2022. 07. 18. - 11:00

A születés utáni órákban kifejlődnek a baba nyelvi képességei?

A születés utáni órákban kifejlődnek a baba nyelvi képességei?

Meglepő következtetésre jutottak a kutatók a csecsemők nyelvi fejlődésével kapcsolatban: eszerint a babák nyelvi képességei már születés után pár órával kialakulnak.

Néhány órán belül kifejlődnek a csecsemő nyelvi képességei a születést követően – állítja egy új kutatás, amelyet a Bangori Egyetem végzett el.
 
A walesi egyetem tudósai optikai képalkotást alkalmaztak az újszülöttek testében, hogy a bekövetkező változásokat mérjék, mi történik a nyelvi felvételek hatására.
 
Percekkel a születés után a babának természetes magánhangzókat játszottak le, majd ugyanezeket visszafelé is lejátszották, miközben a szakértők megmérték az agy oxigéndús vérének szintjét.
 
Néhány órán belül kifejlődnek a csecsemő nyelvi képességei a születést követően
Néhány órán belül kifejlődnek a csecsemő nyelvi képességei a születést követően
 
Miután 5 órán át ki voltak téve ezeknek a hangoknak, a csecsemők agya elkezdett különbséget tenni a kettő között – ez a tanulás az alvás alatt is folytatódott.
 
„Az újszülött fülének és hallórendszerének tevékenysége nem olyan nyilvánvaló szabad szemmel. Ez a látványos eredmény azonban azt mutatja, hogy figyelemreméltóan érzékenyek vagyunk a nyelvi információkra. Születésünk pillanatától kezdve azonnal hozzálátunk a fejlesztéshez és finomításhoz a világban szerzett tapasztalataink alapján, még akkor is, ha úgy tűnik, csak alszunk” – mondta el dr. Gary Oppenheim, az egyetem pszichológiaoktatója.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.