2009. 05. 12. - 06:50

Alfa Romeo MiTo GTA

Alfa Romeo MiTo GTA
GTA, Gran Turismo Alleggerito: történelmi és híres védjegy világszerte. Ennek mai és modern értelmezése vezette a mérnököket az Alfa Romeo MiTo GTA Concept tervezésekor.
Tekintse meg az Alfa Romei MiTO GTA videóját!


A fő cél a tömegcsökkentés és ezzel a lehető legjobb tömeg/teljesítmény arány elérése volt. Így nem meglepő, hogy ultrakönnyű anyagokat - a hátsó spoilernél a teljes tetőnél és a külső visszapillantó tükrök borításainál szénszálas műanyagot, a fékrendszer a felfüggesztés és a vázszerkezet egyes elemeinél pedig teherbíró, de könnyű alumínium ötvözeteket - használtak.

A sorozatgyártású MiTo karosszériát alaposan áttervezték: megmaradt a kiemelkedően jó torziós merevség (ez a sportos vezethetőség és a futómű hangolás elengedhetetlen alapfeltétele), de rengeteg szerkezeti részlet átalakult. A „diéta" nem csupán a tömegcsökkentés miatt volt szükséges, a tömegközéppont minél alacsonyabbra szabása a kezelhetőség és a megengedhető kanyarsebességek növelése, s az ívmeneti stabilitás javítása okán is fontos. Az autó felszereltsége is a sportos használathoz legfontosabb kiegészítőkre, berendezésekre koncentrál. Végül, de nem utolsósorban a tökéletes tömeg/teljesítmény arányhoz különleges szerkezeti megoldásokkal megtervezett motort építettek a mérnökök. Így tökéletes tömeg/teljesítmény hányadosával az Alfa Romeo MiTo GTA Concept minden szempontból megfelel az Alfa tökéletes sportautókkal szemben támasztott elvárásainak. A formák érzékenyek, modernek, de sosem túlzóak, vagy tolakodók. Első pillantásra jól látható rajtuk az Alfa Romeo gének hordozta sportautó-fejlesztés serkentő inspiráció, és az elkötelezettség.

 

Alfa Romeo MiTo GTA

Alfa Romeo MiTo GTA - Igazi sportautó

 

1,75 literes, 240 lóerős turbós benzinmotor: az Alfa Romeo MiTo GTA Concept sportos szíve

Mindenki jól ismeri az olasz ipar egyedülálló motorépítő képességeit. A mérnökök elhivatottságának és hosszú évek alatt kialakult hozzáértésének, megszerzett tapasztalatainak eredményeként valódi kincsek jöttek létre az olasz márkák tervezőasztalain. Így nem kérdéses, hogy az FPT (Fiat Powertrain Technologies) mérnökei által megrajzolt új motor magában hordozza a híres, és versenypályákon is sikeres Twin Spark és V6 gépekkel megszerzett tapasztalatokat. Minden mérnök, akit megérintett már a versenypályák szellemisége, jól tudja, hogy a jövő kihívásaival kötelező szembe néznie.

 

A MiTo GTA Concept motorja pontosan így készült, a modern benzinmotorok előremutató műszakiságával: közvetlen benzinbefecskendezés, szívó- és kipufogó oldali változó szelepvezérlés, turbó és különleges motorirányító elektronika. Így teljesítményjellemzői összevethetők a mai 3,0 literes szívómotorokéval, miközben fogyasztása, környezeti terhelései, és nem utolsósorban üzemeltetési költségei az átlagos négyhengeresekének megfelelő színvonalúak. A motor tökéletesen működik együtt az Alfa Romeo egyedi D.N.A. rendszerével, amellyel a vezető kedve és hangulata szerint szabályozhatja az autó egyes alrendszereinek (kormányzás, futómű) működését, a legnagyobb biztonság s ugyanakkor a lehető legélvezetesebb vezethetőség érdekében.

 

Alfa Romeo MiTo GTA

Alfa Romeo MiTo GTA - Sportos megjelenés

 

Stílus és áramvonal: tiszta sportosság és fejlett technológiák

Egyesíteni a praktikus háromajtós mindennapi használhatóságát a „versenykövetelményekkel", ez volt a fejlesztőcsapat legfőbb célja. Az áramlástani kutatások alapvetően meghatározták a technikai megoldásokat és természetesen az autó formájának kialakítását. A feladat különösen összetett volt: a légellenállás javításán (így a fogyasztás csökkentésén) kívül ügyelni kellett a leszorító erőkre (tapadás, és irányíthatóság) és a motortérbeli áramlásokra (a nagyteljesítményű motor hűtésére, hő háztartására) is.

 

Az autó orrának képét így nem meglepő módon a nagy légbeömlők határozzák meg, ezek a motor „lélegeztetéséhez" és a motortér szellőztetéséhez is szükségesek. Új rajzolatú a híres Alfa hűtőmaszk, a jelvény a motorháztetőre került, és a lökhárító is friss rajzolatú. A motorháztető szélvédő felőli végét úgy alakították ki, hogy elterelje a légáramlatokat az ablaktörlőkről, így javítva a légellenállást. A bi-xenon fényszórók házait és tükreit különleges bevonó eljárással sötétítették, mert így elkerülhetők a nemkívánatos tükröződések. Mindezek a megoldások együtt adják az orr határozott karakterét, amelynek sportosságát a technikai megoldások és a fényhatások is kiemelik. Így együtt közvetítve a klasszikus Alfa Romeo képet, minden korábbinál kifinomultabb módon.

 

Oldalnézetben az új - a 8C Competizione vonásait idéző - hűtőlevegő nyílások ragadják meg a tekintetet, ezekbe ágyazták az oldalindexek villogóit is. A küszöbök oldalspoilerei nem csak az autó oldala mellett, de a padlólemez alatt is kisimítják az áramlásokat. A MiTo GTA Concept motorjának ereje 19 colos, igényes kokillaöntéssel készített, ellenáramú légcsatornás könnyűfém felnikre húzott sportos gumikeverékű abroncsokon át, jut az útra. A nagy tárcsák mögött, a fékek is hatásosan hűlnek. Az autó hátulját is átrajzolták, az áramlások okozta veszteségek csökkentése érdekében. A hátsó lökhárítóba leszorító-erő növelő levegőnyílást vágtak, a két nagyátmérőjű kipufogóvég ennek közepéből néz hátra, az erő és a teljesítmény kifejezőjeként. A csomagtér ajtaja is vadonatúj, szénszálas szerkezetű, a felső részén és az oldalain kiszélesedő spoiler is ebből nő ki. Amint az a versenyautóknál általában szokásos a legfontosabb, finoman kidolgozott részleteket a lemezruha alatt találjuk a MiTo GTA Concept esetében is.

 

A padlólemez és az autó aljának kialakítására különös figyelmet fordítottak a tervezők. A szükséges leszorító erő elérése érdekében a padló hátsó része teljesen sík, a keresztben beépített hátsó kipufogódob pedig közvetlenül a hátsó lökhárító levegőnyílásaihoz simul. Különös figyelemmel választották és alakították ki a padlólemez alatti alkatrészeket, az autó hasa alatti légáramlást pedig műanyag terelőlapok segítik, csökkentve a légellenállást és vele a fogyasztást, de növelve a nagysebességű stabilitást. A színválasztás sem átlagos: a különleges „Tricento" fehér kiemeli a karosszéria finom vonalait és különleges részletmegoldásait, minőségi anyagait.

 

Út közben

Alfa Romeo MiTo GTA - Élmény vezetni

 

Fejlett futómű, kiemelkedő kezelhetőség

A MiTo GTA futóművét úgy tervezeték meg, hogy a vezető mindig, és minden körülmények között tökéletesen uralhassa autóját; a versenypályán éppúgy, akár nedves, és csúszós közúton. A MiTo eleve kiemelkedő képességeit és tulajdonságait továbbfejlesztve a futómű-tervező csapat rengeteg egyedi és különleges megoldással állt elő. A felfüggesztések és a karosszéria megerősítésén kívül a futómű alapbeállításait is alaposan átszerkesztették, a hasmagasság 20 mm-rel csökkent a szériakivitelhez képest.

 

Az első futómű lengőkarjai könnyűfémből készültek, hátul pedig a rendszer rugalmas elemeit (szilentblokkok, csuklók) alakították át. A kormányzás a korábbinál közvetlenebb és pontosabb lett, így a vezető minden eddiginél határozottabb visszajelzéseket kap az útról. Az Alfa Romeo D.N.A. rendszerével a felfüggesztés beállításai és a kormányzás paraméterei is - egyetlen gombnyomással - személyre szabhatók, a tökéletes kezelhetőség érdekében az Alfa új, szabályozható lengéscsillapítást fejlesztett ki a tanulmányhoz. A munkához a Magneti Marelli nyújtott segítséget, a tervezésben, a két cég alaposan kihasználta a versenypályákon szerzett sokéves tapasztalatait.

 

Az új lengéscsillapítókkal a rendszer minimálisra csökkenti a karosszéria lengéseit a legkeményebb igénybevételek közepette is. Így mindig tökéletes a biztonság, a kényelem, és a kezelhetőség. Az új rendszer rengeteg paraméterrel dolgozik: a hátsó felfüggesztés automatikus, gyorsulásarányos felkeményítésével képes csökkenteni az orr, gyorsításkor érezhető felemelkedési hajlamát, így erős gyorsítások közben is tökéletesen tapadnak az első kerekek, és a kormányzás is kellően közvetlen marad. A felfüggesztés hasonlóan képes együttműködni a kormányzással és a fékekkel is, növelve az autó fékezési és gyors irányváltások során érezhető stabilitását. A szerkezet számítógépe magától felismeri a vezetési helyzeteket és az útfelülethez is képes alkalmazkodni, úgy, hogy beépített algoritmusai közül mindig az adott szituációnak leginkább megfelelő csillapítási beállítást választja ki.

 

A nagyteljesítményű számítógéppel és a csillapítók olajáramlását szabályozó mágnesszelepek gyors átállításával, a beavatkozás a másodperc tört része alatt végrehajtható, a vezető közreműködése nélkül. Az új futómű a sofőr tökéletes társa az autó sportos képességeinek kihasználásában, ugyanakkor komfortos, és kellemes partner a mindennapok közútjain. „Sky-hook" üzemmódban a beállítások a lehető legnagyobb komfortot, és az utastér tökéletes rezgésmentességét célozzák. Mindezekkel az új felfüggesztés tökéletesen képes alkalmazkodni nem csak a körülményekhez, de a vezető igényeihez is.

 

A vezető és a futómű között az Alfa D.N.A. rendszer teremt kapcsolatot, vele a már említett beállításokon túl a futómű-geometria is könnyen szabályozható. A D.N.A. három üzemmódot ismer, a vezető a Dynamic (sportos vezetéshez), a Normal (mindennapokra), és az All Weather (nedves, csúszós útviszonyokhoz) beállítások közül választhat. Az aktív futómű az autó valamennyi dinamikai paraméterét képes megváltoztatni: együttműködik a motorirányító számítógéppel, a műszerfal elemeivel, a VDC-vel (Vehicle Dynamic Control: menetstabilizáló elektronika) az elektromos rásegítésű kormányművel és természetesen a lengéscsillapítással. Dynamic állásban a kormányzás rásegítő ereje lecsökken, a lengéscsillapítók pedig felkeményednek.

 

A fékrendszer is alaposan átalakult, az alapváltozatokhoz képest, a fékeket megerősítették, hogy megfeleljenek a sportos használat támasztotta követelményeknek. Részletmegoldásai a márka kőkemény sportautóiból származnak. Az eloxált féknyergek négydugattyúsak, rajtuk a sportosság garanciájaként a GTA felirattal, és a híres Bergamo-i fékspecialista, a versenysportban hírnevet szerzett Brembo nevével. A féknyergeket az Alfa Romeo és a Brembo közösen tervezte. Az Alfa Romeo Style Center formáinak segítségével a Brembo vadonatúj alumínium nyergeket fejlesztett ki, az öntöttvas féktárcsák dupla falúak és belső hűtésűek. Szerkezetük is különleges: a tárcsák agya könnyűfém, csak fékező felületük vas. A kétféle anyagot különleges, szabadalmaztatott öntési eljárással egyesítik, az eredmény 15-20% közötti tömegcsökkenés a hagyományos tárcsafékekhez képest, hatásosabb hűtés és ebből adódóan jobb fékteljesítmény. E koncepció tökéletesen illik a GTA építés könnyűszerkezetes irányvonalába: a vasöntvény jó hőtűrő, az alumínium pedig könnyű. Az új fék működése is újszerű: hidegen pontosan úgy működik, mint a hagyományos tárcsafékek, melegen azonban - amikor anyagai finoman meglágyulnak - azoknál sokkal nagyobb fékteljesítményre képes. A GTA Concept úthoz ragasztásában a Pirelli különleges, egyedi fejlesztésű, új keverékű abroncsai is segítenek.

 

Oldalról

Alfa Romeo MiTo GTA - Kiemelkedő kezelhetőség

 

Technikás, mégis egyedi beltér

A GTA Concept utasterének hangulatát a két határozott oldaltartású, könnyűszerkezetes elő ülés határozza meg. A sportosságot a belső sötét színű anyagai is erősítik. A színválasztás egyéb szempontok alapján sem véletlen: nagy sebességű autózásnál különösen fontos, hogy az utastér elemei véletlenül se keltsenek a vezetőt zavaró fényreflexiókat. A sofőr látómezejébe eső felületek így mind matt feketék, de a többi részlet is erősen „sportgép hatású". A négypontos első biztonsági övek bekötési pontjait a hátsó bukókeretre erősítették, a csomagok fékezéskori utastérbe nyomulását pedig háló akadályozza meg. A beltér hátul is sportos, itt külön rekeszek várják például a bukósisakokat.

 

A padlóborítás is új, a vezető lábtere kárpitozatlan, aluburkolatú koptatópaddal, GTA logóval, a padlókárpit gumibetétein az autó gumiabroncsainak mintázata köszön vissza. A padló- és a tetőkárpit, akárcsak a tetőoszlopok burkolata igényes Alcantara, varrásai pirosak, ahogy az autó összes többi kárpitelemén is. A kifejezetten a tanulmányhoz tervezett alubetétes belső légbeömlők tökéletesen ötvözik a formát a funkcióval. A tervezők különös figyelmet fordítottak a kormányra, formáját ergonómiai tanulmányok alapján alakították ki, ügyelve a fogásra és a kényelmes, pontos irányíthatóságra. A műszerek rajzolata is új, a sebességmérő skálázása 300 km/óránál ér véget. A váltógomb ugyancsak egyedi, tervezői szándéka szerint egyszerre tükrözi az Alfa Romeo műszaki értékeit, és technikai kifinomultságát. A 8C Competizionét idéző, tapadásjavító gumibetétes, és szupersportos GTA pedálok anyaga matt alumínium.

 

RadioNav és sportautós vezetői hely

Az Alfa Romeo és a Magneti Marelli különleges RadioNav navigációs rendszert készített, kifejezetten a GTA Concepthez. Ennek színes folyadékkristályos kijelzőjén a hagyományos navigációs adatokon és nézeteken túl az autó menetdinamikai adatai is megjeleníthetők. A D.N.A. rendszer átállításakor a képernyőn mindig megjelenik az aktuális beállítás az összes éppen beállított paraméterrel együtt. A képen a turbónyomás, a motorolaj hőmérséklete és a pillangószelep pillanatnyi állása is látható. A GTA Concept képességeit hangsúlyozandó a kijelzőn az autó lassulási értékei is megjeleníthetők, sőt ezek az adatok el is tárolhatók, és később elemezhetők. A tanulmány különleges műszereivel is a vezető azon érzését és meggyőződését erősíti, hogy komoly sportgépet dirigál.

 

(Forrás: alfaromeo.hu)

 

Márkafüggetlen Autó Online

 

 

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

További autós híreink->

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.