2022. 03. 28. - 12:00

Nagyobb globális együttműködést sürget a 6G

Nagyobb globális együttműködést sürget a 6G

Fel kell gyorsítani a 6G kutatással kapcsolatos globális együttműködést, az elkövetkező pár év ugyanis döntő jelentőségű lesz az új vezeték nélküli technológia irányának meghatározásában – állítják a szakértők.

Elismert tisztviselők és szakértők egyetértenek abban, hogy nagy szükség van a 6G kutatással kapcsolatos világszintű együttműködés felgyorsítására. Az előttünk álló néhány év döntő jelentőségű lesz ugyanis a következő generációs vezeték nélküli technológia irányának meghatározásában.
 
Noha a 6G-nek nincs általánosan elfogadott definíciója, a technológia az 5G-nél várhatóan sokkal alacsonyabb késleltetéssel, nagyobb sebességgel és sávszélességgel rendelkezik.
 
A technológia támogatja az űrbeli-, légi-, területi és tengeri kommunikációs technológiák integrációját, a 6G pedig a tervek szerint 2030 körül kerül kereskedelmi forgalomba – hangzott el az online Globális 6G konferencia nyitóeseményén március 22-e és 24-e között Nanjingben. Olvasd el: Tech-szakértők ülnek össze Kínában a 6G fejlesztéséért
 
Nagyobb globális együttműködést sürget a 6G
Nagyobb globális együttműködést sürget a 6G
 
A 6G jövőképe még gyerekcipőben jár, még nincs konszenzus a kulcsfontosságú technológiákról – mondta el Xiang Libin, a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium helyettes vezetője.
 
Ez az év azonban kritikus időszak, hogy a 6G-t az akadémiai kutatás területéről ipari vízióvá alakítsák – tette hozzá.
 
„Kína kommunikációs kutatói közössége és távközlési iparága évtizedek óta együttműködik külföldi társaival. Örülönk neki és aktívan támogatjuk a 6G-vel kapcsolatos nemzetközi együttműködést” - mondta Xiang.
 
Azt javasolta, használják ki saját előnyeiket az országok - bővítsék ki az együttműködést a kulcsfontosságú 6G kutatási területeken és dolgozzanak ki együttműködésen alapuló innovációt a „globális 6G ökoszisztéma” közös felépítése érdekében. Olvasd el: China Mobile: A 6G-nek tudományos áttörésekre van szüksége
 
A kínai minisztérium irányításával 2019-ben létrehoztak egy 6G technológiai kutatás-fejlesztést támogató munka-, valamint egy szakértői csoportot. Mindkettő megkezdte a kutatást és a fejlesztést, olyan technológiák terén, mint a 6G hálózat és a vezeték nélküli átvitel – mondta Xiang. 
 
Az elkövetkező 3-5 év lehetőséget ad a kulcsfontosságú 6G technológiák áttekintésére és az ipari alapok kidolgozására – jegyezte meg Yi Zhiling, a China Mobile kutatási intézet vezető tudósa.
 
Hozzátette, hogy a múltban a kínai vállalatok nemzetközi szervezetekkel együttműködve dolgoztak ki szabványokat a 3G, 4G és 5G technológiák számára. Ezért is kell erősíteniük partnerségeiket és együttműködésüket külföldi partnereikkel, hogy a globálisan egységes 6G szabványok kialakítását elősegítsék.
 
Hong Wei, a Southeast Egyetem információtudományi és mérnöki karának professzora elmondta: a közepes és alacsony pályán működő, műholdas hálózatok földi 5G hálózatokkal történő integrációja lehet a 6G legforradalmibb aspektusa.
 
A 6G várhatóan most először teszi lehetővé az emberek számára a teljes vezeték nélküli hálózati lefedettséget a Föld teljes felületén, a Föld-közeli űrben, de még a világűr egyes részein is – jegyezte meg Hong, hozzátéve, hogy ez lesz a „mindenütt jelenlévő információs összekapcsolás” megvalósulása.
 
A szakértők szerint fontos egyensúlyba hozni a 6G felé tartó 5G használatot és kutatás-fejlesztést,  mivel mindkét technológia fejlesztéséhez hosszú távú stratégiákra volt szükség.
 
Wen Ku, a Kínai Kommunikációs Szabványügyi Szövetség főtitkára kifejtette, az 5G használatának előmozdítása olyan, mint „jó hidat és utat építeni” a 6G számára. Az 5G technológiák fejlesztése nélkül ez a vezeték nélküli hálózat olyan lehet, mint egy gyerek, aki megpróbál futni, mielőtt megtanulna járni.
 
Egyetértés ugyanakkor még mindig nincs abban, mennyire lehet gyors az adatátvitel a 6G-n. Egyes tudósok, például Mahyar Shirvanimoghaddam, a Sydney-i Egyetem vezeték nélküli technológia szakértője korábban úgy becsülte: a 6G hálózatok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy másodpercenként legfeljebb 1 terabájt sebességet érjenek el egy internet-kompatibilis eszközön.
 
A sebesség 100-szor gyorsabb, mint a 10 gigabit másodpercenként - utóbbi az 5G feltételezett csúcssebessége.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.