2020. 11. 10. - 12:15

5 mód, amivel a közösségi média a gyermek mentális egészségét befolyásolja

5 mód, amivel a közösségi média a gyermek mentális egészségét befolyásolja

A közösségi média napjainkban a mindennapok része. Sajnos, ennek vannak jó és rossz oldalai – a gyermekünkre nézve is. Lássuk, hogyan befolyásolja őt és miként tudunk neki segíteni.

A közösségi média hatása a felnőttekre nézve is jelentős – nemhogy a gyermekekre, tinédzserekre. Több módon is befolyásolja őket. Ezen keresztül osztunk meg információkat és kommunikálunk másokkal, ezért egyszerűbbé tette életünket – ugyanakkor veszélyeknek is kitesz, ahogyan a gyermekeinket is.
 
Sok fiatal használja a közösségi médiát és oszt meg információkat, anélkül, hogy teljesen tisztában lenne annak veszélyes következményeivel. Ez pedig gyakran vezet kiboruláshoz, szorongáshoz, de zaklatás áldozataivá is válhatnak.
 
Milyen veszélyekkel kell tisztában lennünk?
 
1.Szorongás: a legtöbb tini nyomást érez, hogy tökéletes képet mutasson magáról, a legjobb felvételt teszi fel magáról, s azonnal reagál az online üzenetekre. A közösségi média azonban sokakat arra késztet, hogy valóban az őszinte véleményüket írják. A tinédzser egyszercsak azt veheti észre, hogy cikizik, bántják, megjegyzéseket tesznek rá, szóbeli bántalmazás áldozatává válik. Mindez komoly szorongáshoz vezet.
 
A fiataloknak is tisztában kell lenniük a közösségi média veszélyeivel
A fiataloknak is tisztában kell lenniük a közösségi média veszélyeivel
 
2.Alváshiány: a Journal of Youth szaklapban megjelent kutatás szerint a közösségi média használata hatással lehet a fiatalok alvási szokásaira. Úgy érzik, tovább kell fennmaradniuk, csak hogy lássák, mit posztolnak a barátaik. Ez alváshiánnyal járhat, ami pedig hangulatingadozásokhoz vezet, nem beszélve az egyéb egészségügyi problémákról, depresszióról, elhízásról és egyebekről.
 
3.Internetes zaklatás: a tinik jó része válik zaklatás áldozatává. A számítógépes zaklató technológiát alkalmaz egy személy zaklatására és áldozattá tételére, s ezzel komoly depresszióba, szorongásba taszítja a másikat, akinek öngyilkossági gondolatai is lehetnek.
 
4.Irigység: a közösségi média sokaknak gyakorlatilag csak a jó oldalát mutatja meg. A fiatalok közül sokan úgy érzik, a másik élete érdekesebb, izgalmasabb, sőt ő sokkal jobb és szebb, mint ők.
 
Miközben ez a növekedésüket kevésbé befolyásolja, fejükben pusztítást okozhat. Nagyon fontos megértetni gyermekünkkel, hogy ne hasonlítgassa magát másokhoz, s különbenis, amit a közösségi oldalon lát, sok esetben csak egy máz. Ha nem segítünk neki, könnyen önbizalomhiányos és boldogtalan lesz.
 
5.A kommunikáció hiánya: noha a közösségi média remek hely az emberekkel való kapcsolattartásra, cseppet sem azonos azzal, amikor valakivel négyszemközt beszélgetünk.
 
A tinédzserek hajlamosak állandóan a telefonjukat bújni, s meg is feledkeznek olykor a körülöttük levő világról. Lehetséges, hogy online jól elbeszélgetnek valakivel, ám fontos odafigyelni, nehogy a valódi élettől és személyes kapcsolatoktól eltávolodjanak. Ha ezt megengedjük, igen rosszul járhatunk.
 
6.Mit tehet a szülő?
 
Ha jó példát akarunk mutatni, érdemes a telefont és az elektronikus eszközöket magunktól is távol tartani, amikor a gyermekkel közös programot csinálunk. Szülőként nagyon is fontos tudatosnak lenni – a technológiával kapcsolatban is. Azt is kövessük nyomon, mit néz a gyermek és vezessünk be szabályokat.
 
Vonjuk be a gyermeket inkább a házi tevékenységekbe, játsszunk közös játékokat, kínáljunk neki alternatívákat az online játék helyett.
 
Legyen otthon technológia-mentes környezet, limitáljuk a gyermek képernyő előtt töltött idejét.
 
Végezetül, fontos, hogy a fiatal maga is megértse a sok számítógépezés és közösségi média káros hatásait, amely még az egészségét is negatívan befolyásolhatja.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.