2020. 12. 01. - 12:15

A későbbi iskolakezdés csökkentheti a migrén esélyét?

A későbbi iskolakezdés csökkentheti a migrén esélyét?

A középiskolás diákok migrénjét mérsékelheti a későbbi iskolakezdés – állítja egy új tanulmány. Ha ugyanis a napot nem kezdik olyan korán, van esély a fájdalom csökkentésére.

Ha később kezdik a napot a migrénes középiskolások, az segíthet a fájdalom mérsékelésében – áll a The Journal of Head and Face Pain folyóiratban megjelent tanulmányban.
 
Kiderült, hogy azok a gyermekek, akiknek a napja 8:30-kor kezdődött, több migrénes napról számoltak be - átlagosan 7,7-ről -, mint akik később kezdték az iskolát. Utóbbiak esetében legalább 3 nappal kevesebb volt a fejfájás miatti gyötrődés – emelték ki a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) kutatói.
 
A szakemberek az eredményeket részben a középiskolások természetes testórájának tulajdonították, amely hajlamos a későn ágyba kerülő, korán felkelő szokásokat favorizálni.
 
A migrén komolyan sújthatja a középiskolásokat is
A migrén komolyan sújthatja a középiskolásokat is
 
„A bizonyítékok arra utalnak, van összefüggés az alvás és a migrén között” – mondta dr. Amy Gelfand, aki az UCSF Benioff gyermekkórházainak Gyermek fejfájás gyógyászati programjának a munkatársa.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a középiskolás korú gyermekek 8-12 százaléka szenved migréntől.
 
Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia azt javasolja: az elemi- és középiskolák ne kezdjék a tanítást reggel fél 9 előtt - a Betegségmegelőzési és Kontroll Központ beszámolója szerint azonban az állami közép- és középiskoláknak csupán 18 százaléka követi az ajánlást.
 
2019-ben Kalifornia volt az első amerikai állam, amely intézkedett, hogy az iskolák legkorábban reggel fél 9-kor nyissanak - a menetrend kiigazítása 2022-ben kezdődik.
 
A tanulmány egyébként ezer, a kritériumoknak megfelelő migrénes fejfájással küzdő diákot vizsgált a 9-12. osztályosok között, akik egy rövid felmérést töltöttek ki.
 
Ennek alapján a fejfájással járó napok átlagos száma havonta 7,7 volt azoknál, akiknek iskolai napja reggel 8:30 előtt kezdődött, s havonta 4,8 nap volt a később kezdő csoportnál.
 
A hatás nagysága e tanulmányban hasonló a migrénmegelőző gyógyszerek vizsgálatánál tapasztaltakhoz – jegyezte meg Gelfand.
 
Hozzátette: egy topiramát (más néven Topamax) és placebóval végzett vizsgálat során epizodikus migrénben szenvedő, 12-17 éves fiataloknál a gyógyszert szedőknek átlagosan 2 migrénes napjuk volt az elmúlt hónapban - szemben a 3,5 migrénes nappal a placebót alkalmazók esetében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.