2022. 06. 14. - 11:00

Négyzetméterenként 10 millió eszköz támogatása - Japán technológiai óriások fognak össze a 6G-ért

Négyzetméterenként 10 millió eszköz támogatása - Japán technológiai óriások fognak össze a 6G-ért

Együtt dolgozik a 6G szabványok fejlesztésén az NTT, a DoCoMo, a NEC, a Fujitsu és a Nokia Japánban. A beltéri kísérletek várhatóan 2023 márciusában elkezdődnek.

Együttműködnek a japán technológiai nagyágyúk, hogy mielőbb kialakulhassanak a 6G szabványok.
 
A szolgáltatók közül az NTT DoCoMo, valamint az NTT kezdték meg a 6G-próbákat a Fujitsu, a NEC és a Nokia berendezésgyártóival – abban bízva, hogy az első kereskedelmi szolgáltatások 2030-ra elérhetők lesznek.
 
Noha a legtöbb szolgáltató még mindig az 5G telepítésére összpontosít, a mobilipar figyelme már a hálózatok következő generációja felé irányul.
 
Túl korai lenne megjósolni, milyen végleges formát vesz majd fel a 6G szabvány, s hogy mely technológiák kerülnek bele, van néhány elfogadható feltételezés azonban a képességekkel, az üzemeltetőkkel, a gyártókkal, illetve a kutatók előtt álló kihívásokkal kapcsolatban. Olvasd el: Európai és japán csoportok működnek együtt a 6G-ért
 
Japán technológiai óriások fognak össze a 6G szabványokért
Japán technológiai óriások fognak össze a 6G szabványokért
 
Japán és a 6G
 
Az NTT várakozásai szerint a 6G óriási előrelépést hoz majd a sebesség, a kapacitás és az alacsony késleltetés terén a szub-terahertzes (THz) spektrum használatának köszönhetően, amely kiterjeszti a mobilkommunikáció hatókörét a tengerre és az égre.
 
Kezdeti fókuszban a berendezések szállítóival folytatott munka során az lesz, miként lehet maximalizálni a spektrumban rejlő lehetőségeket és hogyan tudják a mesterséges intelligencia-alapú vezeték nélküli átviteli módszerek biztosítani a szükséges teljesítmény-megbízhatóságot. Olvasd el: Japán metafelszín-megoldás született az 5G és 6G megoldásokhoz
 
„A 6G-s tanulmányok 2-3 évvel az 5G előtt haladnak mondta Naoki Tan. – E korai szakasztól kezdve szeretnénk együttműködni a világ vezető globális beszállítóival, hogy proaktívan mutathassuk be az áttörést jelentő koncepciókat és technológiákat, illetve népszerűsítsük azokat a világon”.
 
A beltéri kísérletek 2023 márciusában elkezdődnek, az eredményeket pedig megosztják a globális kutatócsoportokkal, konferenciákkal és szabványügyi testületekkel.
 
Amennyiben teljesülnek a legambiciózusabb célok, a 6G az 5G kapacitásának 100-szorosa lesz és négyzetkilométerenként 10 millió eszközt tud majd támogatni.
 
A jelek 10 ezer méterrel a felszín felett terjednének, megoldva a „3D lefedettséget” az égbolton, az űrben és a víz alatt.
 
Mindezek a képességek intelligens érzékelést, helymeghatározást, élszámítást és nagyfelbontású képalkotást tesznek lehetővé.
 
Nem csoda, hogy a 6G fejlesztését és bevezetését a mobilipar számára „billió dolláros lehetőségnek” tekintik a szakértők, miközben a műszaki vezetés egyre inkább politikai prioritássá válik a világ számos kormánya számára.
 
Európában, Kínában, Japánban és Észak-Amerikában már javában zajlanak a kutatás erőfeszítései,  hogy ne csupán az 5G-alkalmazások és szolgáltatások terén, hanem a globális szabványokat tartalmazó technológiák fejlesztésében is vezető szerepet töltsenek be.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.