2020. 07. 21. - 12:40

A kevés alvás a gyermek mentális egészségét veszélyezteti

A kevés alvás a gyermek mentális egészségét veszélyezteti

A szülők egy része engedékenyebb, a másik kevésbé –A kellő mennyiségű alvás dolgában azonban fontos szigorúnak lenni. Ha a gyermek nem alszik eleget, mentális egészsége bánhatja.

Ha azt szeretnénk, hogy csemeténk mentálisan fitt legyen, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű alvásáról! Az elégtelen pihenés számos módon befolyásolja a gyerekek érzelmi egészségét is.
 
Amennyiben alvási rendellenességgel küzdünk, többféle krónikus problémával nézhetünk szembe, beleértve a szívbetegséget, diabéteszt és a stroke-ot.
 
Az alvás a gyermekek számára is nagyon fontos - ők is ki vannak téve komoly egészségügyi veszélynek, amennyiben nem alszanak eleget. Megfelelő növekedésükhöz és fejlődésükhöz elengedhetetlen a kielégítő pihenés.
 
A Houston-i Egyetem kutatóinak új vizsgálata megállapította, hogy az elégtelen alvás számos módon hatással van a gyerekek érzelmi egészségére is – ezt 53 csemete tanulmányozása során derítették ki, akik 7-11 évesek voltak és több mint egy héten át tanulmányozták őket.
 
A megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos egy gyermek számára (is)
A megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos egy gyermek számára (is)
 
A Journal of Child Psychology and Psychiatry szaklapban közöltek alapján a gyerekek kétszer végezték el a laboratóriumi érzelmi értékelést, egyszer egy egészséges alvást követően, majd pedig úgy, hogy két éjszaka során is zavaró körülményekkel nem hagyták őket megfelelően aludni.
 
A kutatók megfigyelték, más a módja annak, ahogyan a kialvatlan csemeték megtapasztalják, szabályozzák és kifejezik érzelmeiket. Az érzelmek szubjektív értékelésén túl a kutatók összegyűjtötték a légzés sinus aritmiákat (a szívvel összefüggésbe hozható érzelem-szabályozás nem invazív indexét) és az objektív arckifejezéseket.
 
Az érzelmek szubjektív jelentésein alapuló tanulmányok kritikus fontosságúak - ám ezek nem sokat árulnak el azokról a konkrét mechanizmusokról, melyek révén az elégtelen alvás növeli a gyermekek pszichiátriai betegségeinek kockázatát.
 
Az eredmények alapján megállapítható, hogy a rossz alvás fokozza a társakkal kapcsolatos problémákat.
 
A kutatócsoport kiemelte a tanulmány azon részeit, amelyek megmagyarázzák, miként hathat ki a rossz alvás a gyermekek mindennapi társadalmi és érzelmi életére.
 
A pozitív érzelmek megtapasztalása és kifejezése elengedhetetlen a gyermekek barátságainak kialakulásához, az egészséges társadalmi interakcióhoz és a hatékony megküzdéshez.
 
Azok a gyerekek, akik keveset alszanak, több problémák élnek meg a társaikkal kapcsolatban.
 
A tanulmány másik fontos megállapítása az, hogy az alváshiány érzelmekre gyakorolt ​​hatása nem tűnt minden csemeténél egyformának. A legdrámaibb változások azoknál mutatkoztak meg, akiknek eleve voltak szorongásos tüneteik.
 
A kutatók szerint ezek az eredmények kiemelik az érzelmi szempontból érzékeny gyermekek egészséges alvási szokásainak fontosságát.
 
Hogyan segítsünk a gyermeknek jól aludni?
 
Az első lépés: mindent meg kell tenni a jó alvás körülményeinek biztosításához – ilyen például, hogy csend, nyugalom, kellően sötét legyen a szobában. A technikai kütyüket mellőzzük a hálóban!
 
Megfelelő tudatossággal kell kezelnünk a mindennapi rutinját is: a gyermek minden nap ugyanabban az időpontban feküdjön le, s ugyanakkor keljen fel reggel. Meséljünk neki vagy énekeljünk, ez segíti a relaxációt. Teremtsünk olyan körülményeket, hogy a csemete ráhangolódjon az alvásra.
 
Ne legyen éhes, de túl sokat se egyen lefekvés előtt. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű napfény érje, s töltsön időt a szabadban. Ezek a dolgok is segítik a jó alvást. A hosszú pihenéseket délután ne engedélyezzük, mert szabotálják az éjjeli alvást.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.