2022. 03. 08. - 11:40

China Mobile: A 6G-nek tudományos áttörésekre van szüksége

China Mobile: A 6G-nek tudományos áttörésekre van szüksége

A 6G-nek bizonyos tudományos áttörésekre van szüksége, s továbbra is fennáll a széttöredezettség veszélye – hívták fel a figyelmet a kínai China Mobile vezető kutatói.

Alapvető problémákra emlékeztettek a 6G fejlesztése kapcsán a China Mobile vezető kutatói. Az új generációs mobilkommunikációs hálózatnak bizonyos tudományos áttörésekre van szüksége, továbbra is fennáll ugyanis esetében a széttöredezettség veszélye.
 
A szabvány töredezettsége bizonyult eddig a legnagyobb gondnak mondta Huang Yuhong, a China Mobile Research Institute alelnöke.
 
Gao Tongqing ügyvezető alelnök tavalyi megjegyzéseire visszautalva arra figyelmeztetett, hogy miután több ország is saját 6G-terveket készít, a szabvány több irányba ágazik. Olvasd el: Globális szakértőket vonna be a 6G-fejlesztésbe a Huawei
 
Bizonyos tudományos áttörésekre van szüksége még a 6G-nek
Bizonyos tudományos áttörésekre van szüksége még a 6G-nek
 
„A 6G technológiának sokféle szempontja van és a nemzetközi helyzet összetettebb. Még mindig bizonytalan, vajon létrejöhet-e az 5G-hez hasonló globális, egységes szabvány - mondta Gao Tongqing a China Mobile 6G konferenciáján a közelmúltban.
 
Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Kína az 5G-t illetően megosztott, s csökken Kínában a nem helyi cégek szerepe, az óriás távközlési vállalat a 6G felé haladna a „nemzetközivé válás útján” - mondta Huang.
 
A China Mobile ragaszkodik a globális egységes szabványokhoz, s eddig is arra törekedett, hogy kutatás-fejlesztési projektjeihez aktívan vonzza a külföldi vállalatokat. Olvasd el: 6G-innovációkat, műholdak támogatta hálózatokat fejleszt Kína
 
Huang szerint azonban a 6G-nek is szüksége van néhány alapvető innovációra. Nem részletezte, hogy ezek mik lehetnek, de megjegyezte: a meglévő technológiák közelednek a Shannon-tétel és a Moore-törvény határaihoz, a 6G pedig további áttöréseket kíván.
 
Kiemelte, hogy a nyitott RAN-ra és a szoftver által definiált architektúrákra történő „gyors váltás” bizonytalanságot okozott a hagyományos iparági működési modellben.
 
„Még ellenőrizni kell, hogy a hagyományos vertikálisan integrált iparági modellhez képest ez jobb vagy rosszabb” – mondta Huang.
 
Megjegyezte: a gazdagabb 6G funkcionalitás bonyolultabb ökoszisztémát igényel, sokkal több forgatókönyvvel és sokkal igényesebb technológiai integrációval.
 
Az egyik új technológia, amely a China Mobile kutatóinak figyelmét felkeltette, az információs „metaanyagok”, amelyeket új optikai képességekkel rendelkező mesterséges anyagoknak neveznek.
 
Cui Tiejun, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója beszámolt arról, hogy a China Mobile és partnerei „örömteli” korai kutatási eredményeket értek el.
 
Nemrég adtak ki egy sor dokumentumot a leendő 6G technológiákról - beleértve az információs metaanyagokat és a holografikus kommunikációt -, valamint számos dokumentumot a 6G RAN-ról és az autonóm hálózatokról.
 
Ezek alapján várhatóan 2030 körül kezdenék meg a 6G kereskedelmi forgalmazását, de valószínűleg már 2022 végén megkezdik a lehetséges, kulcsfontosságú 6G-technológiák ellenőrzését.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.