2022. 09. 14. - 11:30

Űr-kompatibilis 5G kísérleti projektben vesz részt az ESA

Űr-kompatibilis 5G kísérleti projektben vesz részt az ESA

Egyedülálló űr- kompatibilis 5G kísérleti projektben működik együtt az ESA együttműködik a OneWeb-el.

Az egymással való folyamatos kapcsolattartás lassan minden területen kulcsfontosságú - függetlenül attól, hogy hol tartózkodunk a Földön -, a vezető nélküli autóktól a távoli egészségügyig, az elektronikusan támogatott kereskedelemig, a távoktatásig és a távmunkáig.
 
Az ilyen kapcsolatok fenntartása nem csupán a következő generációs földi 5G hálózatokon, hanem a műholdakon is múlik, hogy létrehozzák az összeköttetést, amennyiben az emberek és az eszközök nehezen elérhető helyeken vannak.
 
Az ESA most összefogott a OneWeb műholdas kommunikációs vállalattal, a Surrey Egyetem 5G Innovációs Központjával és a CGI-vel, a világ egyik legnagyobb informatikai és üzleti szolgáltató cégével, hogy egy űrben használható 5G-hálózatot mutasson be, amely alacsony hőmérsékleten teszteli a műholdak integrációját, valamint a földi mobil 5G hálózatokat. Olvasd el: Az 5G az Ipar 4.0 igazi motorja
 
Egyedülálló űr- kompatibilis 5G kísérleti projektben működik együtt az ESA együttműködik a OneWeb-el
Egyedülálló űr- kompatibilis 5G kísérleti projektben működik együtt az ESA együttműködik a OneWeb-el
 
Az 5G kísérleti tesztprojekt az ESA Sunrise Partnership Project részét képezi, s az Egyesült Királyság Űrügynökségének támogatásával készül.
 
A konzorcium szeretné továbbfejleszteni, miként tudnak az alacsony Föld körüli pályán lévő műholdak gyors és nagy sávszélességű kapcsolatot biztosítani azokon a területeken, amelyeket jelenleg lehetetlen elérni hagyományos földi szolgáltatásokkal. Olvasd el: Minden városban és városi területen van 5G-bázisa Kínának
 
„Egy interoperábilis, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdas kommunikáció és mobil 5G hálózat létrehozása kritikus fontosságú ahhoz, hogy mindenütt elérhető, megfizethető, gyors és konzisztens kapcsolódási élményt biztosítsunk a vállalkozások, a felhasználók és a kormányok számára” – mondta el Massimiliano Ladovaz, a OneWeb műszaki igazgatója. 
 
„Örülünk tehát ennek a lehetőségnek, mert tesztelhetjük a globális 5G-kapcsolat jövőjét a OneWeb hálózaton keresztül. Tehetséges partnereinkkel, valamint az ESA és az Egyesült Királyság Űrügynökségének támogatásával ez a pilot fontos lépése küldetésünknek, melynek célja, hogy összekapcsoljuk az embereket bárhol - a szárazföldön, a tengeren és a levegőben, lehetőséget adva nekik, hogy teljes potenciáljukat kiaknázhassák. Akár a bolygó legtávolabbi pontjain is” – fogalmazott az igazgató.
 
„A műholdrendszerek kulcsfontosságúak az 5G szolgáltatások számára, s egyre jobban integrálódnak a kommunikációs hálózatokba, ahogy az 5G-n túl a 6G felé haladunk a költséghatékony megoldások terén” – mondta Rahim Tafazolli, Regius professzor és a Surrey Egyetem Kommunikációs Intézetének vezetője. 
 
Hozzátette: a Surrey Egyetem 5G és 6G Innovációs Központja örömmel vesz részt az 5G kísérleti projektben, amely kulcsfontosságú hálózati funkcionalitást, innovációt és tesztelési lehetőségeket biztosít – azon, folyamatban lévő stratégia részeként, mellyel továbbra is a hálózatépítés és a műholdas kutatás és szakértelem élvonalát képviselhetik. 
 
„A teljesen integrált 5G hibrid hálózatok mindannyiunk számára a mindenütt jelen lévő, zökkenőmentes és nagy sebességű kapcsolat ígéretét jelentik. A mobilplatformok egyedi kihívásnak számítanak a jövőkép megvalósításában, ami hihetetlenül fontossá teszi az olyan projekteket, mint az 5G pilot. A CGI-nél élen jártunk ezen összetett integrált hálózatok megvalósításában és nagyon várjuk, hogy világszínvonalú partnereinkkel együtt dolgozhassunk a kihívások további kezelésén, illetve piacra vihessük ezeket a valódi változást hozó képességeket” – jegyezte meg Shaun Stretton, a CGI egyesült királyságbeli űrirányítási és információs megoldásokért felelős vezető alelnöke.
 
„Az ESA az 5G/6G innováció élvonalába tartozik, támogatja az ipart és a tudományos életet, hogy a digitális átalakulási verseny világbajnoka lehessen. Az ESA Sunrise Partnership Projektje a legjobb eszköz a zavaró kapcsolati kísérletek validálására, űrbeli és földi infrastruktúrákon keresztül, a OneWeb, a Surrey Egyetem és a CGI együttműködésében” – mondta Elodie Viau, az ESA távközlési és integrált alkalmazásokért felelős igazgatója.
 
Hozzátette: az ESA továbbra is dícséri az európai és kanadai űripar és a tudományos körök kiválóságát, kitolja a technológiai határokat és új kereskedelmi szolgáltatásokat készít a polgárok számára.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.