2017. 12. 14. - 09:22

Ne próbálkozzunk otthon a futómű javítással!

Ne próbálkozzunk otthon a futómű javítással!
Bár sokan éreznek magukban valamilyen megmagyarázhatatlan késztetést arra, hogy autóikat mindenféle szaktudás nélkül bütykölgessék, van néhány olyan eleme az autónak, amit tanácsos nem piszkálni. 
Ilyen speciális rész a fék, a motor, a váltó és a futómű is. Talán még nem kell szervizbe rohanni, ha gumicseréről van szó és legtöbben még a gyertyákat is gond nélkül kicserélik segítség nélkül. Az ablaktörlő és az égő cseréjét pedig még a teljesen műszakilag analfabéta egyének is képesek önmaguk megoldani.

Azonban nem szabad minden körülmény között túlbecsülnünk magunkat, amiért esetleg egy ékszíjcserét követően önkéntes autószerelőnek kiáltanánk ki magunkat. Van, amihez nem csak, hogy szaktudásra van szükség, de megfelelő sok százezer forint értékű berendezésekre, mérő műszerekre és megfelelő autószerelő műhelyre, ahol minden körülmény adott, hogy egy autó teljes átvizsgáláson és javításon eshessen át. Ilyen speciális szerelést igényel a futómű meghibásodása is, amit felelőtlenség lenne otthon a kis garázsunkban vagy az udvaron ön kezűleg megjavítani.

A meghibásodott futómű biztos jelei

Nem minden rejtett meghibásodása vehető észre az autónak egyértelműen, de a futómű meghibásodásának több jele is lehet. Ezekre jobb, ha figyelünk ugyanis ha időben észrevesszük és javíttatjuk a hibát, nem csak további költségektől de akár egy balesettől is megóvhatjuk magunkat és a családunkat. Előjele lehet a meghibásodott futóműnek, ha furcsa, kattogó hangot hallunk az autó futóműve felől esetleg egyik vagy mindkét irányba elhúz a kormány. Az is a futómű hibájára adhat okot, ha a gumikat megfigyelve, azt tapasztaljuk, hogy irreálisan kopnak, akár mindkét akár csupán az egyik oldalon.

Az autó futómű problémáját egy tucat alkatrész meghibásodása is okozhatja, így ránézésre igen ritkán tudjuk megállapítani, mi a baj. Ehhez az autó megbontása szükséges. Rejtett probléma lehet a gömbfejek, a szilentek vagy a kormánymű meghibásodása, aminek a szerelése otthoni körülmények között szinte kivitelezhetetlen. Ha futómű meghibásodásra gyanakszunk az előjelek és a szemrevételezés után, akkor inkább keressünk, fel egy megbízható szakembert mintsem saját kezűleg próbáljuk meg orvosolni a problémát, még nagyobb gondokat okozva ezzel.

Az otthoni futómű szerelés 99%-ban rosszul végződik!

Sokan próbálkoznak az intések ellenére is otthon belekontárkodni az autó futóművébe, gondolván képesek szakképesítés nélkül is megjavítani azt. Azt javasoljuk, hogy még az egyértelmű jelek ellenére sem tanácsos piszkálni a hibás futóművet otthon, hanem azonnal keressük fel egy szakember segítségét, akik szakszerűen fogják az autó futómű problémáit kezelni.

Otthon ugyanis nem állnak rendelkezésre azok a műszerek, szerszámok és műhely körülmények, amik egy profi szervizben megtalálhatóak.

A futómű beállításoknak sokszor milliméteres pontossággal kell igazodniuk, ezeket pedig szerszámok és műszerek nélkül lehetetlen még szakértői szemmel is megállapítani, szaktudás nélkül pedig lehetetlen.

Másfelől sok beállítás teljesen egyedi minden járműtípusnál, így ebben az esetben ne bízzuk magunkat egy „Csináld magad” Youtube videóra, hanem forduljunk szakmai segítségért a metaautoszerviz.hu munkatársaihoz, akik felkészülten képesek szakszerű segítséget nyújtani.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.