2020. 09. 01. - 12:30

5 tipp a gyermek kreatív fejlesztésére, ha otthon kell maradnia

5 tipp a gyermek kreatív fejlesztésére, ha otthon kell maradnia

A koronavírus-járvány még nem ért véget, ám nemcsak erre az időszakra érvényesek az alábbi tanácsok. Hogyan fejleszthetjük gyermekünk kreatív gondolkodását, ha otthon kell elfoglalnia magát?

Napjainkban, amikor a gyermekek több időt töltenek beltérben és otthon, a kreatív gondolkodás fejlesztése bizony komoly fejtörést okoz – akárcsak az, milyen érdekes játékokat játszhatnak a kertben, amennyiben van udvar.
 
A gyermekek képernyő előtt töltött idejét kétségtelenül növelte, hogy a karantén idején a lakásba szorultak. Ez azonban nem tesz jót sem egészségüknek, sem a szemüknek. Ha el akarjuk terelni a lurkók figyelmét az elektronikai eszközökről, vonjuk be őket kreatív tevékenységekbe.
 
Tévedés, hogy a kreativitás velünk született dolog – a szülők és a tanárok egyaránt hozzájárulhatnak a gyermek kreativitásának fejlesztéséhez. A kreativitás segít rugalmasabbnak lenni és jobban megoldani a problémákat.
 
A kreativitást a zenélés is fejleszti
A kreativitást a zenélés is fejleszti
 
Lássuk, milyen kreatív gondolkodást fejlesztő tevékenységeket vethetünk be!
 
1.Figyeljük az eget és "fedezzük fel az űrt” a csemetékkel
 
Az űr felfedezése mindenkit izgalomba tud hozni – korosztálytól függetlenül. A világűr remek módszer a gyerekek kreativitásának stimulálására. Az idegenekről szóló elméletek és az űrhajósok történeteinek megosztása is kitűnő módja annak, hogy a gyerekeket bevonjuk a témába és felkeltsük érdeklődésüket, fejlesszük fantáziájukat az univerzummal kapcsolatban.
 
2.Tegyünk róla, hogy a lurkóknak emlékezetes élményeik legyenek
 
Legyen szó ünnepségéről, születésnapjáról vagy évfordulóról, a gyerekek élvezik azokat a legjobban, s jelenlétük is emlékezetessé teszi az eseményt.
 
Ha hamarosan lesz valamilyen ünnep otthon, érdemes a vásárolt ajándékok helyett saját készítésűeket előállítani otthon. Az ilyesmi rendkívüli módon fejleszti a lurkók kreatív gondolkodását. Érdekes ötletekkel állhatnak elő. Mellette a gyerkeek érzelmileg is sokat fejlődnek.
 
3.Főzzünk a gyermekekkel karantén idején
 
A közös főzés is kiváló módja annak, hogy fejlesszük a csemeték kreatív gondolkodását – vonjuk be őket a könnyebb feladatokba! Hozzájárulunk ahhoz, hogy megtanulják kreatívan megoldani a problémákat, s megtanulják az alapvető „túlélési képességeket” is, amely életük későbbi szakaszában is segítségükre lesz. Abban szintén segít, hogy jobban be tudják osztani az idejüket.
 
4.Tanítsuk meg őket zenélni
 
Ha a szülő jól játszik valamilyen hangszeren, vétek lenne ezt megtagadni a gyermektől. Még zeneórára is beírathatja. A zene remek módja a kreativitás fejlesztésének – bizonyított tény, hogy a zenei oktatás segít a kognitív képességek, így a memóriában és a nyelvi fejlesztésben.
 
5.Legyen a családdal töltött idő kreatív
 
Az olyan játékok, mint például a szókirakó könnyen megteremthetik a kreatív otthoni környezetet.
Az efféle foglalatosságok arra késztetik a csemetét, hogy használja az agyát, javítsa kognitív képességeit. A Monopoly-szerűek is elősegíthetik a gyermekek kreatív gondolkodását, lehetővé téve számukra a problémák megoldását és döntések meghozását.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.