságú területeken, mint az induló vállalkozásokba történő befektetések, illetve a kutatás és fejlesztés finanszírozása.
 
Kína ugyanakkor több területen tett előrelépést az elmúlt esztendőben – több volt neki a világ 500 legerősebb szuperszámítógépéből, mint bármely más nemzetnek: 214, összehasonlítva azzal, hogy ezekből Amerika 113-al rendelkezik, az Európai Unió pedig 91-el.
 
„A kínai kormány kiemelt prioritássá tette a mesterséges intelligenciát, az eredmények pedig sokatmondóak” – fogalmazott Daniel Castro, az Adatinnovációs Központ agytröszt csoportjának igazgatója, egyben a jelentés vezető szerzője.
 
Hozzátette: Kína tevékenységére és válaszaira az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak egyaránt figyelmet kell fordítania, ugyanis az MI fejlesztésében és alkalmazásában vezető nemzetek hatékonyan alakítják jövőjüket és jelentősen javítják a gazdasági versenyképességüket, míg a lemaradók a versenyképesség csökkenését kockáztatják a kulcsfontosságú iparágakban.
 
Az EU jelentősen lemaradt a kockázati tőke és a magántőke-finanszírozás terén - miközben a közzétett kutatási cikkek tekintetében sokkal jobban teljesített Amerikához és Kínához képest.
 
A jelentés azt is megállapította: Kína csaknem 24.929 mesterséges intelligencia-kutatási cikket tett közzé 2018-ban – ebből az évből állnak rendelkezésre utoljára adatok ebben a tekintetben. Ez a szám az Európai Unióban 20.418, míg az Egyesült Államokban 16.233 volt.
 
Hozzáteszik azonban, hogy az átlagos kutatási minőség Amerikában még mindig magasabb, mint Kínában és az Európai Unióban. Olvasd el: Kína már a 6G-re készül
 
A felmérésből az is kiderült, hogy az USA a mesterséges intelligencia-rendszerek chipjeinek tervezésében továbbra is világelső.
 
A versenyképesség megőrzése érdekében Európának fokoznia kell a kutatási adókedvezményeket, a mesterséges intelligenciával foglalkozó állami kutatóintézetek számát pedig szükséges növelnie.
 
Amerikának - hogy vezető maradhasson -, emelnie kell a mesterséges intelligencia-kutatások és telepítések támogatását, s fontos lenne fokoznia az MI terén tehetséges emberek hazai fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket, miközben a világ minden tájáról vonzza a csúcstehetségeket.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.